• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Ayak Yanması Nedenleri ve Tedavisi

15 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 9 Yorum

Ayak Yanmasının Yaygın Nedenleri ve Tedavisi

1)  Periferik Nöropati

Nedir: Periferik nöropati, omurgadan ayaklara kadar olan çizginin herhangi bir yerinde, bacak veya ayaklardaki sinirlerin hasar görmesi ile ortaya çıkan durumdur. Ayak yanmasının en yaygın sebebidir.

Nedenleri: Şeker hastalığı, çıkık gibi incinmeler, enfeksiyon, zona hastalığı ya da kullanılan ilaçlar. Vakaların yüzde 30’unda sebebi bilinememektedir.

Belirtileri: Ayak yanmasına genelde güçsüzlük, iğnelenme ya da uyuşukluk, denge ve koordinasyon bozukluğu eşlik eder. Genellikle iki ayağı birden etkiler. Belirtiler arada bir görülebilmekle birlikte bazen artarak devam eder.

Tedavisi: Periferik nöropatinin sebebine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri vardır. Geniş bilgi için: Periferik Nöropati Belirtileri ve Tedavisi

2)  Diyabetik Nöropati

Nedir: Diyabetin sinirlere hasar verecek derecede ilerlemesiyle birlikte periferal nöropatiye sebep olan ciddi bir durumdur.

Nedenleri: Uzun süreli yüksek kan şekeri sinirlere kan götürerek oksijen ve besin sağlayan kan damarlarını ve sinirin sinyal iletme durumunu etkiler.

Belirtiler: Belirtiler genelde ayak ve bacaklarda başlayarak ellere yayılabilir. Karıncalanma, uyuşukluk, geceleri artan ayak yanması, aşırı hassaslık, kas güçsüzlüğü ve ülser belirtilerdendir.

Tedavisi: İlaçlar, kanın şeker seviyesinin takibi ve kontrolü, sağlıklı beslenme, egzersiz, sigarayı ve aşırı alkol alımını bırakmak şeker hastalığına bağlı ayak yanmasına iyi gelir.

Şeker hastalığından yakınan herkes ayaklarına ekstra özen göstermelidir. Ayaktaki his kaybı genellikle ayakta oluşabilecek sorunların fark edilmesini önleyebilmektedir.

3)  Morton Nöroması

Nedir: Ayağınızdaki sinirlerden birini saran dokunun kalınlaşması

Nedenleri: Normal olmayan ayak duruşları, ağır etkili sporların yapılması (koşma gibi), bol ya da dar ayakkabı giyimi gibi ayak üzerine baskı uygulayan durumlar.

Belirtiler: En yaygın belirtilerinden biri çakıl taşı üzerinde duruyor hissidir. Bu durum ayak yanması, ayak tabanı ve parmakta ağrı ve uyuşukluk ile de ilgilidir.

Tedavi: Dinlenme, buz koyma, iltihap sökücü ilaçlar, uygun ayakkabı kullanımı, ortez kullanımı,enjeksiyon, ameliyat.

4)  Metatars Ağrısı

Nedir: Yumuşak dokuları çevreleyen ayak kemiklerinin yıpranması ya da iltihaplanması

Nedenleri: Aşırı kullanım, tekrar eden baskı, kas darlığı veya zayıflığı, uygun olmayan ayakkabı, garip ayak pozisyonu, iltihaplı şişlik, baskı çatlağı, gut hastalığı

Belirtileri: Ayak tabanında yanma hissi, genellikle baş parmağın altında olur ve ayakta durup ya da yüründüğünde artar. Belirtiler birden değil, zaman içinde yavaş yavaş kendini gösterir.

Tedavisi: Dinlenme, egzersiz, ilaçlar, enjeksiyon ve bazen de ameliyat

5)  Periferal Damar Hastalığı

Nedir: Kollar ve bacaklardaki atardamarların daralarak kan akışını azaltması. Ayrıca periferal atardamar hastalığı olarak da bilinir.

Nedenleri: Atardamar duvarının kalınlaşması, atardamarın daralması ya da kan pıhtısı. Toplumda görülme sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır.

Belirtileri: Yanma hissedilen ayak özellikle yürürken ağrır, güçsüzleşir, kas krampı görülebilir, yara oluşabilir, renk değişimi görülebilir (mavi-mor), kıl ve tırnak uzamasında azalma görülür. Bir ya da iki ayağı etkileyebilir. Belirtiler genellikle aktivite ile artar, dinlenince hafifler.

Tedavi: Tedavi, belirtileri yok etme ve hastalığın ilerlemesini engellemeye yönelik yapılır. Genellikle düzenli egzersiz, sigarayı bırakma,sağlıklı beslenme gibi hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra şeker hastalığının tedavi edilmesi, ilaçlar ve bazen ameliyat da tedavi seçenekleri arasında sayılabilir.

6)  Yanan Ayak Sendromu

Nedir: Grierson-Gopalan sendromu olarak da bilinen bu hastalık, ayaktaki küçük sinir liflerinde hasar oluşmasıdır.

Nedenleri: Sebebi tam olarak belirlenemese de, B vitamini eksikliği, şeker hastalığı, hipotiroidi, romatoid artrit, böbrek yetmezliği ve ayağın yapısal bozukluğu ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca genetik bir durum olduğu da söylenebilir.

Belirtiler: Ayak yanması şeklinde bir ağrı, bu ağrı genellikle ayak tabanında olmakla birlikte geceleri daha kötüleşerek bacağın alt kısmına doğru yayılır. Bazen bu ağrıya batma, uyuşma ve iğnelenme hissi de eşlik eder. Çoğu zaman etkilenen kısımda herhangi bir kızarıklık ya da hassaslık görülmez. Ayrıca bu durum görüşü de etkileyebilir.

Tedavisi: Soğuk su ile ayak banyosu, B vitamini takviyesi, rahat ayakkabı kullanımı.

Ayak Yanmasının Diğer Nedenleri

Ayak yanmasının farklı birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Alkol kullanımı: Aşırı alkol kullanımı sinir hasarına yol açarak ayak yanmasının oluşmasına sebep olur.

Kronik Böbrek Hastalığı: Biriken toksinler ayakta yanma hissine sebep olur.

Hipotiroidi: Tiroid hormonunun az salgılanması, şişmeye sebep olarak sinirlerin bakı altında kalmasına yol açar. Bu durum da ayak yanması, batma, iğnelenme ve uyuşukluğa sebep olur.

AIDS: HIV virüsü taşıyan insanların hemen hemen üçte biri sinir hasarı yaşamaktadır.

Vitamin eksikliği: B12 vitamini eksikliği ayak yanmasına da sebep olur.

Kemoterapi: Bazı kemoterapi türleri el-ayak-ağız hastalığına sebep olur. En yaygın belirtileri şişkinlik, kızarıklık, ayak tabanında ya da avuç içinde yanma şeklinde ağrı, yaralardır.

Eritromelalji: Nadir görülen ve arasıra kan damarlarının tıkanmasına yol açan sinir damar rahatsızlığı.

Kronik Alansal Ağrı Sendromu: Periferal sinirlerin merkezi sinir sistemine yanlış sinyal göndermesi ile sinir sisteminin fonksiyonunu düzgün yerine getirememesi ya da aşırı hassaslaşması olarak karşımıza çıkan kronik ve ilerleyen bir hastalıktır.

Charcot-Marie Diş Hastalığı: Periferal sinirleri etkileyen bir grup hastalık.

Ne kadar ciddi?
Ayak yanması çoğu zaman ciddi bir durum olmasa da bazen geçici iskemik atak, felç ya da kan pıhtısının belirtisi olması açısından önem taşır. Ayakta birdenbire ortaya çıkan yanma hissi her zaman bu belirtileri elemek için dikkatle incelenmelidir. Her zaman, yeni ortaya çıkan ağrı için doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayınız.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. yusuf says

    1 Aralık 2015 at 23:12

    Sol ayagım topuk kısmı soldan dış tarafı beli olmayan aralıklarla 5 10 saniye yanma oluyor doktora gitmem gerekirmi teşekürler

    Cevapla
  2. Fahrettin says

    31 Mart 2016 at 00:13

    Mrb ayaklarımın altı 1 sene önce hafif ara sıra yanma oluyordu son 15 gündür aşırı yanma oluyor özellikle sol ayağımın altı ne önerirsiniz artı diyabet rahatsızlığım çok şükür yok lütfen aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler

    Cevapla
  3. osman ulutaş says

    16 Mayıs 2016 at 11:48

    mrh benim oğlumda ayak yanması var bundan3…..4..senönçe çıktı iki ayaktada dizinin altında ve ayak altlrına kadar ısınıyor bazen havlu bazen buz koyarız genelde geçeleri çıkıyor biz bunun tedavisi için izmir ve aydında bazı hastaneler gittik ve devam ediyoruz ama sonunç alamıyouz bilgilendirirseniz memnun olurum çaresiziz tşk……..

    Cevapla
  4. Mehmet Ali says

    4 Eylül 2016 at 23:06

    Banyo dan çıkmadan önce ayaklarınızı 1 dk ligina soğuk suyun önüne bırak her zaman uygulayın kısa zaman da iyilestigini gorursunuz inşallah (Sünnet olan bir uygulama )

    Cevapla
  5. ali says

    7 Eylül 2016 at 21:50

    merhaba
    Benim ayaklarımda geceleri yanma olurdu. bir arkadaşım tavsiyede bulundu uyguladım şimdi yanmıyor. yanma başladığında yatarken normal çorap giyip yatmamı söyledi. uyguladın inanılmaz belki ama çorapla yatınca yanma olmuyor. deneyin göreceksiniz.geçmiş olsun

    Cevapla
  6. Büşra says

    25 Ekim 2016 at 22:59

    Benim sağ ayağıma 1 yıla yakın bir süre önce raf düştü ondan sonra son iki parmağımın alt kısmında batmalar oldu film cektirdim ve küçük parmağımın çatlak olabileceğini söylediler ortopedi doktoruna gitmemi söylediler ihmal ettim ayağım o zamandan beri sürekli ağrıyor ve yanma oluyor sebebi ne olabilir?

    Cevapla
  7. Kubilayyy says

    29 Kasım 2016 at 13:53

    Yaklaşık 15 yıldır ayaklarım yanıyor hiçbir şekilde tedavi edilemedi. En son gizli varis dediler; varis çorabı kullandım fakat o da bir çözüm olmadı. Ayaklara 1 dk soğuk su tutmakla geçmiyor anlık çözüm oluyor yanmaya devam ediyor. Bu konuda gittiğiniz doktorların departmanları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Ben kalp ve damar cerrahisi, nöroloji, ortopedi, genel cerrahi dahil bu 4 dalda doç dr. lara göründüm. Farklı bir bölümde muayene olup sonuç alan varsa lütfen paylaşın.

    Cevapla
  8. demir says

    4 Aralık 2016 at 08:04

    Bende 3 senedir sol ayak bileğimde şiddetli yanma var.özellikle parmaklarımdan başlayıp üst kısmında yoğunlaşan yanma.Seker hastasıyım inisülün kullanmıyorum.İlaçla 120 lere kadar düşüyor şekerim.Dr gittim şekere bağladılar.Çokta detaylı bakmadılar..Yatarken dahada çok yanmaoluyor..Bukonuda önerisi olan arladaş varmı….

    Cevapla
  9. Özlem says

    4 Aralık 2016 at 16:30

    Gece yatağa girdigim zaman avuç içi ve ayaklarimin altında yanma oluyor ve uyuyamiyorum nedendir çok korkuyorum

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress