
Asperger Sendromu Nedir?
Asperger sendromu, otistik spektrum bozuklukları (OSB) olarak da bilinen bir grup nörolojik kusurdur. Asperger sendromu, bu bozukluklar arasında en hafif şiddetli olanlardan biridir. Asperger sendromu olan kişilerde şu üç belirti görülür:
- Sosyal etkileşimde güçlük
- Tekrarlayıcı davranışlar sergileme
- Kuralları ve rutinleri uygulamada katılık
Otizm spektrum bozuklukları olan bazı kişiler yüksek işlevli olarak sınıflandırılırlar. Yüksek işlevli otizmi olan kişilerin konuşma gelişimlerinde ya da bilişsel gelişimlerinde herhangi bir gecikme yoktur.
Asperger sendromu tanısı konulan kişiler, normal ya da normalin üstünde bir zekâya sahiptir. Ayrıca, bu durumu yaşayan kişiler normal sınıflarda eğitim görüp, normal işlerde çalışabilirler.
Asperger Sendromunun Belirtileri
Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de Asperger sendromu olan kişilerde genellikle ilgilendikleri belirli bir konuya takıntılı bir odaklanma vardır. Asperger sendromu olan çocuklar, tren programları ya da dinozorlar gibi kendilerine has ilgi alanları bulurlar. Bu ilgi, kendi yaşıtlarıyla ya da yetişkinlerle tek taraflı bir konuşmanın konusu olabilir.
- Asperger sendromu olan kişi, diğerlerinin konuyu değiştirme çabalarına karşı ilgisiz olur. Asperger sendromlu çocukların sosyal etkileşime geçememelerinin sebeplerinden biri de budur.
- Asperger sendromu olan kişiler, yüz ifadelerini ve vücut dilini anlayamazlar. Asperger sendromu olan birçok kişi diğer insanların hislerini anlamakta güçlük çeker. Bu kişilerin, başkalarıyla konuşurken göz temasından kaçınmaları çok sık rastlanan bir durumdur.
- Asperger sendromu olan kişiler monoton ve pek yüz ifadesi göstermeden konuşurlar. Bulundukları ortama göre ne zaman seslerini alçaltacaklarını bilemezler.
- Asperger sendromu olan çocuklar yürüme ya da koşma gibi temel motor kabiliyetlerini yaparlarken zorlanabilirler. Bu çocuklarda koordinasyon eksikliği olabilir ve tırmanma ya da bisiklet sürme gibi bazı hareketleri yapamayabilirler.
Asperger Sendromunun Nedenleri
Beyindeki birçok değişiklik Asperger sendromunun nedenidir. Doktorlar, bu değişikliklere nelerin sebep olduğunu tam olarak bilmemektedir. Genetik faktörler ve kimyasallar ya da virüsler gibi çevrede bulunan toksinlere maruz kalmak bu kusurun ortaya çıkmasındaki potansiyel etkenler olarak düşünülüyor. Asperger sendromuna erkek çocuklarında, kız çocuklarına göre daha sık rastlanır.
Asperger Sendromunun Teşhisi
Çocuğunuzda Asperger sendromu olduğunu size gösterecek bir test yoktur. Çoğu durumda, ebeveynler davranışlarda yaşanan gecikmeleri ya da davranış güçlüklerini doktora belitirler. Çocuğunuz okula gidiyorsa öğretmeni bu sorunları tespit edebilir. Böyle bir durum ortaya çıktığında doktorunuzla görüşmelisiniz.
Çocuğunuzda Asperger sendromu olduğu, şu durumlara bakarak anlaşılabilir:
- Konuşmanın gelişimi
- Sosyal etkileşim
- Konuşurken kullandığı yüz mimikleri
- Başkalarıyla konuşmaya olan ilgisi
- Değişime karşı tavrı
- Motor kabiliyeti
Asperger sendromunu teşhis etmek için testler olmadığı için birçok hastaya yanlış teşhis konularak dikkat özrü hiperaktiflik rahatsızlığı olduğu söylenebilir. Bu durum yaşandığı takdirde çocuğunuzun tekrar muayene edilmesi ve hastalığına doğru bir teşhis konulması gerekmektedir.
Asperger Sendromunun Tedavisi
Asperger sendromunun tedavisi yoktur. Ancak, bu hastalıktan dolayı ortaya çıkan rahatsızlıkları azaltmak için çeşitli tedaviler kullanılabilir. Böylece çocuğunuz potansiyelini tamamen kullanabilir. Tedavi, çocuğunuzun yaşadığı durumlara göre değişkenlik gösterebilir.
Asperger sendromu için kullanılan ilaçlar:
- Asabiyeti gidermek için Aripiprazol
- Hiperaktiviteyi gidermek için Guanfasin ve Olanzapin
- Tekrarlayan davranışlarının önüne geçmek için seçici serotonin geri alım engelleyiciler
- Endişe ve uykusuzluğu azaltmak için Risperidon
İlaçlar, Asperger sendromuyla birlikte ortaya çıkan ve soruna sebep olan davranışları kontrol etmeye yardımcı olabilir. İletişim becerilerini, duyguları anlamayı ve sosyal etkileşimi artıracak başka tedaviler de yapılabilir.
Asperger sendromu olan çocuğa yardımcı olması için bazı eğitimler verilebilir ya da terapiler yapılabilir. Bu eğitim ve terapiler:
- Sosyal beceri eğitimi
- Konuşma terapisi
- Ergoterapi
- Fizik tedavi
- Bilişsel davranış terapisi
Hastalığın Seyri
Asperger sendromunun tedavisi yoktur fakat birçok çocuk erken tedaviyle sağlıklı ve üretken bir hayat geçirir. Pek çoğu sosyal etkileşim konusunda güçlük çekse de Asperger sendromu olan yetişkinlerin çoğu hayatlarını bağımsız bir şekilde yaşayabilmektedir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın