
Alerjik Rinit Belirtileri
1) İlk Belirtiler
Alerjik rinitin, vücudun alerjenlerle ilk temas ettiğindeki belirtileri şunlardır:
- Burunda, ağızda ve gözlerde kaşıntı, yanma
- Koku duyusunun azalması
- Burun akıntısı
- Hapşırma
- Göz sulanması
2) Sonraki Belirtiler
Sonradan ortaya çıkabilecek belirtilerse şunlardır:
- Burun tıkanıklığı
- Öksürük
- Kulak tıkanması
- Boğaz ağrısı
- Burun şişmesi
- Gözün etrafında morluklar
- Göz altı şişmesi
- Yorgunluk ve rahtsızlık
- Baş ağrısı
Alerjik Rinit Neden Olur?
Alerjik rinit şu olaylar neticesinde ortaya çıkar:
1.Vücudun Yabancı Madde Algılaması ve Antikor Üretmesi
2.Antikorların Histamin Salgılatması
3.Histamin Birikmesi
Alerjik Rinit Tedavisi?
Alerjik rinit maalesef tamamen giderilemeyen bir problemdir. Ama etkilerini en aza indirmek için şunlar yapılabilir.
1.Alerjenlerden kaçınmak
2.Burnu Sürekli Temizlemek
3.Antihistaminler
4.Kortikosteroidler
5.Dekonjestanlar
6.Alerji İğneleri
Kalıcı Alerjik Rinit
- Yılın her döneminde görülen ve hastanın sürekli olarak rahatsız olmasına yol açan bu hastalık ciddi bir konudur. Hastalar kesin bir tedavi yöntemi olmaması sebebiyle hayat boyu zorluklar ile karşı karşıya kalabilirler.
- Kalıcı alerjik rinit nedenlerinden olan ev içi tozlar en ciddi sorunlara yol açan türdür. Hastanın evini sürekli olarak temiz tutmasını gerektirir. Evi temizleme aşamasında da hastanın tekrar alerjisinin artmaması havaya toz dağıtan aletlerden kaçınması gerekmektedir. Özellikle kullandığınız elektrikli süpürgenin su ile çalışıyor olması sağlığınız için bir zorunluluktur. Su kullanmayan elektrikli süpürgeler havaya gözle görülemeyen toz parçacıkları püskürtmeleri nedeniyle alerjiyi tetiklemektedir. Ayrıca evinizin temizliği için su ve deterjan kullanmanız zorunludur.
- Pek çok hasta ev temizliklerinin belirli aralıklarla yapılmasını tavsiye etmektedir. Evin tozlanmaya başlaması alerjinizin kötüleşmesine sebep olacağı için temizlik işlerinizi de çok daha zorlu bir konuma getirecektir.
Alerji Testi
- Alerji testi alerji uzmanları tarafından uygulanan ve 3 farklı çeşidi olan bir testtir. Kan testi, deri testi veya elemeli diyet.
- Alerjenlerin de 3 farklı çeşidi mevcuttur. Hava yolu ile etkileyenler, yemek yolu ile etkileyenler ve temas ile etkileyenler.
- Alerji testinin çalışma şekli sizi hafif düzeyde bir alerjene maruz bırakmak ve etkilerini gözlemek üzerine kuruludur.
Alerji testi neden yapılır?
Dünya Alerji Organizasyonu’na göre her yıl 250,000 insan alerjiler nedeniyle hayatını kaybetmektedir.Bu nedenle alerjilerin öğrenilmesi hayati öneme sahiptir.Alerji testine nasıl hazırlanılır;Teste hazırlık aşamasında yaşam tarzınız, aile geçmişiniz ve daha fazlası ile ilgili sorular sorulur.Test sonuçlarını etkilememesi için test başlamadan önce kullanımının bırakılması gereken ilaçlar vardır.
- Antihistaminler
- Belirli reflü ilaçları (Pepcid)
- Anti- IGE astım ilaçları (Xolair)
- Benzodiazepin (Valium, Ativan)
- Trisiklik antidepresanlar (Elavil)
1.Deri Testi
2.Kan Testi
3.Elemeli diyet
Alerjik Rinit Bitkisel Tedavi
Sarımsak: Sarımsağı gündelik yemeklerinizde kullanmanız yardımcı olacaktır. Bunun yanında 2-3 diş sarımsağı tek olarak çiğnemek alerji ile savaşmanıza yardımcı olur.
Elma Sirkesi: 1 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin. Tatlandırmak amacıyla 1 çay kaşığı bal ve limon da ilave edebilirsiniz. Bunu kendinizi iyi hissedene kadar günde 3 defa tekrar edin.
Bir cevap yazın