
Anoreksiya Nedir?
Anoreksiya nervoza bir yemek yeme ve sağlıklı beslenememe bozukluğudur. Anoreksiya nervoza olan bir insan kilo alma korkusuyla kasıtlı olarak kilo verir ve adeta yemek yemeyi hayatın gereksiz bir aktivitesi olarak görür. Kilo kayıpları çok fazla miktarda ve hayati tehlike doğurabilecek boyutta olabilir. Yeme bozuklukları arasında en sık görülenidir.
Anoreksiya nervoza olan insanlar yemek yedikten sonra kendilerini iyi hissetmezler ve yemek yerken de kendilerine sınır koyarlar.
Anoreksiya Nedenleri
1.Biyolojik faktörler
2.Psikolojik faktörler
3.Çevresel faktörler
Anoreksiya Belirtileri
Anoreksiya nervoza belirtileri ve riskleri çoğu aç kalmaktan ve yetersiz beslenmekten kaynaklanmaktadır. Anoreksiya başlangıcı:
- Yemek yedikten sonra gizlice kusma
- Zayıflıklarını saklama eğilimi (şişkin ve bol kıyafetler giyme)
- Ne kadar yemek yedikleri konusunda doğru sözlü olmama
- Diğer insanların yedikleri konusunda takıntılı olma
- Yemek yerken sürekli yedikleri şeyleri küçük parçalara ayırma
- Yedikten sonra da sürekli kilo durumunu düşünme
- Günde birçok kez kendilerini tartma
- Üşüme problemi ve düzensiz uykular
- Konsantrasyon zayıflığı
Yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkabilecek belirti ve riskler ise şunlardır:
1.Düzensiz Periyotlar
2.Vücut İçi Kimyasal Dengesizlikler
3.Kemiklerin İncelmesi (Osteoporoz)
4.Bağırsak Problemleri
5.Ellerde, Ayaklarda ve Yüzde Şişmeler
6.Dişlerde Problemler
7.Anemi (kansızlık)
8.Depresyon
9.Saç ve Cilt Problemleri
Anoreksiya Tedavisi
Anoreksiya Nervoza tedavisinin amaçları şunlardır:
- Anoreksiyadan doğan riskleri (hatta ölüm) azaltmak, minimuma indirmek
- Hastayı kilo almaya ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmek
- Diğer belirti ve problemleri azaltmak
- Hastaları hem fiziksel hem de mental olarak güçlendirmeye çalışmak
Anoreksiya nervoza hastaları psikiyatrist, psikolog, hemşire, diyetisyen ve diğer profesyonellerin de yer aldığı uzman bir mental sağlık grubu tarfından sürekli kontrol altında tutulur.
Tedavinin kapsamları şunlardır:
1.Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazanma
2.Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
3.Antidepresan İlaçları
4.Fayda Sağlayıcı Kişisel Gelişim Araçları
Aile Terapisi
- Kişinin yeme davranışı ve kendiyle ilgili bir bozukluktan bahsediyoruz. Öyleyse bu süreçte ailenin nasıl bir rolü olabilir? Yapılan çalışmalar anoreksiya nervozalı kişilerin aile içi ilişkilerinde problemler olduğunu ortaya koymaktadır. Belki de bu yüzden ergenlikte en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesidir, ne dersiniz? Aile terapilerinde problemi anoreksiya üzerinden tanımlamak yerine, aile içi çatışma olarak tanımlanmaya çalışılmaktadır. Yani terapiye geldiğinizde asıl sorun “anne baba ile ilişki” olarak ele alınır. Bazı durumlarda terapist aile ile birlikte yemeklere katılır ve onları doğal olarak gözlemler. Ve bu ailelerde, en temel çatışmaların genellikle yemek esnasında çıktığı tespit edilmiştir. Aile temelli terapilerde en büyük amaç ailenin yeme konusunda kişiye yardım etmesini sağlamaktır. Lock ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmaya göre aile terapileri ve bireysel terapinin etkinliği kız çocuklarda eş düzeyde bulunmuştur. Fakat tedaviden 1 yıl sonra, bireysel terapi alan kız çocuklara göre, aile terapisine katılanlarda 2 kat daha fazla iyileşme görülmüştür.
- Son zamanlarda ilaçla tedavi üzerine çalışmalar da artmıştır. Bazı durumlarda (örneğin; obsesif özellikler gösteren kişiler) ilaç kullanımı da uygun olmaktadır. Fakat direkt anoreksiyanın tedavisi için henüz bir gelişme yoktur.
- Anoreksiya vücut kitle endeksinde ise Amerika’da 1970’lerden bu yana seçilen güzellik kraliçelerinin yarısından fazlasının beden kitle endeksi 18,5’in oldukça altında. Dünya sağlık örgütüne göre bu açlık sınırı demektir. Normal değerler 20 ila 25 arasıdır.
gerçekten ciddiye alınacak bir durum !
Selam arkadaşlar benim kız kardeşim 15 yaşında daha analizden cevap gelmedi ama doktorlar onun anoreksiya olduğunu söylüyorlar lütfen mübarek Ramazan ayında kız kardeşime dua yapın şimdiden teşekkür ederim Allah bütün hastalara şifa versin AMİN
harika