• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Asker Ailelerinde Depresyon

27 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Askerlerde ve Asker Eşlerinde Depresyonun Belirtileri

Askerlerde ve asker eşlerinde, genel nüfusa kıyasla depresyon riski yüksektir. Depresyon, uzun süre boyunca kalıcı ve yoğun üzüntünün yaşandığı ciddi bir rahatsızlıktır. Duygu durumundaki bu bozukluk moralinizi ve davranışlarınızı etkileyebilir. Ayrıca, iştah ve uyku gibi fiziksel durumları da etkileyebilir. Depresyonu olan kişiler genellikle günlük işlerini sürdürmekte zorlanırlar. Bu kişiler bazen hayatı yaşamaya değer bulmazlar.

Depresyonun yaygın görülen belirtileri:
Asabiyet
Odaklanmada ve karar vermekte zorlanma
Yorgunluk ve enerjisizlik
Umutsuzluk ve çaresizlik hissi
Değersizlik, suçluluk ve kendinden nefret etme
Sosyal tecrit
Eskiden keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı
Çok fazla ya da çok az uyuma
İştahta değişikliklere bağlı olarak kilo alma veya kilo verme
İntihar düşünceleri ya da intihar girişimi
Daha ciddi depresyon vakalarında kişi, sanrı veya halüsinasyon gibi psikoz belirtileri de yaşayabilir. Bu çok tehlikeli bir durum olup bir an önce uzman biri tarafından müdahale edilmelidir.

Asker Çocuklarında Duygusal Stresin Belirtileri

Asker çocuklarında ebeveynlerin ölümü gerçek bir durumdur. Böylesine yıkıcı bir kaybın genç yaşta yaşanması ileride depresyon, anksiyete bozukluğu ya da davranış sorunlarının yaşanma riskin artırır.

Çocukların aileleri gittikleri görevlerden güvenle dönseler bile bu çocuklar askeri hayatın getirdiği stresle baş etmek zorundadırlar. Askeri hayatın neden olduğu stres kaynakları arasında ebeveynlerin sürekli görev için gitmeleri, sık sık taşınma ve yeni okula uyum sağlama bulunmaktadır. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak asker çocuklarında duygusal ve davranışsal sorunlar görülebilir.

Çocuklarda görülebilecek duygusal sorunlar:
Ayrılık endişesi
Öfke nöbeti
Beslenme alışkanlıklarında değişiklikler
Uyku alışkanlıklarında değişiklikler
Okulda zorlanma
Kızgınlık
Eyleme vuruk davranışlar
Sosyal tecrit
Evde akıl sağlığı sorunu bulunan bir ebeveynin olması, çocuğun ailesiyle nasıl ilgileneceğini etkileyen önemli bir faktördür. Depresyonda olan ebeveynlerin çocuklarında, yaşadıkları stresle olumlu bir şekilde baş eden kişilerin çocuklarına göre psikolojik ve davranışsal sorunların görülme olasılığı daha yüksektir.

Asker Ailelerinde Stresin Etkisi

Görev için ailelerinden uzaklaşan askerlerin çocukları, ebeveynlerinden birinin uzağa gitmesinin yaratacağı zorlukla yüzleşmesi gerekir. Bazı durumlarda bu görevler öylesine zorlu olur ki göreve giden asker geri döndüğünde değişmiş olarak gelir ve çocuğun bu durumla da yüzleşmesi gerekir. Bu durum çocuğunuzun üzerinde büyük bir etki yaratabilir.

2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre ailesi göreve giden çocukların davranış bozuklukları, stres sorunları ve duygu durum bozuklukları yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu çocuklar okulda da daha fazla zorlanmaktadırlar. Bu durum büyük oranda ebeveynlerin göreve gittiği zamanla ve görevden geldikten sonra çocuğun yaşadığı deneyimlerle alakalıdır.

Evde kalan ebeveyn için de benzer sorunlar mevcuttur. Genellikle evde kalan eş, göreve giden eşinin güvenliğinden korkar ve evdeki sorumluluklarının artmasından dolayı bunalır. Bunun sonucunda ise eşi gittiğinde kendini gergin, üzgün ve yalnız hisseder. Tüm bu duygular ise depresyona ve diğer akıl sağlığı sorunlarına neden olabilir.

Depresyon ve Şiddet Üzerine Çalışmalar

Vietnam dönemi gazileri üzerinde yapılan araştırmalar, depresyonun aileler üzerindeki yıkıcı etkisini göstermektedir. Bu savaşın gazilerinde daha yüksek boşanma ve evlilik sorunları, aile içi şiddet ve diğerlerinden daha fazla sıkıntı görülmekteydi. Çoğunlukla savaştan dönen askerler, duygusal sorunlardan dolayı gündelik hayattan koparlar. Bu durum, eşleriyle ve çocuklarıyla ilişkilerini geliştirmelerini zorlaştırır.

Daha yakın zamanda Afganistan ve Irak’a giden askerler üzerinde yapılan araştırmalar, ailenin işlevini incelemiştir. Bu çalışmaların sonucunda aile ilişkilerinde büyük oranda ayrılma, cinsel ilişkilerde sorunlar ve uyku sorunları görülmektedir.

Yapılan bir değerlendirme, evli olan gazilerin %75’i eve döndükten sonra aileyle ilgili en az bir sorun yaşadıklarını göstermektedir. Gazilerin %54’ü, görevden döndükten sonraki aylarda eşlerine kötü davrandıklarını ve bağırdıklarını belirtmişlerdir. Özellikle depresyon belirtileri, ev içi şiddetin görülmesine neden olmaktadır. Depresyon yaşayan askerler, çocuklarının kendilerinden korktuğunu ve onlara karşı sıcak davranmadıklarını da belirtmişlerdir.

Yardım Alın

Bir danışman hem size hem de ailenizdeki diğer kişilere sorunları çözmek konusunda yardımcı olacaktır. Bu sorunlar ilişkiyle, maddi durumla veya duygusal sorunlarla ilgili olabilir. Danışman, stresle ve yasla nasıl baş etmeniz gerektiğini size öğretebilir.

Bu sırada görevden yeni geldiyseniz ve sivil hayata tekrar alışmaya çalışıyorsanız deneyebileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır:

1) Sabırlı Olun

Savaştan ya da terör bölgesinden geldikten sonra ailenizle bağ kurmak zaman alabilir. İlk başta bunu yaşamanız son derece normaldir. Bu durum zamanla düzelecektir.

2) Biriyle Konuşun

Şu anda kendinizi yalnız hissediyor olsanız bile insanlar sizi destekleyebilir. Güvendiğiniz yakın bir arkadaşınız veya ailenizden biriyle yaşadığınız zorlukları konuşun. Bu kişi sizi dinleyecek, size şefkatle ve kabullenmeyle yaklaşacak biri olmalıdır.

3) Sosyal Tecritten Uzak Durun

Arkadaşlarınızla ve ailenizle, özellikle eşinizle ve çocuklarınızla vakit geçirmeniz önemlidir. Sevdiklerinizle tekrar bağ kurmaya çalışmanız stresinizi azaltıp keyfinizi yerine getirebilir.

4) Alkolden ve Uyuşturucudan Uzak Durun

Zorlu zamanlarda bu rahatlatıcılara gitmek cazip görünebilir. Ancak, bunu yapmanız daha kötü hissetmenize ve bağımlılığa neden olabilir.

5) Kayıplarınızdan Bahsedin

Savaşta yitirdiğiniz dostlarınızdan bahsetmek için ilk başta gönülsüz olabilirsiniz. Ancak hislerinizi bastırmanız zararlı olabilir. Bu yüzden yaşadığınız şeyleri bir şekilde konuşmaya çalışın. Tanıdığınız biriyle bu deneyimleri paylaşmak zor geliyorsa askerler için oluşturulmuş destek gruplarından faydalanın. Bu tür bir destek grubu, yaşadığınız şeyleri anlayabilecek kişilerden oluştuğu için daha faydalı olabilir.

Bu stratejiler, savaş veya terör bölgesi görevlerinden döndükten sonra hayata uyum sağlamanız için çok faydalı olabilir. Ancak, yoğun stres veya üzüntü yaşıyorsanız profesyonel yardım almanız gerekir.

Depresyon ya da diğer duygu dorum bozukluklarının belirtilerini yaşıyorsanız doktordan randevu almanız önemlidir. Hızlı bir şekilde tedaviye başlanması belirtilerin daha kötüye gitmesini engeller ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Soru: 

Eşimde ve çocuğumda depresyon olduğundan şüpheleniyorsam ne yapmam gerekir?

Cevap:

Çocuğunuzun veya eşinizin üzülmesi son derece anlaşılabilir bir durumdur. Üzüntüleri giderek kötüleşiyorsa veya bu durum evde, okulda ve iş yerinde yapmaları gereken işlere engel oluyorsa doktora gitmeleri konusunda onları cesaretlendirin.
Timothy J. Legg
Timothy J. Legg
Sağlık Uzmanı

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress