• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Açık Havada Güvenli Olmak için Dikkat Etmeniz Gerekenler

20 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Açık Havada Güvenli Olmak için Dikkat Etmeniz Gerekenler

1) Hazırlıklı Olun

Açık havada en önemli şey hazırlıklı olmaktır. Herhangi bir yere gitmeden önce ödevinizi yapın ve muhtemel tehlikeleri öğrenin. Zehirli ve tehlikeli bitkilerle hayvanları öğrenin. Gittiğiniz bölgenin hava durumuna dikkat edin. Katılmayı düşündüğünüz fiziksel aktivitelerle ilgili muhtemel tehlikelerin bilincinde olun.

2) Eşleştirme Sistemi

Eşleştirme sistemi, Amerikan ordusunda tehlikeli durumlara karşı geliştirilmiş bir sistemdir. Basit ve etkili bir yöntemdir. Doğa yürüyüşü, gölde yüzmek, kamp yapmak, bisiklet sürmek gibi aktivitelerle doğada vakit geçirmek için planladığınız aktiviteleri eşleme sistemine bağlı kalarak bir arkadaşınızla birlikte yaparsanız acil durumlarda size yardım edebilecek biri olur ve bu durum hayati risk oluşturan kazalarda büyük önem taşır. Doğada tek başına olmanız gerekiyorsa nereye gideceğinizi, ne kadar süreliğine gideceğinizi, ne zaman döneceğinizi güvendiğiniz birine mutlaka bildirin. Böylece bir şey olursa haber verdiğiniz kişi sizi bulmak için nereye bakması gerektiğini bilecektir.

3) Doğru Ekipmanları Kullanın

Hazırlıklı olmanın büyük bir kısmı uygun ekipmanları kullanmakla sağlanır. Her zaman size uygun kıyafetleri ve ayakkabıları kullanın. Hava durumuna uygun ürünler seçin. Yürüyüş, tırmanış, bisiklet, kayak ya da kamp yapmak için rahat ve dayanıklı ayakkabılar seçin. Spor yapacaksanız yapacağınız spora uygun ayakkabı kullanın.

Havanın aniden değişebileceğini göz önünde bulundurarak bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Yanınızda yağmur yağdığı zamanlarda kullanmak üzere hafif bir yağmurluk ya da sizi kuru tutacak bir şapka taşımalısınız. Kat kat giyinmek çantanızı çok fazla doldurmadan hava durumuna uygun bir şekilde giyinmenize yardımcı olur. Çoğu uzman üç katlı sistemi önermektedir. Bu sistemde, en alt katta hafif ve nemi vücudunuzdan uzaklaştıracak bir kumaş türü seçilmelidir. Ara katta, genellikle yünden yapılmış vücut ısısını korumaya yönelik kumaşlar tercih edilmelidir. Son olarak en dış katmanda ise sizi rüzgârdan ve yağıştan koruyacak kıyafetler olmalıdır.

Kullandığınız bir ilaç varsa, yanınıza planladığınızdan bir gün fazlasına yetecek kadar ilaç alın. Uzun süre doğada kalacaksanız yanınızda ilk yardım kiti de götürmelisiniz.

4) Güneşten Korunun

Dışarıda olmak güneşe ve güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalmak demektir. Sıcak havalarda güneşe maruz kalmak, güneş çarpmasına neden olurken ultraviyole ışınlar ise cilt kanserine neden olabilir. Bu yüzden, aşırı sıcak havalarda dışarı çıkmamak ve güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak önemlidir.

Yanınızda her zaman güneş koruyucu krem ve koruma faktörü bulunan dudak kremlerinden bulundurun. Bu kremleri kışın bile kullanın. Gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü veya şapka kullanın. Sıcak aylarda, serinlemek için gölgeli yerlerde dinlenin. Güneşin zirvede olduğu sabah 10 ile öğlen 2 arasında güneşten kaçınmaya çalışın.

5) Vücudunuzu Susuz Bırakmayın

Doğada güvenli olmak için önemli bir başka nokta ise yeterince su içmektir. Özellikle yüksek seviyeli açık hava aktivitelerinde, sıcak veya soğuk havada ya da rakımın yüksek olduğu bölgelerde çoğu kişi sıvı ihtiyacını küçümser. Sıvı ihtiyacı kiloya, cinsiyete ve aktivite seviyesine bağlı olsa da genel olarak idrarınızın açık renkli olmasına dikkat etmeniz gerekir. İdrarın şeffaf olması da iyi bir şey değildir. Koyu renkli idrar, böbreklerinizin daha fazla suyu korumaya çalıştığının ve vücudunuzun daha fazla suya ihtiyacı olduğunun bir göstergesidir.

6) Tehlikeli Hava Şartları

Aşırı sıcak ve soğuk, açık havada ciddi sonuçlara neden olabilir. Hava, doğası gereği tahmin edilemez bir şeydir. Bu yüzden, şiddetli değişikliklere karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Yakınınızda yıldırım düştüğünde, kasırga çıktığında veya söndürülmesi güç bir yangın olduğunda ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

7) Temel İlk Yardım

Ne kadar hazırlıklı olursanız olun, doğada vakit geçiriyorsanız acil tıbbi sorunlar yaşamanız mümkün. Bu gibi durumlarda, uzun süreli olumsuz sağlık sorunları yaşama olasılığını azaltmak için bilmeniz gereken birkaç şey var.

Acil bir durumda ilk yardım yapmanın ilk kuralı sakin ve mantıklı davranmaktır. Bu şekilde, olayın boyutunu anlayarak atmanız gereken bir sonraki adımı anlayabilirsiniz. Bu durum, hem kazazedeler için hem de olaydaki kişileri kurtarmaya çalışan kişiler için geçerlidir.

Kendinizi rahat hissediyorsanız ve yapacağınız şey tehlikeli değilse kazazedeye yaklaşıp durumunu değerlendirebilirsiniz. Kazazedeye sorunun ne olduğunu sorup dikkatli bir şekilde dinleyin. Not alabileceğiniz bir kâğıt varsa sorunlarla birlikte uygulamayı düşündüğünüz tedavi yöntemini de buraya not edin. Siz ilk yardımı yaparken yanınızda başka biri varsa ve bunu yapmak güvenliyse o kişiyi yardım çağırması için gönderin.

Acil durumlarda dikkat edilmesi gereken “Primum non nocere” ilkesini unutmamalısınız. Bu ifade, Latincede, “Önce zarar vermeyeceksin.” anlamına gelir.

Yani, bazı durumlarda bir şey yapmamak, bir şeyler yapıp durumu daha kötü bir hale getirme riskinden daha iyi olabilir. Ne yapacağınızdan emin değilseniz, bir şey yapmak zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Bunun yerine, yardım arayın. Bilinci açık olmayan veya ağır bir şekilde yaralanmış kişileri çevresel bir tehlike yoksa ya da kişinin korunması için yerinin değiştirilmesi gerekmiyorsa yerinden oynatmayın. Kazazedeyi taşımak için gerekli yöntemleri bilin. Tedavilerde, durum daha sert önlemler gerektirmiyorsa, en kötüsünü varsaymak ve koruyucu davranmak çok daha güvenli olacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress