• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Atopik Dermatit: Nasıl Geçer Yöntemleri Görelim

13 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Atopik Dermatit Belirtileri

1.Bebeklik dönemi atopik dermatit belirtileri
Kaşımayın: Belirtiler 3-5’inci aylarda ortaya çıkmaya başlar. Bebeğin yüzünde, saçlı deride, yanaklarda kaşıntılı lezyonlar oluşur. Saçlı deride oluşan skuamlar seboreik dermatit görüntüsünü alır. Kaşıntılı lezyonların şiddeti azalıp artarak 2 yaşına kadar sürebilir. Atopik dermatitli bebeklerin % 50’sinde 2 yaşından sonra hastalık kendiliğinden kaybolabilir.
2.Çocukluk dönemi atopik dermatit belirtileri
Çocukluk dönemi atopik dermatit belirtilerinde kollarda, bacaklarda, ellerde ve benzeri vücut bölgelerinde şiddetli kaşıntılı papüller oluşur. Ayrıca yüzde, boyunda da ataklar sırasında skuamlı, eritemli lezyonlar görülür. Belirtiler özellikle kış aylarında şiddetlenir. Yünlü giysiler ve duygusal değişiklikler yeni atakların başlamasında etkilidir. Kedi, köpek tüyleri, tüylü eşyalar yüzdeki, kollardaki, bacaklardaki kaşıntıları alevlendirir.

3.Erişkinlik dönemi atopik dermatit belirtileri
Erişkin dönemde atopik dermatit bölgesel lezyonlar ile karakterizedir. Fakat enfeksiyon, duygusal stres, deri kuruluğu, irritan ve alerjenler ile genarilize formda egzama formları gelişebilir. Atopik egzamanın bu döneminde en önemli komplikasyon eritrodermidir. Atopik dermatit hastalarının ortalama % 10’unda göz rahatsızlıkları gelişebilir. Atopik egzama hastaları bazı enfeksiyonlara karşı duyarlıdır. Örneğin herpes simpleks ve suçiçeği hastalıklarına karşı aşı olmaları sakıncalı olabilir.

Atopik dermatitli cilt bölgesi kaşıntılı, kuru, çatlamış, yara bağlamış ve kızarık olabilir. Belirtiler zaman zaman azalırken, bazen de şiddetlenebilir. Cildin herhangi bir bölgesinde görülebilir, ancak en çok şu bölgelerde görülür:

  • Ellerde (özellikle parmaklarda)
  • Dirseğin iç bölgesinde
  • Dizin arka bölgesinde
  • Yüzde (daha çok yetişkin insanlarda)
  • Saçlı deride (daha çok çocuklarda)

Atopik dermatit aşağıdaki özeliklere de sahip olabilir:

  • İltihaplı bölgeyi kaşımak kanamaya yol açabilir ve ikincil iltihaplar doğurabilir.
  • Etkilediği cilt bölgesi koyulaşabilir, belirtiler yatıştığı zaman açılabilir. Bu durum koyu renkli bir cilde sahip olan kişilerde daha belirgindir.
  • Kaşıma nedeni ile cilt kalınlaşabilir.

Atopik dermatitli cilt bölgesinin bulaşıcı bir iltihaba yakalanma riski daha büyüktür. Bu durumda aşağıdaki belirtiler de göze çarpabilir:

  • Atopik dermatit belirtileri çok daha şiddetlenmesi
  • Ciltte akıntı
  • Cilt yüzeyinin sarı renkte kabuk bağlaması veya sarı-beyaz noktacıkların oluşması
  • Cildin şişmesi ve yara olması
  • Yüksek ateşe yakalanmak, genel sağlık seviyesinin düşmesi

Atopik Dermatit Neden Olur?

Atopik dermatititin kesin nedeni henüz bilinmiyor. Aşağıdaki faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor:

1.Kuru Cilt
Atopik dermatiti olan kişilerin büyük çoğunluğu kuru bir cilde sahip. Bu kuruluk, atopik dermatiti tetikleyebilecek etkenlere karşı cildi savunmasız bırakabiliyor.

2.Genetik
Araştırmalar kişinin anne, baba veya kardeşlerinin birinde atopik dermatiti olanların bu hastalığa yakalanma risklerinin daha büyük olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla atopik dermatit sadece genetik yatkınlığın yol açabileceği bir sorun olabilir.

3.Tetikleyici Etkenler
Aşağıdaki etkenler atopik dermatiti tetikleyebilir veya atopik dermatit belirtilerinin ortaya çıkmasına-şiddetlenmesine yol açabilir:

Tahriş ediciler: Sabun, deterjan vb. temizlik malzemeleri, banyo köpükleri ve kimyasal içeren diğer ürünlere temas

Çevresel faktörler: Soğuk veya kuru havada bulunmak, rutubetli bir evde yaşamak

Alerjenler: Ev kiri, duman, evcil hayvan tüyleri, polen veya küf gibi alerjenlerle temas (bu alerjenler kişiye göre çok fazla değişkenlik gösterebilir)

Gıda alerjisi: Süt, yumurta, fıstık, soya veya buğday gibi bazı bünyelerde alerjiye yol açabilecek gıdaların tüketimi

Hormon değişiklikleri: Hamile kalmak, adet başlangıcı gibi etkenler

Cilt iltihapları: Diğer cilt iltihapları da atopik dermatiti tetikleyebilir

Bazı vakaların tozlu havada bulunmak veya stres altında olmak, aşırı terlemek, cildin çok ısınması veya soğuması gibi etkenlerle de şiddetlendiği kaydedilmiştir.

Atopik Dermatit Tedavisi

Atopik dermatitin kesin tedavisi yoktur. Ancak aşağıdaki öneriler hastalık belirtilerinin büyük ölçüde yok olmasını sağlayabilir:

1.Yaşam Tarzı Önerileri
Kaşımayın: Çok rahatsız hissederseniz tırnaklarınız yerine parmak uçlarınızı kullanın. Bebeklerde parmaksız eldivenler kullanılabilir. İstemsiz kaşımalardan kaynaklanabilecek tahrişi azaltmak için tırnaklarınızı sürekli kısa ve temiz tutun. Aynı amaç için cildinizi kıyafetle (eldiven gibi) örtebilirsiniz.

Tetikleyici Etkenlerden Uzak Durun: Tahriş edicilerden ve alerjenlerden uzak durun. Pamuklu gibi doğal, yumuşak ve iyi dokunmuş kıyafetler kullanın. Evinizi (özellikle yatak odanızı) serin tutun.

Beslenme Önerileri: Alerjiye neden olan gıdalardan uzak durun. Ancak atopik dermatiti kötüleştirdiği gerekçesi ile küçük çocukların gıdalarını sınırlandırmak büyüme geriliğine yol açabilir. Bu konuda bir diyetisyene danışmalısınız.

2.Emoliyan (Cilt Yumuşatıcı) Kremler
Emoliyanlar cildin su kaybını azaltan ve cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturan nemlendirici kremlerdir. Aynı zamanda bir miktar iltihap giderici özellikleri de vardır. Düzenli kullanıldıklarında atopik egzama belirtilerinin azma sıklığını azaltacaklardır.

Emoliyan kullanırken;

  • Bol miktarda sürün.
  • Sert şekilde sürtmek yerine, kıl köklerinin çıktığı doğrultuda süpürerek uygulayın.
  • Duştan çıkınca veya elinizi yıkadıktan sonra bir havlu ile dokunarak kurulanın. Cildiniz tamamen kurumadan emoliyan sürün, nemi içeride hapsetsin.
  • Günde en az iki defa kullanın.

3.Kortikosteroid Kremler
Cildiniz iltihaplandığında veya yara olduğunda kortikosteroid krem önerilecektir. Birkaç gün içinde iltihabın kaybolmasını sağlayacaktır. İltihabın şiddetine göre hidrokoritzon gibi hafif, klobetazon bütirat gibi orta veya mometazon gibi güçlü kremler önerilebilir.

Uygun doz ve kullanım sıklığı için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4.Antihistaminler
Kaşıntı şiddetini azaltmak için kullanılabilir. Kaşıntı sizi uykudan uyandıracak şiddette olursa yatıştırıcı etkili antihistamin önerilebilir.

5.Bandaj
Bazı vakalarda atopik dermatitli cilt bölgesi için medikal bandajlar, ıslak sargı veya özel kıyafetler tavsiye edilebilir. Bu ürünler emoliyan veya kortikosteroid kremler uygulandıktan sonra kullanılabilir. Bu sayede cilde iyileşmesi için fırsat verilmiş olur.
6.Keçiboynuzu Pekmezi
Günlük bir yemek kaşığı alınan keçiboynuzu pekmezi içerdiği quercetin gibi maddeler sayesinde atopik dermatite iyi gelir.

Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Atopik dermatit tedavisi ilaçla ya da doğal yollardan yapılan asıl amaç bölgedeki kaşıntıları ve kızarıklıkları hafifletme yönündedir. Bu nedenle doğal reçeteler ile kaşıntı azaltan atopik dermatit bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Tedavi sırasında ve sonrasında kızarıklıkların ve kaşıntının artmasına neden olabilecek çevresel faktörlerden, gıdalardan ve alerjik maddelerden uzak durmanız tavsiye edilir. Cilt doktorları ileri derecede kaşıntı yapan ve geniş bölgelere yayılmış atopik dermatit tedavisi için ağız yoluyla alınabilecek ilaçlarda vermektedir. Ayrıca bu alanda kullanılan ışık tedavisi de alternatif tedavi imkanı sağlamaktadır.

  • 3 bardak içme suyuna 2 çorba kaşığı nişasta koyun ve eriyinceye kadar karıştırın. Bir tülbent veya pamuklu bir havluyu bu karşımla ıslatın ve kaşıntının olduğu bölgeyi sarın. Bez kurudukça yenileyin.
  • 3 bardak içme suyu ve 1 çay bardağı hatmi çiçeğini 15 dakika boyunca kaynatın. Ilımasını bekledikten sonra bir bezi suya batırıp kaşınan bölgeyi sarın. Bu kaşıntının hafiflemesini ve kızarıkların azalmasını sağlayacaktır.
  • 5 adet lahana yaprağını yıkadıktan sonra 3 bardak suya koyup kaynatın. Daha sonra lahana yapraklarını ezerek yaranın üzerine uygulayın. 5-6 saatlik aralıklarla bu uygulamayı yenileyebilirsiniz.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress