
ACE Seviye Testi Neden Yapılır?
⇒Doktorlar en sık ACE seviye testini sarkoidoz denilen bir hastalığı izlemek için kullanırlar. Bu durum, vücutta granülom adı verilen iltihap hücrelerinin oluşmasına neden olarak organ iltihabına yol açar. Sarkoidozdan etkilenebilecek organlar:
- Akciğer
- Cilt
- Gözleri
- Lenf düğümleri
- Karaciğer
- Kalp
- Dalak
Sarkoidoz hastaları yorgunluk, ateş ve açıklanamayan kilo kaybı yaşayabilir. Diğer belirtiler şunlardır:
- Gece terlemeleri
- İştah kaybı
- Şişmiş lenf düğümleri
- Eklem ağrısı
- Kuru ağız
- Burun kanaması
⇒Sarkoidoz ile ilişkili granülomlar, kandaki ACE miktarını arttırır. Doktor, bir sarkoidoz teşhisini doğrulamak veya sarkoidoz tedavisini izlemek için ACE seviye testini kullanabilir.
⇒Doktorunuz ACE seviye testini diğer tıbbi durumlar için tedavilerin etkinliğini değerlendirmek için de kullanabilir. ACE seviye testi ile izlenebilecek bir durum Gaucher hastalığıdır. Bu, hücrelerde ve iç organlarda lipit denilen yağlı maddelerin birikmesine neden olan kalıtsal bir durumdur. Belirtileri kolay morarma, yorgunluk ve kemik ağrısıdır. ACE enziminin yüksek seviyeleri, Gaucher hastalığına sahip olduğunuzu gösterebilir ve ayrıca tıbbi tedaviye yanıtı izlemek için de kullanılabilir.
Normalden daha düşük ACE seviyelerine neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
- Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
- Hipotiroidizm
- Kistik fibroz
- Anfizem
Normalden daha yüksek ACE seviyelerine neden olabilecek durumlar şunları içerir:
- Siroz
- Gaucher hastalığı
- Sedef hastalığı
- Amiloidoz
- Şeker hastalığı
- HIV
- Histoplazmozis
- Hipertiroidizm
- Cüzzam
- Lenfoma
- Tüberküloz
⇒ACE seviye testi, altta yatan tıbbi durumun belirtilerini ortaya çıkarmaya yardımcı olabilirken, bu durumları teşhis etmek için test nadiren kullanılır. Diğer testler genellikle bir teşhis onaylanmadan önce bir ACE seviye testi ile birlikte yapılır.
ACE Seviye Testine Nasıl Hazırlanırım?
⇒ACE seviye testi özel bir hazırlık gerektirmez. Test tamamlanmadan önce herhangi bir reçeteli veya reçetesiz ilaç almaktan kaçınmanız veya orda kalmanız gerekmez. Ancak, sağlık uzmanınıza aldığınız kanı inceltici ilaçlar hakkında bilgi vermek isteyebilirsiniz. Aşırı kanama yaşamadığınızdan emin olmak için kan alındıktan sonra delinme bölgesinde fazladan bir basınç tutmaları gerekebilir.
ACE Seviye Testi Sırasında Ne Olur?
ACE seviye testi, kolunuzdaki bir damardan küçük bir kan örneği almayı içerir. Kan alımı sırasında aşağıdaki adımlar gerçekleşir:
- Kanınızı almak için, bir sağlık kuruluşu kolunuza bir turnike adı verilen sıkı bir bant yerleştirecektir. Bu damarlarınızı görmeyi daha kolay hale getirecek.
- İstenilen bölgeyi antiseptik ile temizledikten sonra, iğneyi yerleştirirler. İğne girdiğinde hafif bir acı hissedebilirsiniz. Ancak, testin kendisi ağrılı değildir.
- Kan, iğnenin ucuna bağlı bir tüp veya şişe içinde toplanır.
- Yeterince kan alındıktan sonra, iğneyi çıkaracak ve birkaç saniye boyunca delme bölgesine basınç uygulayacaklar.
- Daha sonra kanın çekildiği bölgeye bir bandaj veya gazlı bez koyacaklar.
- Testten sonra, kan numaranız test için bir laboratuara gönderilir.
- Doktorunuz sonuçları tartışmak için sizinle birlikte çalışacaktır.
ACE Seviye Testinin Riskleri Nelerdir?
Kan testlerinden diğer daha ciddi komplikasyonlar da ortaya çıkabilir, ancak bu çok nadirdir. Bu tür komplikasyonlar şunları içerir:
- Aşırı kanama
- Bayılma veya baş dönmesi
- Cilt altında biriken kandır, buna hematom denir
- Delik bölgesinde enfeksiyon
ACE Seviye Testi Sonuçları Ne Demektir?
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın