
Askerlerde ve Asker Eşlerinde Depresyonun Belirtileri
Askerlerde ve asker eşlerinde, genel nüfusa kıyasla depresyon riski yüksektir. Depresyon, uzun süre boyunca kalıcı ve yoğun üzüntünün yaşandığı ciddi bir rahatsızlıktır. Duygu durumundaki bu bozukluk moralinizi ve davranışlarınızı etkileyebilir. Ayrıca, iştah ve uyku gibi fiziksel durumları da etkileyebilir. Depresyonu olan kişiler genellikle günlük işlerini sürdürmekte zorlanırlar. Bu kişiler bazen hayatı yaşamaya değer bulmazlar.
Depresyonun yaygın görülen belirtileri: |
---|
Asabiyet |
Odaklanmada ve karar vermekte zorlanma |
Yorgunluk ve enerjisizlik |
Umutsuzluk ve çaresizlik hissi |
Değersizlik, suçluluk ve kendinden nefret etme |
Sosyal tecrit |
Eskiden keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı |
Çok fazla ya da çok az uyuma |
İştahta değişikliklere bağlı olarak kilo alma veya kilo verme |
İntihar düşünceleri ya da intihar girişimi |
Asker Çocuklarında Duygusal Stresin Belirtileri
Asker çocuklarında ebeveynlerin ölümü gerçek bir durumdur. Böylesine yıkıcı bir kaybın genç yaşta yaşanması ileride depresyon, anksiyete bozukluğu ya da davranış sorunlarının yaşanma riskin artırır.
Çocukların aileleri gittikleri görevlerden güvenle dönseler bile bu çocuklar askeri hayatın getirdiği stresle baş etmek zorundadırlar. Askeri hayatın neden olduğu stres kaynakları arasında ebeveynlerin sürekli görev için gitmeleri, sık sık taşınma ve yeni okula uyum sağlama bulunmaktadır. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak asker çocuklarında duygusal ve davranışsal sorunlar görülebilir.
Çocuklarda görülebilecek duygusal sorunlar: |
---|
Ayrılık endişesi |
Öfke nöbeti |
Beslenme alışkanlıklarında değişiklikler |
Uyku alışkanlıklarında değişiklikler |
Okulda zorlanma |
Kızgınlık |
Eyleme vuruk davranışlar |
Sosyal tecrit |
Asker Ailelerinde Stresin Etkisi
Görev için ailelerinden uzaklaşan askerlerin çocukları, ebeveynlerinden birinin uzağa gitmesinin yaratacağı zorlukla yüzleşmesi gerekir. Bazı durumlarda bu görevler öylesine zorlu olur ki göreve giden asker geri döndüğünde değişmiş olarak gelir ve çocuğun bu durumla da yüzleşmesi gerekir. Bu durum çocuğunuzun üzerinde büyük bir etki yaratabilir.
2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre ailesi göreve giden çocukların davranış bozuklukları, stres sorunları ve duygu durum bozuklukları yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu çocuklar okulda da daha fazla zorlanmaktadırlar. Bu durum büyük oranda ebeveynlerin göreve gittiği zamanla ve görevden geldikten sonra çocuğun yaşadığı deneyimlerle alakalıdır.
Evde kalan ebeveyn için de benzer sorunlar mevcuttur. Genellikle evde kalan eş, göreve giden eşinin güvenliğinden korkar ve evdeki sorumluluklarının artmasından dolayı bunalır. Bunun sonucunda ise eşi gittiğinde kendini gergin, üzgün ve yalnız hisseder. Tüm bu duygular ise depresyona ve diğer akıl sağlığı sorunlarına neden olabilir.
Depresyon ve Şiddet Üzerine Çalışmalar
Vietnam dönemi gazileri üzerinde yapılan araştırmalar, depresyonun aileler üzerindeki yıkıcı etkisini göstermektedir. Bu savaşın gazilerinde daha yüksek boşanma ve evlilik sorunları, aile içi şiddet ve diğerlerinden daha fazla sıkıntı görülmekteydi. Çoğunlukla savaştan dönen askerler, duygusal sorunlardan dolayı gündelik hayattan koparlar. Bu durum, eşleriyle ve çocuklarıyla ilişkilerini geliştirmelerini zorlaştırır.
Daha yakın zamanda Afganistan ve Irak’a giden askerler üzerinde yapılan araştırmalar, ailenin işlevini incelemiştir. Bu çalışmaların sonucunda aile ilişkilerinde büyük oranda ayrılma, cinsel ilişkilerde sorunlar ve uyku sorunları görülmektedir.
Yardım Alın
Bir danışman hem size hem de ailenizdeki diğer kişilere sorunları çözmek konusunda yardımcı olacaktır. Bu sorunlar ilişkiyle, maddi durumla veya duygusal sorunlarla ilgili olabilir. Danışman, stresle ve yasla nasıl baş etmeniz gerektiğini size öğretebilir.
Bu sırada görevden yeni geldiyseniz ve sivil hayata tekrar alışmaya çalışıyorsanız deneyebileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır:
1) Sabırlı Olun
Savaştan ya da terör bölgesinden geldikten sonra ailenizle bağ kurmak zaman alabilir. İlk başta bunu yaşamanız son derece normaldir. Bu durum zamanla düzelecektir.
2) Biriyle Konuşun
Şu anda kendinizi yalnız hissediyor olsanız bile insanlar sizi destekleyebilir. Güvendiğiniz yakın bir arkadaşınız veya ailenizden biriyle yaşadığınız zorlukları konuşun. Bu kişi sizi dinleyecek, size şefkatle ve kabullenmeyle yaklaşacak biri olmalıdır.
3) Sosyal Tecritten Uzak Durun
Arkadaşlarınızla ve ailenizle, özellikle eşinizle ve çocuklarınızla vakit geçirmeniz önemlidir. Sevdiklerinizle tekrar bağ kurmaya çalışmanız stresinizi azaltıp keyfinizi yerine getirebilir.
4) Alkolden ve Uyuşturucudan Uzak Durun
Zorlu zamanlarda bu rahatlatıcılara gitmek cazip görünebilir. Ancak, bunu yapmanız daha kötü hissetmenize ve bağımlılığa neden olabilir.
5) Kayıplarınızdan Bahsedin
Savaşta yitirdiğiniz dostlarınızdan bahsetmek için ilk başta gönülsüz olabilirsiniz. Ancak hislerinizi bastırmanız zararlı olabilir. Bu yüzden yaşadığınız şeyleri bir şekilde konuşmaya çalışın. Tanıdığınız biriyle bu deneyimleri paylaşmak zor geliyorsa askerler için oluşturulmuş destek gruplarından faydalanın. Bu tür bir destek grubu, yaşadığınız şeyleri anlayabilecek kişilerden oluştuğu için daha faydalı olabilir.
Bu stratejiler, savaş veya terör bölgesi görevlerinden döndükten sonra hayata uyum sağlamanız için çok faydalı olabilir. Ancak, yoğun stres veya üzüntü yaşıyorsanız profesyonel yardım almanız gerekir.
Soru:
Cevap:
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın