• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Alzheimer Hakkındaki Gerçekleri ve Mitleri Öğrenin

10 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Alzheimer hastaları için alüminyum tenekelerden içecek içmenin aslında bir risk faktörü oluşturmadığını biliyor muydunuz? Bu mite inandıysanız bilgilerinizi güncellemenin zamanı gelmiş demektir.

Alzheimer hastalığıyla ilgili en çok inanılan mitleri derleyip, sizler için açıkladık. Alzhemir hakkındaki gerçekleri ve mitleri öğrenmek için yazımınızın devamını okuyun.

Mitler

Alzheimer hakkındaki yanlış düşüncelerin başında, bu hastalığa alüminyumun neden olduğu gelmektedir. Bu mite göre, alüminyum tenekelerden içecek içmek, alüminyum tencerede yemek pişirmek ve alüminyum içerikli deodorantlar kullanmak Alzheimer’a neden olabiliyor. Alzheimer Derneği’ne göre ise, alüminyum ile Alzheimer arasında bir bağlantı olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmamakta.

Diğer mitler:

1.Grip Aşıları
Grip aşılarının Alzheimer’a neden olduğu teorisinin tersi birçok çalışmada kanıtlandı. Yayınlanan bir araştırma, aşıların yaşlı kişilerde çeşitli nedenlerden ölüm risklerini azalttığını göstermektedir.

2.Diş Dolguları

Gümüş diş dolgularının Alzheimer’a neden olduğunu öne süren bir başka mit daha vardır. Ancak Alzheimer Derneği, dolgu ile Alzheimer arasında herhangi bir bağlantı olmadığını belirtmektedir. Yapılan bir çalışma, gümüş dolguların Alzheimer’la hiçbir alakası olmadığını gösteriyor.

3.Yaş
Alzheimer hastalığına sadece yaşlı kişilerin yakalanabileceği de bir mit. 30’lu yaşlarda da Alzheimer hastalığına yakalanılabilir. Hafıza kaybı ve diğer bilişsel sorunlar Alzheimer’ın erken işaretçilerindendir. Ancak Alzheimer hastalığının erken teşhisi zor olduğundan doktorun teşhis yapmak için birtakım değerlendirmeler yapması gerekir.

Gerçekler

Alzheimer Derneği, Alzheimer hastalığında üç risk grubu olduğunu belirtiyor:

1. Yaş

Alzheimer hastalarının büyük bir çoğunluğunun 65 yaş üstü olduğu doğru olsa da Alzheimer’ın ya da bunamanın daha erken yaşlarda ortaya çıkması mümkündür. 65 yaş üstünde, her beş yılda bir hastalığın ortaya çıkma riski artar.

2. Genetik

Alzheimer hastalığının ortaya çıkması için yüksek risk oluşturan bazı genler bulunmaktadır. Bu genler, risk genleri ve belirleyici genler olarak iki gruba ayrılır.

3. Aile Geçmişi

Ailenizde Alzheimer hastalığı olan biri varsa, hastalığın sizde görülme olasılığı yüksektir.

Kontrol Edebileceğiniz Risk Faktörleri

Bu üç büyük faktörle ilgili yapabileceğiniz hiçbir şey olmasa da Alzheimer Derneği, yapılan araştırmalarla bazı risk faktörlerini kontrol altına alabileceğinizi belirtmektedir. Kontrol altına alabileceğiniz risk faktörleri:

1.Kafa Travması
Alzheimer ile geçmişte yaşadığınız kafa travmaları arasında özellikle bilinç kaybı yaşandıysa bir bağlantı olabilir. Bisiklet, motosiklet gibi şeylere binerken mutlaka kafanızı bir kaskla korumalısınız. Yaşça büyük kişilerin, yürürken düşmemeleri için daha dikkatli olmaları gerekir.

2.Kalp Sağlığı

Kalbi ve damarları etkileyen pek çok faktör, Alzheimer riskini de artırıyor. Bu durumlar arasında yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet de bulunmakta. Bu riskleri azaltmak için sağlıklı beslenme düzeni, az yağlı yemek ve düzenli egzersiz gibi alışkanlıkları edinerek Alzheimer’ın gelişme riskini de azaltabilirsiniz.

3.Sağlıklı Yaşlanın
Alzheimer Derneği, sağlıklı bir şekilde yaşlanmanın Alzheimer’a ve Alzheimer’la alakalı diğer hastalıklara karşı da koruduğunu belirtmektedir. Sağlıklı kiloda olmanız, bedeninizi ve aklınızı düzenli çalıştırmanız, tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmanız son derece önemlidir. Mayo Clinic’e göre, Alzheimer’ı önlemek için şu anda bilinen bir yöntem yoktur. Ancak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sosyal olarak aktif olmak ve zihninizi çalıştırmak riskleri azaltacaktır. Alzheimer Derneği’ne göre, yaşlanmayla birlikte hafıza kaybı yaşanabilir ve bu durum, Alzheimer’ın belirtisi olmayabilir. Hafıza kaybı ve diğer bilişsel değişiklikler hakkında endişeleniyorsanız doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress