• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Alerjik Bronkopulmoner Aspergilloz Ne Kadar Ciddiye Alınmalı?

24 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Alerjik Bronkopulmoner Aspergillozun Nedenleri

Aspergillus fumigates, bir mantar türüdür. Toprak, su ve toz gibi pek çok yerde bulunabilir. Alerjik bronkopulmoner aspergilloz, mantarlar solunduğunda ortaya çıkar. Bu durum, akciğerlerde iltihaplanmanın oluşmasına yol açan kronik bir reaksiyondur.

Alerjik bronkopulmoner aspergilloz, kistik fibrozisi olan kişilerin ortalama %2 ila 11’inde görülür. Alerjik bronkopulmoner aspergilloz hastalığı olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışma hastaların yaklaşık %13’ünün astım hastası olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu hastalık yetişkinlerde ve erkeklerde daha yaygın bir şekilde görülmektedir.
Kistik Fibrozis Vakfı
Kistik Fibrozis Vakfı
Cystic Fibrosis Foundation

Alerjik Bronkopulmoner Aspergillozun Belirtileri

Alerjik bronkopulmoner aspergillozun belirtileri, kistik fibrozis ya da astım belirtileriyle benzerlik gösterir. Bu nedenle, bu hastalığı yaşayan kişiler genellikle sorunun başka bir nedenden kaynaklandığını anlayamayabilirler.

Alerjik bronkopulmoner aspergillozun belirtileri arasında genellikle şunlar bulunur:
Nefes darlığı
Hırıltılı solunum
Hafif ateşin olması
Kahverengi taneciklerin bulunduğu balgam

Diğer belirtiler arasında daha büyük balgam miktarlarının görüldüğü öksürükler ve astım ataklarının egzersizle artması bulunur.

Hastalık Ne Kadar Ciddiye Alınmalı?

Hastalığın şiddetli olarak görüldüğü vakalarda hastanın solunum yolunda kalıcı değişiklikler olabilir. Alerjik bronkopulmoner aspergilloz solunum yolunun giderek genişlemesine neden olduğundan bronşektaziye yol açabilir. Bu durum nefes almayla ilgili ciddi sorunlara veya kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu komplikasyonlar genellikle kistik fibrozis hastalığının ilerlediği kişilerde görülür.

Alerjik Bronkopulmoner Aspergilloz Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz alerjik bronkopulmoner aspergilloz hastalığını teşhis etmek için birçok test yapacaktır. Bu hastalığın teşhis edilmesi, hastalığın belirtileri kistik fibrozis ve astımla benzerlik gösterdiğinden zor olabilir. Doktorunuz zatürre gibi benzer belirtilere neden olan diğer hastalıkları da seçeneklerin arasından çıkarmak isteyecektir.

Doktorunuzun faydalanabileceği testler arasında şunlar bulunur:
  • Göğüs röntgeni ya da tomografisi ile solunum yolunun genişlemesi kontrol edilir. (Tomografi sırasında çok sayıda X ışını kullanılarak akciğerlerin detaylı bir görüntüsü elde edilir.)
  • Aspergillus ve eozinofil adı verilen akyuvarlarla savaşan yüksek antikor seviyelerini kontrol etmek için kan tahlilleri yapılır.
  • Aspergillus ve eozinofilleri kontrol etmek için balgam kültürü yapılır.
  • Alerjik bronkopulmoner aspergilloz hastalığı ve mantarlara karşı alerji arasındaki farkı ayırt edememesine rağmen Aspergillus alerjisi için cilt testi yapılır.

Alerjik Bronkopulmoner Aspergillozun Tedavisi

Alerjik bronkopulmoner aspergillozun tedavisi, hastalık tekrar nüksettiğinde ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesini ve bu hastalığın tekrar ortaya çıkmasının engellenmesini kapsar.

⇒İltihaplanmanın Tedavi Edilmesi
Doktorunuz prednizon gibi kortikosteroid ilaçlarla akciğerlerdeki iltihaplanmayı geçirmeye çalışır. Bu ilaçları hap ya da şurup olarak kullanabilirsiniz. Doktorunuz ilacın dozunu yavaşça azaltmadan önce ilaçların birkaç hafta boyunca kullanılması gerekecektir. Belirtiler ortadan kaybolduğunda genellikle ilaçlar tamamen bırakılır. Kilo alımı, iştahın artması ve midede görülen yan etkiler ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Doktorunuz solunum yollarının açılmasına yardımcı olması için astım ilaçları verebilir. Bu ilaçları kullanmanız öksürerek mukusu atmanıza ve mantarları solunum yolundan çıkarmanıza yardımcı olur.

⇒Mantarın Tedavi Edilmesi
Doktorunuz solunum yollarındaki mantarlardan mümkün olduğunda kurtulmak için itrakonazol gibi mantar önleyici ilaçlar kullanmanızı isteyebilir. Bu ilaçlar alerjik bronkopulmoner aspergillozun daha da kötüleşmesinin engellenmesini sağlar. Belirtiler geçmediği süre ilaçların günde 2 kez 6 ay boyunca kullanılması gerekebilir. İlaç kullanımı ateş, midede ağrı ve ciltte kızarıklık gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilir.

Doktorunuzun kullanmanızı istediği süreden önce belirtileriniz kaybolsa bile ilacı kullanmayı kesinlikle bırakmayın. Hastalığın tam olarak tedavi edilmesi ve tekrarlama riskinin azaltılması önemlidir.

Alerjik Bronkopulmoner Aspergilloz Önlenebilir mi?

Mantar birçok farklı ortamda bulunduğundan hastalıktan kaçınmak çok zordur. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmanız hastalığın kendini tekrarlamasını önlemeye yardımcı olur.

Alerjik Bronkopulmoner Aspergillozda İyileşme

Doktorunuz akciğerlerinizi ve solunum yollarınızı röntgen ve pulmoner fonksiyon testi (nefes testi) ile düzenli olarak kontrol edecektir. Doktorunuz vücudunuzdaki antikorları ve eozinofil seviyelerini de kontrol edecektir. Alerjik bronkopulmoner aspergillozun daha da kötüleşmesi, dikkatli takiple önlenebilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress