
Yapılacak Yaşam Tarzı Değişiklikleri
1) Alkol Kullanmayın
Alkol içmek, özellikle aşırıya kaçıldığında atrial fibrilasyonu tetikleyebilir. Atrial fibrilasyon, özellikle tatil zamanlarında sosyal ortamlarda alkol tüketimi arttığı için “Tatil Kalbi” olarak da bilinmektedir. Aşırı alkol kullanımı olumsuz sonuçlar doğurur ancak atrial fibrilasyonu olan kişilerde bu sonuçlar çok daha büyüktür. Alkol, kalpteki elektriksel impulsları etkileyebilir, atrial fibrilasyonun belirtilerini tetikleyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Doktorunuz size en uygun önerileri verecek olsa da Amerikan Kalp Derneği, erkeklerin günde bir veya iki bardaktan fazla içmemelerini, kadınların ise günde sadece bir bardak içmelerini öneriyor.
2) Kalbiniz için Sağlıklı Beslenin
Kalbinizle ilgili bilinen bir rahatsızlığınız olduğunda, market raflarında gördüğünüz kalbe yararlı yiyecekler sizin için konulmuş demektir. Kalbinizin sağlık durumunu geliştirerek ve tansiyonunuzu düşürerek, kalp krizi ve kalp yetmezliği risklerini büyük ölçüde azaltarak yaşayacağınız yılları artırabilirsiniz. Peki, kalbe yararlı diyet tam olarak nedir? Tüm sağlıklı diyetlerde olduğu gibi özellikle doymuş yağları, trans yağları ve kolesterolü azaltmaya odaklanmanız gerekir. Diyet fikri sizin için çok kısıtlayıcıysa neleri yiyemeyeceğinizi düşünmek yerine, ne yapabileceğinize ve ne yiyebileceğinize odaklanın. Lif bakımından zengin tam tahıllar, bol meyve ve sebze, balık gibi protein kaynakları yiyebileceğiniz şeylerin arasında bulunur.
3) İlaçlarınızı Alın
İlaçlar, atrial fibrilasyonun belirtileriyle başa çıkmanın önemli bir parçasıdır. Bu ilaçlar, kalp atışlarınızın normal seviyede olmasını sağlar ve damarlarınızda pıhtı oluşma riskini azaltır. Tedavi planınız ne olursa olsun ilaçlarınızı alacak kadar sorumluluk sahibi olun. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Yan etkiler yaşıyorsanız ya da bu ilaçlarla birlikte başka ilaçlar da kullanıyorsanız doktorunuza bundan bahsedin.
4) Kalbinizi Dinleyin
Kalp ritminizi düzensizleştiren bazı aktiviteler varsa, onlardan uzak durmak için elinizden geleni yapın. Sağlığınızla ilgili sorumlulukları alın ve durumunuzun tam olarak bilincinde olun. Atrial fibrilasyonun belirtilerini ve belirtileri neyin tetiklediğini bilmeniz tedavi planınızın önemli bir parçasıdır. Ailenize ve yakın arkadaşlarınıza durumunuzdan ve hayatınızda yapacağınız değişikliklerden bahsetmeyi unutmayın. Onların destekleri, kalbiniz için oluşturduğunuz sağlık planlarınıza bağlı kalmanıza yardımcı olur.
5) Sigarayı Bırakın
Sigaranın akciğerleriniz için kötü olduğunu biliyorsunuz. Peki, nikotinin kalp uyarıcı olduğunu biliyor musunuz? Bu tür bir uyarma sadece atrial fibrilasyonu değil, koroner atardamar hastalıklarını, yüksek tansiyonu ve damarda pıhtı oluşumunu da tetikler. Bu durum, tehlikeli risk faktörlerinin kötü bir kombinasyonunu oluşturur. Düzenli olarak sigara içiyorsanız ve atrial fibrilasyon teşhisi konduysa sigarayı bırakmanızın zamanı gelmiş demektir. Bu alışkanlığınızı bırakmak için faydalanabileceğiniz pek çok ücretsiz kaynak bulunmaktadır. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak yardım alabilirsiniz.
6) Etiketleri Okuyun
Hem ilaçlarda, hem de market alışverişlerinde aldığınız şeylerin ürün etiketlerini okumanız çok önemlidir. Yiyeceklerde düşük sodyum ve düşük yağlı seçenekleri değerlendirmelisiniz. Kutunun üstünde ne yazarsa yazsın etikete bakarak kalorisini, önerilen porsiyon miktarını, trans yağları, kolesterolü ve şekeri kontrol edin. İlaçlarda ise atrial fibrilasyonun belirtilerini tetikleyebilecek uyaranları kontrol etmelisiniz. Neye dikkat etmeniz gerektiğinden emin değilseniz doktorunuza danışarak tavsiye alabilirsiniz.
7) Egzersiz Yapmaktan Korkmayın
Kalp sorununuz olduğunda, kendinizi aşırı yormaktan çekinmeniz son derece anlaşılabilir bir durumdur. Ama fiziksel hareketlilik, kalp sağlığını geliştirmenin en iyi yollarından biridir. Sadece 30 dakika hafif egzersizle kan dolaşımınız düzelir ve tansiyonunuz azalır. Bu iki durum da atrial fibrilasyon hastalığında kalp krizi riskini azaltır. Egzersiz kilo vermenize de yardımcı olacağından kalbinizdeki gerginliği azaltır. Herhangi bir egzersiz planına başlamadan önce yapmamanız gereken şeyleri öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.
8) Stres Yapmayın
Atrial fibrilasyon gibi ciddi hastalıklarla mücadele etmek duygusal olarak yorucu ve streslidir. Duygusal sağlığınıza da fiziksel sağlığınız kadar dikkat etmelisiniz. Kalp sağlığınızı geliştirmek için hayat tarzınızda değişiklikler yaparken ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek alın. Her şeyden önemlisi, asıl amacınız olan sağlıklı bir kalbe sahip olup daha uzun ve keyifli bir hayat yaşamaktan vazgeçmeyin.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın