• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Adrenalektomi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

18 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Adrenalektomiye Neden İhtiyaç Duyulur?

Adrenal bezlerde bulunan iyi huylu veya kanserli tümörler bu işlemin uygulanmasındaki en sık nedendir. Doktorlar tümör bulunuyorsa adrenal bezlerden birini veya her ikisini birden alabilirler. Sadece tek bir adrenal bezin alınması gerekiyorsa, sağlıklı olan adrenal bez tüm işleri üstlenerek işlevsellik sağlayabilir.

Adrenal bezlerden biri ya da her ikisi çok fazla hormon üretiyorsa adrenalektomi yapılması gerekebilir. Aşırı hormon üretimi bu bezlerde tümörün olmasına işaret edebilir.

Adrenalektomiye Nasıl Hazırlanabilirim?

Adrenalektomi, hastanede veya klinikte gerçekleşen cerrahi bir işlemdir. Bu işlem için anestezi uygulanır. Anestezi sizi uyutacağından ameliyat sırasında ağrı hissetmezsiniz.

Anestezi, bulantı yaşamanıza neden olabilir. Doktorunuz ameliyat öncesinde gece yarısından itibaren bir şey yiyip içmeyi bırakmanızı isteyecektir. Böylece anestezi bulantı yapsa bile midede kusulacak bir şey olmaz.

Doktorlar adrenalektomiyi açık cerrahi ya da laparoskopik olarak gerçekleştirebilirler. Laparoskopik cerrahide enfeksiyon riski azaltılabilir ve iyileşme süresi kısalır. Hangi uygulamanın yapılacağını doktorunuza danışabilirsiniz.

Adrenalektomi Nasıl Yapılır?

1 Açık Adrenalektomi
Adrenal bezler ve üstlerinde bulunan tümörler büyükse doktorunuz açık cerrahi yapmak isteyecektir. Açık adrenalektomide doktorunuz göğüs kafesinin altından, vücudun yan kısımlarında kalacak şekilde büyük kesikler atar. Bu kesikler, doktorunuzun adrenal bezlere ve bunlara bağlı olan damarlara ulaşmasını sağlar.

Doktorunuz adrenal bezlerini çevreleyen damarları ve dokuları ayıracaktır. Daha sonrasında aşırı kanamanın önlenmesi için damarlar bağlanır ve adrenal bezler vücuttan alınır. Doktorunuz yarayı kapatmadan önce karın boşluğunu steril tuzlu su çözeltisiyle doldurur ve kesikleri diker.

2 Laparoskopik Adrenalektomi
Laparoskopik adrenalektomi, açık adrenalektomiden daha yaygın olarak uygulanır. Bu uygulamanın yüksek başarı oranı bulunur. Laparoskopik adrenalektomi sırasında doktorunuz adrenal bezlere ulaşmak için karna ve göbek deliğinin kenarına küçük kesikler yapar. Bu yöntemdeki en önemli faydalardan biri iyileşmenin daha hızlı olmasıdır.

Doktorunuz küçük bir kamerayı kesik atılan yerlerden birine yerleştirir. Böylece doktorunuz karın boşluğunu görebilir. Doktorunuz adrenal bezleri net bir şekilde görebilmek için karın boşluğunu gazla doldurur.

Doktorunuz kesiklere yerleştirilen aletleri kullanarak adrenal bezlerin damarlarla ve dokularla bağlantısını keser. Doktorunuz karın boşluğuna yerleştirdiği plastik bir torba ile adrenal bezlerinizi çıkarır.

Adrenalektomiden Sonra Ne Olur?

Adrenalektomi işleminden sonra iyileşme için odaya alınırsınız. Burada yaşamsal faaliyetleriniz izlenir. Anesteziden uyandığınızda hastane odasında dinlenirsiniz.

Açık adrenalektomi yapıldıysa 4 veya 5 gün hastanede kalmanız gerekir. Laparoskopik adrenalektomide ise 3 gün sonra evinize gidebilirsiniz. Kesiklerin olduğu yerlerde ağrı hissedebilirsiniz. Laparoskopik adrenalektomi geçirdiyseniz karındaki gaz kramplara ve şişkinliğe neden olabilir.

Doktorunuz ameliyattan iki hafta geçtikten sonra muayeneye gelmenizi ister. Bu muayenede yaşadığınız ağrıları ve kafanızdaki diğer endişeleri doktorunuza danışabilirsiniz. Ameliyattan dolayı bir komplikasyon yaşadıysanız başka tedavilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak, çoğu hasta herhangi bir komplikasyon yaşamadan iyileşir. Adrenalektomi hastaları genellikle kendilerini hazır hissettiklerinde işlerine ve okullarına geri dönebilir. Ancak, doktorunuz ameliyattan sonraki 6 ila 8 hafta boyunca ağır kaldırmamanızı söyleyecektir.

Adrenalektomide her iki adrenal bez alındıysa, adrenal bezlerin doğal bir şekilde ürettiği hormonlar için ilaç tedavisi almanız gerekebilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress