
Absans Nöbetin Belirtileri Nelerdir?
⇒Absans nöbetleri en çok 5 ila 9 yaş arasındaki çocukları etkilemektedir. Ayrıca yetişkinlerde de olabilirler. Epilepsili çocuklar hem absansı hem de büyük mal nöbetleri yaşayabilir. Büyük mal nöbetleri daha uzun sürer ve daha yoğun semptomları vardır.
Absans nöbeti belirtileri şunlardır:
- uzun bir sure boşluğa bakmak
- dudakları birbirine yapıştırmak
- çırpınan göz kapakları
- bir cümlenin ortasında konuşmayı durdurma
- ani el hareketleri yapma
- ileriye veya geriye doğru eğilme
- aniden duygusuz görünme
⇒Yetişkinler genellikle çocuklarının absans nöbetlerini yanlış davranış veya dikkat eksikliği şeklinde yanlış yorumlarlar. Çocuğun öğretmeni genellikle nöbet bulgularını ilk fark eden kişi olur. Çocuk kendi bedeninde geçici olarak yokmuş gibi görünür.
⇒Kişinin absans nöbeti geçirip geçirmediğini söyleyebilirsiniz. Çünkü kişi çevresinin, hatta dokunuş veya sesin bile farkında olmaz. Büyük mal nöbetleri bir koku veya uyarı hissi ile başlayabilir. Bununla birlikte absans nöbetleri tipik olarak aniden ve uyarı olmaksızın ortaya çıkar. Bu, hastayı önemli ölçüde korumak için önlemler alınması gerektiğini gösterir.
Absans Nöbetinin Olmasına Neden Olan Nedir?
⇒Beyniniz karmaşık bir organdır ve vücudunuz birçok şey için ona güvenir. Kalp atışlarınızı ve nefesinizi korur. Beyninizdeki sinir hücreleri iletişim kurmak için birbirlerine elektrik ve kimyasal sinyaller gönderir. Bir nöbet beyindeki bu elektriksel aktiviteye müdahale eder. Bir absans nöbeti sırasında beyninizin elektrik sinyalleri tekrarlanır. Absans nöbetleri olan bir kişi de değişmiş nörotransmiter seviyelerine sahip olabilir. Bunlar hücrelerin iletişim kurmasına yardımcı olan kimyasal habercilerdir.
⇒Araştırmacılar absans nöbetleri için özel bir neden bilmiyorlar. Durum genetik olabilir ve nesilden nesile geçebilir. Hiperventilasyon veya yanıp sönen ışıklar başkalarında bir nöbetin yokluğunu tetikleyebilir. Doktorlar, bazı hastalar için hiçbir zaman belirli bir neden bulamayabilirler.
Absans Nöbetleri Nasıl Teşhis Edilir?
⇒Bir nörolog, epilepsi gibi sinir sistemi bozukluklarının teşhisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Nörologlar şunları değerlendirir:
- semptomlar
- genel sağlık
- ilaçlar
- önceden mevcut koşullar
- görüntüleme ve beyin dalgası taramaları
⇒Doktorunuz absans nöbetini teşhis etmeden önce, belirtilerinizin diğer nedenlerini ortadan kaldırmaya çalışacaktır. Beyninin bir MR’ını isteyebilirler. Bu tarama beyin damarlarının ve potansiyel tümörlerin olabileceği alanların ayrıntılı görüntülerini yakalar.
⇒Bu durumu teşhis etmenin başka bir yolu bir nöbet tetiklemek için parlak, titrek ışık veya hiperventilasyon kullanmaktır. Bu test sırasında bir elektroensefalografi makinesi beynin işleyişinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını araştırmak için beyin dalgalarını ölçer.
Yokluk Nöbetleri Nasıl Tedavi Edilir?
⇒Anti-nöbet ilaçları absans nöbetlerini tedavi edebilir. Doğru ilacı bulmak deneme ve yanılmayı içerir ve zaman alabilir. Doktorunuz düşük dozda anti-nöbet ilaçları ile başlayabilir. Daha sonra dozları sonuçlarınıza göre ayarlayabilirler.
Absans nöbeti tedavisinde kullanılan bazı ilaç örnekleri şunlardır:
- etosüksimit (Zarontin)
- lamotrijin (Lamictal)
- valproik asit (Depakene, Stavzor)
⇒Gebe olmayı düşünen hamile kadınlar veya kadınlar valproik asit almamalıdır, çünkü doğum kusurları riskinizi artırır.
⇒Bazı aktiviteler yokluk nöbetleri olan insanlar için tehlikeli olabilir. Bunun nedeni yokluk nöbetlerinin geçici bir bilinç kaybına neden olmasıdır. Bir yokluk nöbetinde araç kullanma ve yüzme kazaya veya boğulmaya neden olabilir. Doktorunuz nöbetlerinizin kontrol altında olduğundan emin oluncaya kadar aktivitelerinizi kısıtlayabilir. Bazı eyaletlerde bir kişinin yola geri dönmeden önce bir nöbet geçirmeden ne kadar süre gitmesi gerektiği hakkında yasalar da olabilir.
⇒Absans nöbetleri olanlar tıbbi bir kimlik bileziği takmak isteyebilirler. Bu, başkalarının acil durumlarda ne yapmaları gerektiğini bilmelerine yardımcı olur. İnsanlar ayrıca bir nöbet olursa ne yapmaları gerektiği konusunda sevdikleri insanları eğitmek isteyebilirler.
Yokluk Nöbetlerinin Komplikasyonları Nelerdir?
⇒Absans nöbetleri genellikle 10 ila 15 saniye arasında sürer. Kişi nöbetten sonra normal davranışa döner. Kişi genellikle son birkaç anı veya nöbetin kendisini hatırlamaz. Bazı absans nöbetleri 20 saniyeye kadar çıkabilir.
⇒Absans nöbetleri gerçekleşirken beyin hasarına sebep olmaz. Çoğu çocukta absans nöbetlerinin istihbarat üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır. Bazı çocuklar bilinçteki eksikliklerden dolayı öğrenme güçlükleri yaşayabilir. Diğerleri hayal kurduklarını ya da dikkat etmediklerini düşünebilirler.
⇒Çoğu durumda absans nöbetinin uzun dönem etkileri bir kişinin düşmesi veya yaralanması durumunda ortaya çıkar. Düşmeler nöbet sırasında tipik değildir. Kişi, herhangi bir yan etki olmadan, günde bir kez ya da daha fazla kez nöbet geçirebilir.
⇒Diğer insanlar genellikle absans nöbetlerini ilk fark edenlerdir. Çünkü hasta bir nöbet geçirdiğinin farkında olmaz.
⇒Absans nöbetleri olan çocuklar genellikle bu durumu aşarlar. Ancak, absans nöbetler devam edebilir. Bazı hastalar daha uzun veya daha yoğun nöbetlere ilerler.
Uzun Vadeli Görünüm Nedir?
⇒Epilepsi Vakfına göre, çocukların yaklaşık %65’i gençlerindeki yokluk krizlerini aşmaktadır. Anti-nöbet ilaçları genellikle nöbet kontrolüne yardımcı olabilir. Bu, herhangi bir sosyal veya akademik zorluktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın