• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Ağız Kokusu Nedir?

8 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Ağız kokusu bir noktada herkesi etkiler. Ağız kokusu, halitozis veya fetor oris olarak bilinir. Koku ağızdan, dişlerden ya da temel sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Kötü nefes kokusu geçici bir sorun veya kronik bir durum olabilir. American Dental Association’na gre yetişkinlerin en az %50’si yaşamları boyunca ağız kokusuna sahipti.

Ağız Kokusunun Belirtileri Nelerdir?

⇒Ağzınızda kötü bir kokuya ek olarak ağzınızda da kötü bir tada sahip olabilirsiniz. Tat, altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa ve sıkışmış gıda parçacıklarından kaynaklanmıyorsa, dişlerinizi fırçalayıp ağız gargarası kullansanız bile kaybolamayabilir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

1.Kötü Diş Hijyeni
Bakteriler, dişte veya ağızda sıkışmış yiyecek parçacıklarını parçalar. Bakteri ve çürüyen yiyeceğin ağzınızdaki kombinasyonu hoş olmayan bir koku üretir. Fırçalama ve diş ipi işlemi, sıkışan gıdaları bozmadan önce düzenli olarak temizler.

Fırçalama ayrıca dişlerinizi oluşturan ve kokuya neden olan yapışkan bir maddeyi de kaldırır. Plak birikmesi boşluklara ve periodontal hastalıklara neden olabilir. Takma dişler takar ve her gece temizlemezseniz, ağız kokusu da sorun olabilir.

2.Güçlü Gıdalar ve İçecekler

Soğan, sarımsak veya güçlü kokuları olan diğer yiyecekleri yediğinizde karnınız sindirim sırasında yağları besinlerden emer. Bu yağlar kan dolaşımınıza geçer ve akciğerlerinize gider. Bu, başkalarının nefesinizde 72 saate kadar fark edebilecekleri bir koku üretir. Kahve gibi güçlü kokuları olan içkiler de kötü nefese katkıda bulunabilir.

3.Sigara İçmek
Sigara veya puro sigara içmek kötü bir kokuya neden olur ve ağzınızı kurutur, bu da nefes kokunuzu daha da kötüleştirebilir.

4.Kuru Ağız
Yeterli tükürük oluşturmazsanız kuru ağız da oluşabilir. Tükürük ağzı temiz tutmaya yardımcı olur ve kokuyu azaltır. Ağız kuruluğunuz varsa, ağrınız açık olsun ya da yüksek tansiyon ve idrar rahatsızlıklarını tedavi eden ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçları alınız.

5.Periodontal Hastalık
Periodontal hastalık, dişlerden hemen plağı çıkarmazsanız gerçekleşir. Zamanla, plak tartarla sertleşir. Tartarı fırçalayarak çıkaramazsınız ve diş etlerinizi tahriş edebilir. Tartar dişler ve diş etleri arasındaki alanda oluşabilecek boşluklara veya küçük açıklıklara neden olabilir. Gıda, bakteri ve diş plağı ceplerde toplanarak güçlü bir kokuya neden olabilir.

6.Sinüs, Ağız veya Boğaz Sorunları
Eğer bunlar varsa, kötü nefes kokusu gelişebilir:

  • Sinüs enfeksiyonu
  • Postnazal drenaj
  • Kronik bronşit
  • Üst veya alt solunum sisteminizde bir enfeksiyon
  • Bademcik taşları da kötü bir nefes kaynağı olabilir, çünkü bakteriler taşların üzerinde toplanırlar.

7.Hastalıklar
Olağandışı nefes kokusu böbrek hastalığı, diyabet ve gastroözofageal refleks bozukluğu (GERD) gibi bazı hastalıkların bir belirtisi olabilir. GÖRH, halitozisin nispeten yaygın bir nedenidir. Böbrek veya karaciğer yetmezliğiniz veya şeker hastalığınız varsa, nefesiniz balık kokusunu alabilir. Diyabetiniz kontrol altında olmadığında nefesiniz meyveli kokuyabilir.

Nefes Kokusu Nasıl Teşhis Edilir?

⇒Diş hekiminiz nefesinin kokusunu alacak ve size probleminiz hakkında sorular soracaktır. Dişlerinizi fırçalamadan önce, sabah için randevu almanızı tavsiye edebilirler. Ne sıklıkla fırçalayıp diş ipi kullandığınızı, yediğiniz yiyecek türlerini ve sahip olabileceğiniz alerji veya hastalıklarla ilgili soruları yanıtlamayı bekleyebilirsiniz. Ne sıklıkta horladığınızı, hangi ilaçları kullandığınızı ve sorunun başlama doktorunuza bildirin.

⇒Doktorunuz probleminizi teşhis etmek için ağzınızı, burnunuzu ve dilinizi koklayacaktır. Kokunun kaynağını belirlemeye çalışırlar. Eğer koku dişinizden veya ağzınızdan geliyor gibi görünmüyorsa, diş hekiminiz altta yatan bir hastalığı veya rahatsızlığı dışlamak için aile doktorunuzu ziyaret etmenizi tavsiye eder.

Nefes Kokusu Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

⇒Nefes kokusu plak oluşumundan kaynaklanıyorsa, diş temizliği sorunu çözebilir. Periodontal hastalığınız varsa derin diş temizliği gerekebilir. Sinüs enfeksiyonu veya böbrek hastalığı gibi altta yatan tıbbi sorunların tedavi edilmesi de nefes kokusunun giderilmesine yardımcı olabilir. Diş hekiminiz, eğer sorununuza kuru ağzın sebep oluyorsa, suni bir tükürük ürünü kullanmanızı ve bol su içmenizi tavsiye edebilir.

Nefes Kokusunu Nasıl Önleyebilirim?

⇒Dişlerinizi her gün iki veya daha fazla fırçalamanız gerekir. Diş ipinin dişlerinizin arasına girdiğinizden emin olun. Bakteri öldürmek için antimikrobiyal gargara kullanın. Dilinizi bir diş fırçası veya dil kazıyıcı ile fırçalamak da bakterilerin çıkarılmasına yardımcı olabilir.

⇒Hidratlı kalmak genellikle nefes kokusunu gidermek veya önlemek için yardımcı olabilir. Yiyecek parçacıklarını yıkamak ve ağzınızı nemli tutmak için su için. Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak da ağzınızı nemli ve kokusuz tutmanıza yardımcı olabilir.

⇒Nefes kokusunu önleyebilecek çeşitli rutinler vardır. Protezlerinizi, ağız koruyucularınızı ve koruyucularınızı her gün temizleyin. Eski diş fırçanızı her üç ayda bir yenisiyle değiştirin ve altı ayda bir diş temizliği ve muayenesi yapın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress