• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Anormal Doğum Nedir? Anormal Doğum Türleri

24 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Anormal Doğum

Anormal doğumda yaşanan durumların örnekleri bu durumun nasıl teşhis edildiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Açılmanın durması, doktorun bir veya iki saat arayla yaptığı ilk ve ikinci muayeneler sırasında rahim boynunun 6 santimetre kadar açılmasıdır. Bu durum, açılmanın iki saat boyunca durduğu anlamına gelir ve doğumun durakladığına işaret eder.

Doğum durduğunda, doktorunuzun bir saat arayla yaptığı ilk ve ikinci muayeneler sırasında bebeğin başı, doğum kanalında aynı yerde bulunur. Bu durum, bebeğin son saat içinde doğum kanalından daha aşağıya gitmediğini gösterir. Doğumun durması, rahim boynu tamamen açıldıktan sonra ikinci aşamada yapılan bir teşhistir.

Vajinal doğuma izin verecek şekilde anormal doğumun düzeltilip düzeltilemeyeceğini belirlemek için doktorunuz oksitosin (Pitocin) vererek doğum sancısını başlatmaya karar verebilir. Oksitosin, doğum sancısını artırmak için rahim kasılmalarını uyaran bir ilaç türüdür. Doktorunuz rahimdeki normal kasılmaları sürdürmek ya da başlatmak için oksitosini damardan verebilir. Bu kasılmalar bebeğinizi rahmin dışına itmeye ve rahim boynunun genişlemesine yardımcı olur. Yeterli kasılmalara neden olmak için gereken doz kişiden kişiye önemli ölçüde değişir.

Anormal Doğum Türleri

Doğumun üç aşaması sırasında herhangi bir noktada doğumun anormal türleri oluşabilir:

1 Rahim Tembelliği
Doğum iyi başlayabilir ancak rahim yeteri kadar kasılmazsa doğum durur ya da yavaşlar. Anormal doğumun bu türü, uterus tembelliği yani rahim tembelliği veya uterus hipo-kontraktilitesi olarak adlandırılır. Kasılmaların yoğunluğunu veya sıklığını azaltan ilaçlar bazen bu durumun yaşanmasına neden olabilir. Rahim tembelliği, ilk kez doğum yapan kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Doktorlar genellikle oksitosin ile doğumu başlatmaya çalışırlar. Ancak, doktorunuz oksitosin vermeden önce bu durumu dikkatli bir şekilde izleyecektir.
2 Sefalopelvik Uyumsuzluk
Doktorunuz oksitosin verdikten sonra doğum yavaşlarsa veya durursa, bebeğinizin başı pelvisinize sığmayacak kadar büyük olabilir. Bu duruma sefalopelvik orantısızlık denir.

Rahim tembelliğinden farklı olarak doktorunuz oksitosin ile sefalopelvik orantısızlığı düzeltemez. Bu yüzden doğum tedaviden sonra normal olarak ilerleyemez. Sonuç olarak, sefalopelvik orantısızlık deneyimi olan kadınlar sezaryen ile doğum yaparlar. Normal doğum yerine karna kesiğin atılmasını gerektiren sezaryen doğum yapılır. Sefalopelvik uyumsuzluk çok nadirdir. Amerikan Hamilelik Derneği(American Pregnancy Associaton)’ne göre sefalopelvik uyumsuzluk, yaklaşık olarak her 250 gebelikten sadece 1’inde gerçekleşir.

3 Makrozomi
Makrozomi, yeni doğmuş bir bebek ortalamadan daha büyük olduğunda ortaya çıkar. Yeni doğan bir bebek, ne zaman doğduğu fark etmeksizin 4 kilogramdan fazlaysa makrozomi teşhisi konar. Dünyada yeni doğan bebeklerin yaklaşık %9’unda makrozomi vardır.

Bu durum, doğum sırasında bazen yaralanmayla sonuçlanabilecek sorunlara neden olabilir. Ayrıca, bebekte doğumdan sonra yaşanacak sağlık sorunları riski daha yüksektir. Bebeğin doğum kilosu 4,5 kilogramda fazla olan bebeklerin anneleri için de daha fazla risk bulunur.

4 Hızlı Doğum
Ortalama olarak, doğumun üç aşamasının tamamlanması altı ila 18 saat sürmektedir. Hızlı doğumda, bu aşamalar çok daha hızlı ilerleyerek sadece üç ila beş saatte tamamlanır.

Hızlı doğum olarak adlandırılan bu durum çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir:
Rahim çok güçlü bir şekilde kasılarak bebeği daha hızlı bir şekilde dışarı atmaya yardımcı oluyorsa
Doğum kanalınız bebeğin rahimden daha kolay bir şekilde ayrılmasını sağlayacak şekilde uyumluysa
Daha önce hızlı doğum yaptıysanız
Bebeğiniz ortalamadan daha küçükse

Hızlı doğum, annede çok sayıda risk oluşturabilir. Bu riskler arasında doğum sonrasında vajinada veya rahim boynunda yırtılma, ağır kanama ve şok bulunur. Hızlı doğum, araba ya da banyo gibi steril olmayan ortamlarda doğum yapıldığında bebeği enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hâle getirebilir.

5 Omuz Distosisi
Omuz distosisi, bebeğin başı annenin vajinasından geçerken ortaya çıkar. Bu durum gerçekleştiğinde bebeğin omuzları annenin vücudunda sıkışır. Bu durum genellikle, doğum başlatılana kadar fark edilmez. Dolayısıyla bunu tahmin etmenin veya önlemenin hiçbir yolu yoktur.

Omuz distosisi bebeğiniz için de sizin için de bazı riskler doğurabilir. Aşırı kanama, vajinanın, rahim boynunun veya rektumun yırtılması gibi belirli yaralanmalar oluşabilir. Bebeğiniz sinir hasarı ve beyinde oksijen eksikliği gibi durumları yaşayabilir. Çoğu durumda ise bebekler güvenli bir şekilde doğurtulur. Doktorlar genellikle annenin alt karnına baskı uygulayarak veya bebeğin omzunu çevirerek bebeği rahatlatırlar.

6 Rahim Yırtılması
Rahim yırtılması, rahmin duvarında genellikle bir önceki kesik yerlerinde oluşan bir yırtıktır. Bu durum nadir görülür ancak en çok rahim ameliyatı geçirmiş veya daha önceden sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda görülür.

Rahim yırtılması oluştuğunda, sizde ve çocuğunuzda ciddi sorunların önlenmesi için acil olarak sezaryen yapılması gereklidir. Yaşanabilecek potansiyel sorunlar arasında bebekte beyin hasarı ve annede ağır kanama vardır. Bazı durumlarda, annenin kanamasını durdurmak için rahmin alınması yani histerektomi gerekir. Ancak, doktorlar herhangi bir sorun olmadan rahim yırtılmalarının çoğunu onarabilirler. Rahminde yara olan bazı kadınlarda rahim yırtılmasının önlenmesi için vajinal doğumdan uzak durularak sezaryen doğum yapılmalıdır.

7 Göbek Bağının Düşmesi
Göbek bağının düşmesi, göbek bağının rahim boynundan dışarı çıkması ve bebeğin önünden vajinaya girmesi ile ortaya çıkar. Bu durum genellikle doğum sırasında, özellikle de erken membran rüptürünün bir sonucu olarak ortaya çıkar. Göbek bağının düşmesi, göbek bağının sıkışmasına veya göbek bağının üzerindeki baskının artmasına neden olabilir.

Anne karnındayken, bebekler bazen zararsız olan göbek bağı sıkışmasını yaşayabilirler. Ancak, bazı durumlarda, bu baskı daha şiddetli hale gelebilir ve daha uzun sürebilir. Bu tür baskılar oluştuğunda, bebeğinize giden oksijenin azalması kalp atış hızını ve tansiyonu düşürür. Bu sorunlar bebeğinizde beyin hasarı ve gelişimin gecikmesi gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu sorunları önlemek için doktorlar genellikle bebeği göbek bağından uzaklaştırabilir ya da bebeği sezaryenle doğurtabilirler.

8 Rahimde Plasentanın Tutulması
Plasenta, hamilelik sırasında rahim içinde oluşan ve rahim duvarına bağlanan bir organdır. Bebeğinize besin sağlar ve bebeğinizin kanındaki atıkları temizler. Bebek doğduktan sonra anne normal bir şekilde plasentayı da vücudundan çıkarır. Ancak, plasenta doğumdan sonra 30 dakikadan daha fazla süre rahimde kalırsa, bu duruma rahimde plasentanın tutulması denir.

Plasentanın rahim boynunun arkasında veya plasentanın rahim duvarına takılı kalması durumunda, tutulan plasenta oluşabilir. Eğer tedavi edilmezse, tutulan plasenta ciddi bir enfeksiyona veya kan kaybı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu sorunları önlemek için doktorunuz plasentayı eliyle çıkarmaya çalışabilir. Doktorunuz plasentanın çıkması için kasılmaları artırmak üzere ilaç da verebilir.

9 Doğum Sonrasında Kanama
Doğum sonrası kanama genellikle doğumdan sonra, genellikle plasentanın çıkmasından sonra ortaya çıkar. Genellikle doğumdan sonra 500 mililitre kan kaybedilse de komplikasyon olarak doğum sonrasında kanama görüldüğünde bu miktarın neredeyse iki katı kadar kan kaybedilir. Bu durumun gerçekleşme olasılığı, doğum sezaryenle yapıldıysa daha yüksektir. Sezaryen sırasında bir organ kesildiyse veya doktorunuz dikişi düzgün bir şekilde atamadıysa bu komplikasyon yaşanabilir.

Doğum sonrasında kanama anne için çok tehlikeli olabilir. Çok fazla kan kaybının olması tansiyonda ani bir şekilde düşmeye neden olabilir ve tedavi edilmediği takdirde ciddi şoka neden olur. Çoğu durumda doktorlar, kaybedilen kanın yerini alması için doğum sonrasında kanama geçiren kadınlara kan nakli yaparlar.

Kısacası

Doğum oldukça karmaşık bir süreçtir. Komplikasyonların oluşması mümkündür. Anormal doğum, bazı kadınları etkileyebilir ancak oldukça nadir yaşanır. Anormal doğum riski ile ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.
Multiyaşam
Multiyaşam

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress