
Atopik Dermatit Belirtileri
1.Bebeklik dönemi atopik dermatit belirtileri
2.Çocukluk dönemi atopik dermatit belirtileri
3.Erişkinlik dönemi atopik dermatit belirtileri
Atopik dermatitli cilt bölgesi kaşıntılı, kuru, çatlamış, yara bağlamış ve kızarık olabilir. Belirtiler zaman zaman azalırken, bazen de şiddetlenebilir. Cildin herhangi bir bölgesinde görülebilir, ancak en çok şu bölgelerde görülür:
- Ellerde (özellikle parmaklarda)
- Dirseğin iç bölgesinde
- Dizin arka bölgesinde
- Yüzde (daha çok yetişkin insanlarda)
- Saçlı deride (daha çok çocuklarda)
Atopik dermatit aşağıdaki özeliklere de sahip olabilir:
- İltihaplı bölgeyi kaşımak kanamaya yol açabilir ve ikincil iltihaplar doğurabilir.
- Etkilediği cilt bölgesi koyulaşabilir, belirtiler yatıştığı zaman açılabilir. Bu durum koyu renkli bir cilde sahip olan kişilerde daha belirgindir.
- Kaşıma nedeni ile cilt kalınlaşabilir.
Atopik dermatitli cilt bölgesinin bulaşıcı bir iltihaba yakalanma riski daha büyüktür. Bu durumda aşağıdaki belirtiler de göze çarpabilir:
- Atopik dermatit belirtileri çok daha şiddetlenmesi
- Ciltte akıntı
- Cilt yüzeyinin sarı renkte kabuk bağlaması veya sarı-beyaz noktacıkların oluşması
- Cildin şişmesi ve yara olması
- Yüksek ateşe yakalanmak, genel sağlık seviyesinin düşmesi
Atopik Dermatit Neden Olur?
Atopik dermatititin kesin nedeni henüz bilinmiyor. Aşağıdaki faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor:
1.Kuru Cilt
2.Genetik
3.Tetikleyici Etkenler
Atopik Dermatit Tedavisi
Atopik dermatitin kesin tedavisi yoktur. Ancak aşağıdaki öneriler hastalık belirtilerinin büyük ölçüde yok olmasını sağlayabilir:
1.Yaşam Tarzı Önerileri
2.Emoliyan (Cilt Yumuşatıcı) Kremler
3.Kortikosteroid Kremler
4.Antihistaminler
5.Bandaj
6.Keçiboynuzu Pekmezi
Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Atopik dermatit tedavisi ilaçla ya da doğal yollardan yapılan asıl amaç bölgedeki kaşıntıları ve kızarıklıkları hafifletme yönündedir. Bu nedenle doğal reçeteler ile kaşıntı azaltan atopik dermatit bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Tedavi sırasında ve sonrasında kızarıklıkların ve kaşıntının artmasına neden olabilecek çevresel faktörlerden, gıdalardan ve alerjik maddelerden uzak durmanız tavsiye edilir. Cilt doktorları ileri derecede kaşıntı yapan ve geniş bölgelere yayılmış atopik dermatit tedavisi için ağız yoluyla alınabilecek ilaçlarda vermektedir. Ayrıca bu alanda kullanılan ışık tedavisi de alternatif tedavi imkanı sağlamaktadır.
- 3 bardak içme suyuna 2 çorba kaşığı nişasta koyun ve eriyinceye kadar karıştırın. Bir tülbent veya pamuklu bir havluyu bu karşımla ıslatın ve kaşıntının olduğu bölgeyi sarın. Bez kurudukça yenileyin.
- 3 bardak içme suyu ve 1 çay bardağı hatmi çiçeğini 15 dakika boyunca kaynatın. Ilımasını bekledikten sonra bir bezi suya batırıp kaşınan bölgeyi sarın. Bu kaşıntının hafiflemesini ve kızarıkların azalmasını sağlayacaktır.
- 5 adet lahana yaprağını yıkadıktan sonra 3 bardak suya koyup kaynatın. Daha sonra lahana yapraklarını ezerek yaranın üzerine uygulayın. 5-6 saatlik aralıklarla bu uygulamayı yenileyebilirsiniz.
Bir cevap yazın