
1) İnhaler Şeklindeki İlaçlar
Bronkodilatörler, bronşiyolleri rahatlatarak hava akışını geliştiren ilaçlardır. Bronkodilatörler, ölçülü doz bulunan veya tozu aerosole dönüştüren inhalerlarla alınabilirler. Bronkodilatörler kısa rahatlama yaşamak için ya da uzun süreli olarak günlük kullanılabilirler.
Streoidler de amfizem tedavisinde kullanılabilir. Doktorunuz, kortikosteroidleri inhaler olarak verebilir. Kortikosteroidler, iltihaplanmayı azaltarak belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Bazı kişiler Advair gibi salmeterol ve flutikazonu bir araya getiren bronkodilatör ve kortikosteroid kombinasyonlarından faydalanırlar.
2) Amfizem için Oral Tedavi
Amfizem hastalığı olan kişilerde inhaler kullanımının dışında prednizon gibi ağızdan alınan steroidler de önerilir. Antibiyotikler de bu hastalığın tedavisinde zatürre gibi tehlikeli enfeksiyonları önlemek için kullanılan popüler bir tedavi yöntemidir.
Mukolitik ajanlar, bazen mukus yoğunluğunu azaltmak için verilebilir. Bu tedaviler, balgam söktürücü özelliktedir, akciğerlerdeki mukusun çıkmasına yardımcı olur. Mucinex ve Robitussin, eczanelerden alabileceğiniz reçetesiz olarak satışı yapılan balgam söktürücü ilaçlardandır.
3) Oksijen Takviyesi
Amfizemi olan pek çok kişinin eninde sonunda her gün oksijen tedavisi alması gerekebilir. Hastalık ilerledikçe oksijen ihtiyacı artış gösterir. Bazı kişilerin sürekli olarak oksijene ihtiyacı olabilir.
Amfizemi olan herkesin oksijen takviyesi sağlamak için büyük tanklara ihtiyacı olmaz. Daha hafif ve taşınabilir konsantratör adındaki cihazlarla havadaki oksijen toplanıp kullanılabilir. Bu cihazların eski versiyonlarında ilk başta cihazın fişe takılması gerekirken şimdi kullanılan cihazlarda batarya da vardır. Bu durum cihazın her gün kullanıma daha uygun olmasını sağlamaktadır. Ancak, kullanıcının gece solunum yapıp yapmadığı cihaz tarafından zor algılanacağından bataryalı versiyonların uyku sırasında kullanılması tavsiye edilmez.
4) Ameliyat ve Rehabilitasyon
Amfizemi olan bazı kişiler, akciğer hacmini genişleterek belirtilerin azaltılmasını sağlayacak ameliyat için uygundurlar. Bu ameliyat genellikle sağlık risklerinden dolayı yaşça büyük kişilere uygulanmamaktadır. Her iki akciğerinin üst kısmında hasar olan kişiler ameliyattan daha büyük fayda görürler.
Doktorunuz akciğer rehabilitasyonu da önerebilir. Nefes egzersizleri, akciğerlerinizin güçlenmesine yardımcı olur. Egzersiz yapmanın dışında, bu seanslar sırasında amfizemi olan diğer kişilerle görüşmeniz için teşvik edilebilirsiniz. Bunu yapmanız, kendi sağlık durumunuzun düzelmesine ve kendinize güvenmenize yardımcı olacaktır. Sağlık uzmanları, sizin için uygun ilaçlarla ve tedavilerle ilgili sizi daha iyi bilgilendirmek için çalışacaklardır.
5) Alternatif Tedaviler
Sülfürün iltihaplanmayı ve mukusu azaltmaya yardımcı olduğu saptanmıştır. Genellikle MDM olarak satılan sülfürün oksijen akışını artırdığı da söylenir. Bazı balıklarda ve tam tahıllarda bulunan koenzim Q10’un antioksidan özellikleri vardır. Hiçbir çalışma, koenzim Q10’u doğrudan amfizem tedavilerinin başarılı olmasına bağlamasa da koenzim Q10’un bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve enerji seviyesini yükselttiğine inanılmaktadır. Bu durumun ise belirtileri hafiflettiği düşünülmektedir.
Sağlık üzerinde pek çok faydası olduğu düşünülen bir Çin bitkisi olan Ginkgo biloba (Japon eriği) gibi bitkiler akciğerleri güçlendirebilir. N-asetilsistein, kistikfibroz yaşayan kişilerde mukusu akışkanlaştırdığından mukusla alakalı sorun yaşayan kişilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık uzmanları bazen sigara içen kişilerde daha fazla hücre hasarının oluşmasını önlediğine inanılan üzüm çekirdeği özünü önermektedirler.
Bazen bitkiler kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir, komplikasyonlara yol açabilir veya ilaçlarınızın etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden alternatif tedavileri denemeden önce her zaman doktorunuza danışmalısınız.
Hastalığın İlerleyişi
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın