
Arı Sokması Belirtileri
Arı sokmasıyla ortaya çıkabilecek belirtileri önem sırasına göre birinci derece ve ikinci derece belirtiler olarak tanımlayabiliriz.
İkinci Derece Belirtiler
Çoğu zaman, arı sokmasının belirtileri ikinci derecedir. Bunlar:
- Isırılma bölgesinde ani ve keskin yanma hissiyle ortaya çıkan ağrı
- Isırılma bölgesinde kırmızımsı bir iz
- Isırığın deriyi deldiği noktada küçük, beyaz bir leke
- Isırılma bölgesinin etrafında hafif bir şişme
Arı sokması şişlik kaşıntı ve ağrı birçok insanda birkaç saat içinde kaybolur.
Birince Derece Belirtiler
Bir arı ya da böcek tarafından sokulan insanların yaklaşık % 10’unda daha aşağıdaki belirtilerle beraber kuvvetli bölgesel reaksiyonlar görülür.
Aşırı Kızarma: Isırılma bölgesinde 1-2 gün içinde gittikçe genişleyen ve kızaran bir şişlik oluşur. Geniş bölgesel reaksiyonlar 10 gün içinde ortadan kalkar. Geniş bölgesel reaksiyonların ortaya çıkması tekrar arı sokması durumunda şiddetli alerjik reaksiyonlara uğrayacağınız anlamına gelmez. Fakat bazı insanlarda tekrar ısırılma durumunda benzer reaksiyonlar tekrar tekrar görülebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gereklidir.
Arı Sokması Alerji
Şiddetli Alerjik reaksiyonlar: Arılara karşı şiddetli alerjik reaksiyonlar (anafilaksi) potansiyel olarak hayati risk taşıyan tehlikeler doğurabilir ve doktora başvurmak kaçınılmazdır. Arılar tarafından ısırılan insanların yaklaşık % 10’unda anafilaksi görülür. Anafilaksinin belirti ve semptomları şunlardır:
- Vücudun ısırılan yer hariç diğer bölgelerinde arı sokması kaşıntı ve kurdeşen gibi deri reaksiyonları görülür
- Nefes almada güçlük
- Boğazın ve dilin şişmesi
- Zayıf ve hızlı nabız
- Bulantı, kusma ve ishal
- Sersemlik ya da bayılma
- Bilincin kaybolması
Arı sokmasına karşı şiddetli alerjik reaksiyon gösteren insanlar diğer sokmalarda da % 30-60 oranında anafilaksi gösterir. Tekrar sokma durumunda benzer bir reaksiyon çıkmasını engelleyici imünoterapi benzeri önlemler almak için doktora ya da uzmana başvurun.
Toplu Arı ısırmaları
Genellikle arı ve eşek arısı gibi böcekler agresif değildirler ve sadece kendilerini korumak için sokarlar. Birçok durumda, bu bir ya da belki birkaç sokmayla sonuçlanır. Fakat, bazı durumlarda bir kişi arı kovanını yada oğulu rahatsız ederse birçok defa sokulabilir. Bal arıları gibi bazı arı türlerinin toplu halde sokma ihtimali daha güçlüdür.
Birçok defa sokulursanız zehrin birikmesi bir toksik reaksiyona neden olabilir. Belirtileri şunlardır:
- Bulantı, kusma ve ishal
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Bayılma hissi ya da gerçek bayılma
- Havale geçirme
- Ateş
Toplu arı sokmaları çocuklarda, yaşlılarda ve kalp ya da nefes alma problemleri olanlarda acil tıbbi yardım almak gereklidir.
Arı Sokması Tedavisi
Arı sokması iğne kalırsa:
1.İğneyi Çıkartın
2.İğneyi Sert Bir Cisimle Hemen Çıkartın
3.Sakin Kalın
4.Sabunlu Suyla Yıkayın
5.Sokulan Bölgeyi Kaldırın
6.Soğuk Uygulama
7.Cilt Losyonları
8.Antihistamin İlaçlar
9.Anafilaksi Durumunda Hemen Doktora Görünün
Arı Sokması Bitkisel Tedavi
1.Lahana
2.Kuru Soğan
3.Taze Limon Suyu
4.Fesleğen
5.Maydanoz
6.Çiğ Patates
7.Sirke ve Karbonat
Arı Sokmasında İğne Çıkarılmazsa Ne Olur?
İşçi arıların çengelli iğneleri vardır. Saplandıkları deriye sıkı bir şekilde yapışırlar. Öyle ki arı hedefini soktuktan sonra uçup gitmeye kalkıştıklarında iğnenin bedenlerine bağlandığı kaslar parçalanır ve iğnenin bağlı olduğu zehir kesesi yırtılır. Salgılanan zehir sonucunda ise arı ölür.
Arının soktuğu deride kalan parça ise biyolojik bir pompa görevi görmeye devam eder ve içinde kalan zehir bitene kadar da salgılamaya devam eder. Bu dakikalarca devam eder.
Bir cevap yazın