• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Arı Sokması – Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

8 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Arı Sokması Belirtileri

Arı sokmasıyla ortaya çıkabilecek belirtileri önem sırasına göre birinci derece ve ikinci derece belirtiler olarak tanımlayabiliriz.

İkinci Derece Belirtiler
Çoğu zaman, arı sokmasının belirtileri ikinci derecedir. Bunlar:

  • Isırılma bölgesinde ani ve keskin yanma hissiyle ortaya çıkan ağrı
  • Isırılma bölgesinde kırmızımsı bir iz
  • Isırığın deriyi deldiği noktada küçük, beyaz bir leke
  • Isırılma bölgesinin etrafında hafif bir şişme

Arı sokması şişlik kaşıntı ve ağrı birçok insanda birkaç saat içinde kaybolur.

Birince Derece Belirtiler
Bir arı ya da böcek tarafından sokulan insanların yaklaşık % 10’unda daha aşağıdaki belirtilerle beraber kuvvetli bölgesel reaksiyonlar görülür.

Aşırı Kızarma: Isırılma bölgesinde 1-2 gün içinde gittikçe genişleyen ve kızaran bir şişlik oluşur. Geniş bölgesel reaksiyonlar 10 gün içinde ortadan kalkar. Geniş bölgesel reaksiyonların ortaya çıkması tekrar arı sokması durumunda şiddetli alerjik reaksiyonlara uğrayacağınız anlamına gelmez. Fakat bazı insanlarda tekrar ısırılma durumunda benzer reaksiyonlar tekrar tekrar görülebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gereklidir.

Arı Sokması Alerji

Şiddetli Alerjik reaksiyonlar: Arılara karşı şiddetli alerjik reaksiyonlar (anafilaksi) potansiyel olarak hayati risk taşıyan tehlikeler doğurabilir ve doktora başvurmak kaçınılmazdır. Arılar tarafından ısırılan insanların yaklaşık % 10’unda anafilaksi görülür. Anafilaksinin belirti ve semptomları şunlardır:

  • Vücudun ısırılan yer hariç diğer bölgelerinde arı sokması kaşıntı ve kurdeşen gibi deri reaksiyonları görülür
  • Nefes almada güçlük
  • Boğazın ve dilin şişmesi
  • Zayıf ve hızlı nabız
  • Bulantı, kusma ve ishal
  • Sersemlik ya da bayılma
  • Bilincin kaybolması

Arı sokmasına karşı şiddetli alerjik reaksiyon gösteren insanlar diğer sokmalarda da % 30-60 oranında anafilaksi gösterir. Tekrar sokma durumunda benzer bir reaksiyon çıkmasını engelleyici imünoterapi benzeri önlemler almak için doktora ya da uzmana başvurun.

Toplu Arı ısırmaları
Genellikle arı ve eşek arısı gibi böcekler agresif değildirler ve sadece kendilerini korumak için sokarlar. Birçok durumda, bu bir ya da belki birkaç sokmayla sonuçlanır. Fakat, bazı durumlarda bir kişi arı kovanını yada oğulu rahatsız ederse birçok defa sokulabilir. Bal arıları gibi bazı arı türlerinin toplu halde sokma ihtimali daha güçlüdür.

Birçok defa sokulursanız zehrin birikmesi bir toksik reaksiyona neden olabilir. Belirtileri şunlardır:

  • Bulantı, kusma ve ishal
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Bayılma hissi ya da gerçek bayılma
  • Havale geçirme
  • Ateş

Toplu arı sokmaları çocuklarda, yaşlılarda ve kalp ya da nefes alma problemleri olanlarda acil tıbbi yardım almak gereklidir.

Arı Sokması Tedavisi

Arı sokması iğne kalırsa:

1.İğneyi Çıkartın
Arı sokması için en basit çare arı iğnesini bırakmışsa iğneyi olabildiğince çabuk bir şekilde deriden çıkarmaktır. Sokulan bölgede oluşan kırmızımsı bölgede küçük siyah nokta iğnenin yerini gösterir. İğne ucunda küçük kancalı bir zehir kesesi bulunur. Bu iğne çıkarılmadığı takdirde zehir 20 dakika boyunca yavaş yavaş vücuda salınır. Ayrıca, bölgedeki diğer arılara ısırma için sinyal gönderici feromon adlı bir madde de salgılanır. Bu nedenle, ilk aşamada önemli olan bölgeyi toplu sokmalara karşı korumak ve iğneyi çıkarmaktır.
2.İğneyi Sert Bir Cisimle Hemen Çıkartın
Öncelikle batan iğneyi yerinden çıkarmak için tırnak, kredi kartı ya da bıçak ucu gibi düzgün sert bir cisim kullanılmalıdır. Arının iğnesi çıkarılmak için tırnaklarla ya da cımbızla sıkıldığında deriye ekstra zehir enjekte olabileceğine dair söylentiler de vardır. Fakat 1996’daki bir çalışma bu teoriyi test etmiştir ve hangi araçla olursa olsun iğneyi bir an önce çıkarmanın daha önemli olduğu ortaya koyulmuştur. Herhangi bir gecikmede iğne çıkarılırken salınabilecek zehirden daha fazla zehrin deriye geçeceği sonucuna varılmıştır. Önemli olan nokta nasıl olursa olsun zehri bir an önce çıkarmaktır.

İğne çıkarıldıktan sonra mağdurun maruz kaldığı semptomları ortadan kaldırabilecek tedavi yöntemlerine odaklanmak gerekir. Eğer alerjik tipi reaksiyonların belirtileri yoksa genel arı sokması vakası için tedavi prosedürleri takip edilebilir:

3.Sakin Kalın
Sokulmadan sonra sakin kalmak çok önemlidir. Panik sadece belirtilerin daha da şiddetlenmesine neden olacaktır.
4.Sabunlu Suyla Yıkayın
Deriyi sabunlu suyla yıkamak iyi bir fikirdir fakat, su ve sabun yoksa enfeksiyonu engellemek için alkol ya da uygun antiseptik kullanmak da bir çözümdür. Isırılan bölgeye dokunmaktan ya da kaşımaktan kaçınmak gerekir.
5.Sokulan Bölgeyi Kaldırın
Arının iğnesi kolda ya da bacaktaysa vücut sıvısının sokulan kısma doğru akmasını ve şişmeyi engellemek için sokulan bölgeyi yükseltin.
6.Soğuk Uygulama
Bir buz torbası yardımıyla sokulan bölgeye 20 dakika boyunca soğuk baskı uygulayın. Soğuk baskı ağrıyı hafifletir ve şişmeyi azaltır.
7.Cilt Losyonları
Kaşınmayı, şişmeyi ve ağrıyı engellemek için çeşitli cilt losyonları kullanılabilir. Örneğin, kalamin losyonu, hidrokortizon kremi ya da antihistamin, analjezik ve kortikosteroid içeren kremler kullanmak yararlıdır. Ayrıca, reçetesiz satılan ve ikinci derece (hafif semptomlar) belirtileri tedavi edici cilt kremleri bulunmaktadır.
8.Antihistamin İlaçlar
Arı sokması için diğer bir tedavi ise ağız yoluyla alınan antihistaminler kullanmaktır. Antihistaminler şişmeyi, kaşınmayı, kurdeşeni, cildin kızarmasını ve reaksiyonun yayılmasını engelleyici etki gösterirler.
9.Anafilaksi Durumunda Hemen Doktora Görünün
Şiddetli alerjik reaksiyon (nefes almada güçlük, boğazın ve dilin şişmesi) yani anafilaksi durumunda ise acilen doktora başvurulmalıdır.

Arı Sokması Bitkisel Tedavi

1.Lahana
Lahana yaprağı arı zehrinin giderilmesi ve kaşıntıyı azaltmak için iyidir. Lahana yapraklarını suyunu sıkıp arının soktuğu yere sürebilir ya da bir bez yardımıyla bağlayabilirsiniz.
2.Kuru Soğan
Kuru soğanı ikiye ayırın ve kaşıntı olan yere bastırın. Kaşıntıyı hızlıca geçirecektir.
3.Taze Limon Suyu
Arı sokmasından sonra oluşan ağrılar için faydalıdır.
4.Fesleğen
Fesleğen de arı sokmasına karşı oldukça faydalıdır. Taze fesleğenin yapraklarını ezdikten sonra arının soktuğu yere tampon yapın.
5.Maydanoz
Maydanozu iyice doğrayın ve şiş olan yere uygulayın.
6.Çiğ Patates
Arı sokmasına en iyi gelen çiğ patatestir. Şişliği alır ve ağrıyı azaltır. Patatesi dilimler halinde doğrayarak sokulan yere uygulayabilirsiniz.
7.Sirke ve Karbonat
Arı sokmasının tedavisi için çeşitli geleneksel yöntemler de vardır. Örneğin, su, sirke ve karbonat karıştırılarak hamur haline getirilir. Bu hamurumsu madde sokulan bölgeye sürülür ve 20 dk boyunca bekletilir. Bu uygulama kaşıntıyı ve acıyı azaltacaktır. Alternatif olarak diş macunu, bal sürmek ve ıslak poşet çay da aynı görevi görür.

Arı Sokmasında İğne Çıkarılmazsa Ne Olur?

İşçi arıların çengelli iğneleri vardır. Saplandıkları deriye sıkı bir şekilde yapışırlar. Öyle ki arı hedefini soktuktan sonra uçup gitmeye kalkıştıklarında iğnenin bedenlerine bağlandığı kaslar parçalanır ve iğnenin bağlı olduğu zehir kesesi yırtılır. Salgılanan zehir sonucunda ise arı ölür.

Arının soktuğu deride kalan parça ise biyolojik bir pompa görevi görmeye devam eder ve içinde kalan zehir bitene kadar da salgılamaya devam eder. Bu dakikalarca devam eder.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress