• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Atetozun Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

28 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Atetoz Nedir?

Atetoz, hareket fonksiyonlarında bozulmanın olduğu bir hastalıktır. İstemsiz kıvrılma hareketleri bu hastalığın en belirgin özelliğidir. Bu hareketler sürekli ve yavaş bir şekilde olur. Ayrıca simetrik ve sabit bir duruş sergilenmesini de güçleştirir.

Atetozla birlikte, vücudun aynı bölümleri sürekli olarak etkilenir. Bu durum genellikle ellerde, kollarda ve ayaklarda görülür. Belirtiler boyun, yüz, dil ve gövde de görülebilir.

Atetozun sürekli bir hal almasıyla, hareketi kontrol etmek çok daha zorlaşabilir. Örneğin, hastalığı yaşayan kişi bilgisayar klavyesinde yazı yazmaya çalıştığı zaman parmaklarını kontrol etmekte aşırı güçlük çekebilir.

Atetozun belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini öğrenmek için yazının devamını okuyun.

Atetozun Belirtileri

  • Kasların yavaş ve istemsiz bir şekilde kıvrılması
  • Kas hareketlerinde rastgele ve tahmin edilemeyen şekilde değişikliklerin olması
  • Kontrollü hareketlerde belirtilerin giderek kötüleşmesi
  • Duruşla alakalı hareketlerde belirtilerin giderek kötüleşmesi
  • Ayakta durmakta zorlanma
  • Konuşmada zorlanma

Atetoz hastası olan kişilerde kaslar çok fazla çalışabilir. Bu durum, bir kas grubu kontrol edilmeye çalışılırken başka kas gruplarının hareket etmesi olarak görülür. Örneğin, konuşmaya çalışılırken kol kaslarında hareketliliğin arttığını gözlemleyebilirsiniz.

Atetoz ve Korenin Farkları

Atetoz ve kore çok benzer iki hastalıktır. Aslında, bu iki hastalık bir arada görülebilir. Bir arada görüldüklerinde, bu duruma koreoatetoz denilir. Atetoza bazı durumlarda yavaş kore hastalığı da denir.

Korenin belirtileri:

  • Kısa ve düzensiz hareketler
  • Ani ve ritimli hareketler
  • Ani kas kasılmaları
  • Tahmin edilemeyen şekilde istemsiz kas hareketleri

Kore yüzü, ağzı, gövdeyi ve uzuvları etkileyebilir.

Atetoz ve Kas Gevşekliğinin Farkları

Distoni ya da kas gevşekliği başka bir kas hastalığıdır. Bu hastalıkta, istemsiz bir şekilde dönme ve kendini tekrarlayan kas hareketleri görülür. Atetozda olduğu gibi distonide de normal bir duruş sergilemek zordur.

Kas gevşekliğinin belirtileri:

  • Bir ya da birden çok tekrar edilen kas hareketleri
  • Kalıcı ya da geçici kas kasılmaları
  • Anormal, kendini tekrarlayan hareketler
  • Asimetrik duruş
  • Gövdenin, ayakların, boynun ve kolların karıştırılması
  • Bir kas grubunun öbürüyle karıştırılması

Distonin belirtileri, kas hareketlerini kontrol etmeye çalıştıkça daha da kötüleşir. Distonide, bir kas grubu kontrol edilmeye çalışıldığında başka bir kas grubunun çalışması çok sık yaşanan bir durumdur.

Atetozun Nedenleri

Atetoz genellikle doğum kusuru olarak ortaya çıkar. Atetoz, nörolojik hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa travmanın veya inmenin sonucunda oluşabilir.

Atetozun nedenleri:

1.Bazal Gangliyon Hastalıkları
Beynin bu kısmında meydana gelen hasarlar ve hastalıklar atetoz belirtilerinin oluşmasına neden olur. Bazal gangliyon, kas hareketlerinden ve duruştaki değişikliklerden sorumludur. Bazal gangliyon, sinir uyarılarını düzgün bir şekilde kontrol edemediğinde koordine olamayan kas hareketleri ortaya çıkar. Bu hastalıklar arasında Huntington hastalığı ve Wilson hastalığı gibi hastalıklar vardır.
2.Doğum Kusurları
Doğum sırasında bebek havasız kalırsa bebekte atetoz riski yükselir. Nefes kesilmesi ya da oksijen yetersizliği beyinde hasara neden olabilir. Ayrıca gerekli besinler azalacağından beyindeki dopamin seviyesi de artar. Tüm bunlar bazal gangliyona zarar verebilir.
3.Sarılık
Yeni doğanlarda bilirubin seviyesinin yüksek olması bazal gangliyona hasar verebilir. Tedaviyle bilirubin seviyesi azalabilir ama yetişkinlerde vücudu zehirlerden koruyan koruyucu katman düzgün bir şekilde gelişmeyebilir. Bu yüzden, bilirubin beyne nüfuz ederek kalıcı hasara neden olabilir.
4.Serebral Palsi
Serebral palsi, anormal gelişme ya da beyin hasarı sonucunda oluşur. Bu hasar, çocuğun kas hareketlerini kontrol etme yeteneğini etkiler. Serebral palside bazal gangliyonun etkilendiği hastalık atetoz serebral palsi olarak bilinir. Serebral palsinin bu türü nefes kesilmesinin veya yüksek bilirubin seviyesinin sonucunda ortaya çıkabilir.
5.İlaç Zehirlenmesi
Beyindeki dopamin seviyesini yükselten ilaçlar bazal gangliyona zarar vererek atetoza neden olabilir.
6.İnme
Atetoz, yetişkinlerde inme veya travmanın sonucu olarak oluşabilir. Beyin hasarı, sinir hareketlerine etki edebilir. Bunun sonucunda atetoz veya hareketle alakalı diğer rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Atetozun Teşhis Edilmesi

Atetoz, başka hastalıkların bir belirtisidir ve hastalığın kendisi nadiren atetoz olur. Bu yüzden, doktorunuz bu hareket bozukluğunun altında yatan nedeni belirlemek isteyecektir. Neden belirlendikten sonra doktorunuz uygun tedaviyi sağlayabilir. Tedaviyle atetozun belirtileri tamamen ortadan kalkabilir ya da azalabilir.

Atetozun altında yatan nedeni belirlemek için doktorunuz sağlık geçmişinizi öğrenmek isteyecektir. Daha sonra fiziksel muayene yapıp birtakım testler isteyecektir. Bu testler; kan tahlili, beyin görüntüleme testleri ve kaba motor becerileri testidir.

Tüm bu testler, doktorunuzun belirtilerinizi değerlendirerek muhtemel nedeni bulmasına yardımcı olacaktır. Atetozun nedenini belirlemek için ayırt edici bir test bulunmamaktadır. Bu yüzden, atetoza neden olan durumu belirlemek biraz zaman alabilir.

Atetozun Tedavisi

Hareket bozukluğundan kaynaklanan hastalıkların tedavisi, bu duruma sebep olan etkene bağlıdır. Düzensiz kas hareketlerine sebep olan durum tedavi edilirse bunun sonucunda ortaya çıkan belirtiler de tedavi edilmiş olur.

Bazı durumlarda hareket bozuklukları çok yoğun bir şekilde gözleniyorsa özel tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler:

  • Antidopamin ilaçları kullanılarak beyindeki dopamin hormonu baskılanır.
  • Botoks enjeksiyonuyla istemsiz kas hareketleri geçici olarak tedavi edilebilir.
  • Uğraş terapisiyle kasların kontrol edilmesi tekrar sağlanabilir.

Hastalığın Seyri

*Çoğu durumda, atetoz kronik bir hastalığın uzun süreli belirtisi olarak ortaya çıkar. Atetozun altında yatan durum var oldukça kaslardaki hareket bozukluğu da o süre boyunca devam edecektir.

*Atetoz hemen saptanırsa doktorlar bu durumun altında yatan nedenleri araştırabilirler. Böylece tedaviye hızlı bir şekilde başlanabilir. Atetozla başa çıkabilmenin en etkili yolu erkenden tedaviye başlanmasıdır.

*Hareket kabiliyetinde ciddi sorunlar olan kişilerin bakıcıya ihtiyacı olabilir. Kontrol altına alınmazsa kas hareketlerindeki bozulmalar yürüme, ayakta durma, oturma ve yemek yeme gibi günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Ancak, bağımsızlığı artırabilmek için evinizi hastalığa uygun hale getirebilirsiniz.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress