• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Amniyosentez: Neden Amniyosenteze İhtiyacım Var?

11 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Neden Amniyosenteze İhtiyacım Var?

Hamilelik sırasında yapılan taramaların anormal sonuçlar vermesi amniyosenteze ihtiyaç duyulmasının yaygın bir nedenidir. Amniyosentez, görüntüleme testleri sırasında anormalliklere işaret eden bulguların doktorunuz tarafından kontrol edilmesini sağlar. Daha önce doğum kusuru olan ya da beyinde ve omurilikte anormalliklerin olduğu sinir yolu kusuru olan bir çocuk doğurduysanız, amniyosentez, doğmamış çocuğunuzda bu kusurun olup olmadığını kontrol eder.

35 yaşında veya daha büyükseniz bebeğiniz Down sendromu gibi kromozomsal anormallikler için yüksek risk altındadır. Amniyosentez bu tür anormallikleri tanımlar. Sizde ya da partnerinizde kistik fibrozis gibi genetik bir hastalık geni bulunuyorsa doğmamış çocuğunuzda bu genin olup olmadığı amniyosentezle anlaşılabilir.

Hamilelik sırasında yaşanan bazı komplikasyonlar bazen bebeğin anne karnında tamamen gelişemeden doğmasını gerektirir. Gelişimin kontrol edilmesi için yapılan amniyosentezle bebeğin akciğerlerinin, bebeğin anne karnında hayatta kalmasını sağlayacak kadar gelişip gelişmediği kontrol edilir.

Doktorunuz bebekte enfeksiyon ya da anemi olduğundan şüpheleniyorsa amniyosentez yapabilir. Ayrıca rahimde enfeksiyon varsa amniyosentez yapılabilir. Gerekli görülürse rahimdeki amniyotik sıvının miktarını azaltmak için de amniyosentez yapılabilir.

Amniyosentez Nasıl Yapılır?

Bu test hastanede kalınmasını gerektirmez. Doktorunuz ultrasonla rahimdeki bebeğin tam yerini belirleyecektir. Ultrason, doğmamış bebeğinizin görüntüsünü elde etmek için yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanan noninvaziv bir yöntemdir. Ultrason sırasında mesanenin dolu olması gerekir. Bu yüzden öncesinde bol su içmeniz gerekir.

Ultrasondan sonra doktorunuz karnınıza uyuşturucu bir krem sürer. Ultrasondan, iğneyi batırmak için güvenli bir yer belirlenir. Sonrasında karından rahme doğru iğne batırılarak az miktarda amniyotik sıvı alınır. İşlemin bu kısmı genellikle iki dakika sürer.

Amniyotik sıvının incelenmesiyle yapılan genetik testlerin sonuçları genellikle birkaç gün içinde alınır. Bebeğin akciğerlerinin ne kadar geliştiğinin anlaşılması için yapılan testlerin sonuçları genellikle birkaç saat içinde çıkar.

Amniyosentezle İlişkilendirilen Komplikasyonlar Nelerdir?

Amniyosentez genellikle 16 ila 20 hafta arasında yani ikinci trimesterde yapılır.

Amniyosentezle ilişkilendirilen komplikasyonlar arasında şunlar bulunur:
Amniyosentezi ikinci trimester sırasında yaptırdıysanız düşük riski %0.6’dır. Hamileliğin 15. haftasından önce yaptırdıysanız bu risk biraz daha yükselir.
Bazı kadınlar amniyosentezden sonra kramp yaşarlar.
Bazı kadınlarda amniyosentezden sonra az miktarda vajinal kanama görülebilir.
Nadiren de olsa amniyosentez, vücudunuzdan amniyotik sıvının sızmasına yol açabilir.
Nadir görülen bir diğer komplikasyon da rahimde enfeksiyon oluşmasıdır.
Hepatit C ya da HIV gibi enfeksiyonlarınız varsa amniyosentez enfeksiyonun doğmamış bebeğinize geçmesine neden olabilir.

Nadiren de olsa bu test bebeğin kan hücrelerinin sizin kanınıza karışmasına neden olabilir. Rh faktörü denilen bir proteinden dolayı bu durum önem taşır. Rh faktörünüz varsa kan grubunuz Rh+ (pozitif) olur. Bu protein olmadığında kan grubunuz Rh-(negatif) olur. Bebeğinizle farklı Rh sınıflandırmasına sahip olmanız mümkündür. Bu durumda sizin kanınızla bebeğinizin kanı karışırsa bebeğinizin kanına karşı alerjik bir tepki yaşayabilirsiniz. Doktorunuz RhoGAM denilen bir ilaç vererek vücudunuzun bebeğin kan hücrelerine saldırmak üzere oluşturacağı antikorları üretmesini engelleyecektir.

Sonuçlarım Ne Anlama Geliyor?

Amniyosentez sonuçları normalse bebeğinizde genetik ya da kromozomal anormallikler bulunmuyor demektir. Gelişimin kontrol edilmesi için yapılan amniyosentezde normal test sonuçları bebeğin yüksek bir hayatta kalma oranıyla doğmaya hazır olduğunu gösterir.

Anormal test sonuçları, bebekte genetik bir sorun ya da ciddi doğum kusurları olacağını gösterir. Tüm test sonuçlarını doktorunuzla ve partnerinizle konuşarak hamileliği devam ettirip ettirmeyeceğinize karar verin. Bu dönem, aileler için zordur. Bu nedenle sevdiklerinizden, doktorunuzdan ve destek gruplarından yardım alın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress