• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Asteriksis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

27 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Asteriksis, kişinin vücudunun bazı bölümlerinde kas kontrolünü kaybetmesine neden olan nörolojik bir bozukluktur. Vücudun tamamını etkileyebilse de genellikle el bileklerindeki ve parmaklardaki kaslar etkilenir.

Kaslardaki bu kontrol kaybı genellikle istemsiz ve düzensiz kas hareketleriyle birlikte görülür. Bu düzensiz hareketler kanat çırpma hareketine benzediğinden bu duruma bazen flapping tremor denir. Bazı hastalıkların asteriksisle ilgisi bulunmaktadır.

Araştırmalara göre, bilekte ve elde görünen bu kanat çırpar gibi hareketler çoğu zaman kollar uzatıldığında ve bilekler esnetildiğinde gözlenir. Asteriksisin vücudun tek tarafında görülmesi, iki tarafta da görülmesine göre oldukça nadirdir.

Asteriksisin Nedenleri

Bu durum ilk olarak 1980’li yıllarda tanımlanmış olsa da bu hastalığa dair pek çok şey bilinmemektedir. Hastalığa, beynin kas kontrolünü sağlayan kısmının düzgün çalışmamasının neden olduğu düşünülmektedir.

Düzgün çalışmamaya neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Araştırmacılar ensefalopatilerin bu durumu tetiklediğinden şüphelenmektedirler.

Ensefalopatiler, beynin işlevini etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıkların belirtileri:

  • Kafa karışıklığı
  • Kişilikte değişiklikler
  • Ürperme
  • Uykunun bozulması

Ensefalopatilerin bazı türleri asteriksise neden olabilir. Bu türler:

1.Hepatik Ensefalopati
Hepatik, durumun karaciğerle alakalı olduğuna işaret eder. Karaciğerin esas amacı, vücuttaki toksinleri filtrelemektir. Karaciğerde bir nedenden dolayı hasar oluşursa toksinler etkili bir şekilde filtrelenemezler. Bunun sonucundaysa, beyinde kan toplanmaya başlayarak beynin işlevini yerine getirememesine neden olur.
2.Metabolik Ensefalopati
Karaciğerle ve böbreklerle ilgili sorunlar metabolik ensefalopatiye neden olur. Bu durum, çok fazla ya da çok az vitamin ve mineral alındığında açığa çıkar. Örneğin amonyak, kan ve beyin bariyerini geçerek nörolojik sorunlara yol açabilir.
3.İlaçların Sebep Olduğu Ensefalopati
Epilepsi hastalığını tedavi etmek için kullanılan antikonvülsan ilaçlar ve yatıştırıcı özellikli ilaçlar beynin tepki mekanizmasını etkileyebilir.
4.Kardiyak Ensefalopati
Kalp, vücuda yeterince oksijen pompalamadığında beyin etkilenir.

Asteriksis Hastalığında Risk Faktörleri

Neredeyse birçok şey beyin fonksiyonlarını etkileyerek asteriksise neden olabilir. Bu durumlar:

1.İnme
İnme, beyne yeterli kan gitmediğinde oluşur. Bu durum, kan pıhtılarının damarları tıkaması sonucunda ya da sigara içmekten ve yüksek tansiyondan damarların daralması sonucunda yaşanır.
2.Karaciğer Hastalıkları
Siroz ve hepatit gibi karaciğer hastalıkları, asteriksis riskini artırır. Bu hastalıklar karaciğer dokusunda yaralanmalara neden olur. Bunun sonucunda karaciğer zararlı maddeleri filtreleme görevini etkili bir şekilde yerine getiremez. Araştırmalara göre, sirozu olan kişilerin %45’inde hepatik ensefalopati ortaya çıkmaktadır. Bu durum, bu kişilerde asteriksis hastalığının oluşma riskini artırmaktadır.
3.Böbrek Yetmezliği
Tıpkı karaciğer gibi, böbrekler de zararlı maddeleri kandan atarlar. Çok fazla zararlı madde vücutta biriktiğinde beyin fonksiyonları etkilenerek asteriksis oluşabilir. Böbreklerin işlevleri bazı hastalıklarla da etkilenebilir. Bu hastalıklar: Diyabet Yüksek tansiyon Lupus Bazı genetik bozukluklar
4.Wilson Hastalığı
Wilson hastalığında, karaciğer yeterince bakır minerali işleyemez. Tedavi edilmediği takdirde bakır minerali birikerek beyne zarar verebilir. Bu hastalık nadir görülen genetik bir bozukluktan kaynaklanır. Uzmanlar, 30,000 kişiden 1’inde Wilson hastalığının görüldüğünü ortaya koymuşlardır. Bu durum doğumla birlikte gelse de yetişkinliğe kadar ortaya çıkmayabilir. Bakır zehirlenmesinin belirtileri: Asteriksis Kaslarda katılık Kişilikte değişiklik
5.Diğer Risk Faktörleri
Epilepsi ve kalp hastalıkları da asteriksis için risk oluşturan durumlar arasındadır.

Asteriksisin Teşhisi

Asteriksisin teşhisi genellikle fiziksel muayene ve laboratuvarda yapılan testlerle olur. Doktorunuz ellerinizi uzatıp, bileklerinizi esnetmenizi ve parmaklarınızı ayırmanızı isteyebilir. Asteriksis varsa birkaç saniye sonra kişinin bilekleri istemsiz bir şekilde aşağı yukarı tıpkı kanat çırpar gibi hareket etmeye başlar. Doktorunuz tepkiyi görebilmek için bileğinizi itekleyebilir.
Kanınızda biriken kimyasalları ve mineralleri görmek için kan tahlili yapılabilir. Tomografi gibi görüntüleme testleri, beyin fonksiyonlarını ve etkilenen yerleri anlamak için kullanılabilir.

Asteriksisin Tedavisi

Asteriksise neden olan durum tedavi edildiğinde, asteriksis genellikle düzelir ve tamamen iyileşir.

1.Böbrekte ve Karaciğerde Ensefalopati
Doktorunuzun size önerebilecekleri: Hayat tarzınızda ve beslenme düzeninizde değişiklikler yapmalısınız. Alkolü çok kullanıyorsanız ya da diyabet gibi böbreklerinize zarar veren bir hastalığınız varsa sağlık risklerini azaltmak için doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Laksatiflerden faydalanabilirsiniz. Özellikle laktuloz, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Antibiyotik kullanarak bakterilerden kurtulabilirsiniz. Vücutta fazla bakteri olması kanda atık bir ürün olan amonyağın çok fazla olmasına neden olabilir. Amonyağın kandaki miktarının artması beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Böbrek ve karaciğerinizde ciddi hasar varsa organ nakli yapılabilir.
2.Metabolik Ensefalopati
Doktorunuz beslenme düzeninizde değişiklik yapmanızı veya vücutta biriken minerallerin fazlasından kurtulmanız için ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu durumda tedaviniz, vücudunuzda hangi mineralin biriktiğine göre değişiklik gösterecektir.
3.İlaçların Sebep Olduğu Ensefalopati
Doktorunuz, kullandığınız ilacı veya ilacın dozunu değiştirerek bu durumu tedavi edebilir.
4.Kardiyak Ensefalopati
Bu duruma neden olan kalp hastalıklarını tedavi etmek atılacak ilk adımdır. Bu durumda sizin yapabilecekleriniz: Kilo vermek Sigarayı bırakmak Tansiyonunuzu kontrol altına almak Doktorunuz nabzınızı kontrol altına almanız için beta blokör kullanmanızı önerebilir.
5.Wilson Hastalığı
Doktorunuz, vücudunuzun çok fazla bakır depolamasını engellemek için çinko asetat içeren ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Ayrıca, penisilamin gibi bağlayıcı ilaçlar da verebilir. Bu ilaçlar, fazla bakırın dokulara yapışmasına engel olacaktır. Asteriksis yaygın bir hastalık olmasa da belirtileri oldukça ciddidir. Bu yüzden, acil olarak tedavi gerektirir. Yapılan bir çalışmada, alkolden kaynaklanan karaciğer hastalıklarının neden olduğu asteriksiste ölümlerin %56 oranında olduğu, karaciğer hastalıklarından kaynaklanmayan asteriksiste ise ölüm oranının %26 olduğu açığa çıkmıştır. Asteriksisin belirtilerini yaşıyorsanız ya da risk faktörleri arasındaysanız doktorunuzla görüşmelisiniz. Çoğu vakada, asteriksise neden olan durumlar başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Asteriksis, belirtileri düzelebilen hatta tamamen iyileşebilen bir hastalıktır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress