
Piyelonefrit Belirtileri
Piyelonefritin tipik ilk belirtisi belin iki tarafını da etkileyen yüksek ateş, soğuk terleme ve ağrıdır.
Bazı vakalarda bu enfeksiyon bulantı ve kusmaya neden olur. Üriner belirtiler:
- Sıkça idrar çıkma ihtiyacı
- Acil olarak idrar yapma gereksinimi
- İdrar yapımı sırasında ağrı
- İdrarda kan olması
Piyelonefrit Karmaşıklıkları
- Piyelonefritin uygun bir şekilde tedavi edilmesi ciddi sorunları engeller. Eğer tedavi edilmezse kan zehirlenmesi adı verilen kan akışında enfeksiyona neden olabilir. Bu vücudun diğer organlarına da sıçrayarak acil yardım gerektiren ciddi sorunlara yol açar.
- Tedavi edilmeyen piyelonefrit ayrıca akciğerlerde su toplanmasına yol açarak akut solunum yetmezliğine neden olur.
- Hamilelik sırasında meydana gelen piyelonefrit erken doğuma yol açarak bebeği ciddi sorunlara ve hatta ölüme karşı yüksek riske atar.
Piyelonefrit Teşhisi
İdrar tahlili ile belirtilerinizin böbrek iltihabı olup olmadığı anlaşılır. İdrarda akyuvar ve bakteri bulunması enfeksiyon işaretidir. Doktorunuz bakteri kültürü ile kesin bir teşhis koyabilir.
Piyelonefrit Nasıl Tedavi Edilmeli?
- Genel kural olarak eğer hamilelik sırasında piyelonefrit meydana gelirse tedavi için hastaneye yatırılmanız gerekir. Damar yolu ile antibiyotik verilir.
- Eğer belirtileriniz iyileşmezse bunun anlamı enfeksiyona neden olan bakterilerin kullandığınız antibiyotiklere karşı dirençli olmasıdır. Eğer doktorunuz antibiyotiklerin bakterileri öldürmediğinden şüphelenirse daha güçlü antibiyotikler kullanabilirler.
- İdrar yolunda tıkanma olması tedavinin başarısız olmasına yol açan diğer nedendir. Bunun tipik nedenleri böbrek taşı ya da hamilelik sırasında genişleyen rahimin üretere baskı yapmasıdır. İdrar yolu tıkanması X-Ray ya da ultrason taraması ile belirlenir.
- Durumunuz iyileşmeye başladığı zaman hastaneden ayrılabilirsiniz. 7-10 gün boyunca oral antibiyotik almanız gerekir. Doktorunuz ilacı etkililik, zehirlilik ve maliyetine göre belirler. Genel olarak Septra, Bactrim ya da Macrobid verilir.
- Hamileliğin ilerleyen zamanlarında tekrar etmesi yaygın değildir. Riski azaltmanın en uygun maliyetli yolu önleyici olarak günlük dozlarda Gantrisin ya da Macrobid almaktır. Unutmayın, bu ilaçların dozları değişebilir. Doktorunuz sizin için uygun olanı yazacaktır.
- Eğer engelleyici ilaçlar alıyorsanız doktorunuz tarafından idrarınızdaki bakteriler kontrol edilmelidir. Eğer belirtiler geri dönerse ya da idrarınızda bakteriye rastlanırsa doktorunuz başka bir bakteri kültürü isteyebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın