
- Damakta (Boğazının yan kısımları)
- Yutakta (Boğazın arka kısmı)
- Dilde (Dilin başlangıcında)
- Şişme
- Boğaza bir şey takılmış hissi
- Enfeksiyonun artmasıyla ağızda kötü koku
- Çok fazla büyüyüp soluk borusunu engellemesi halinde nefes almada güçlük
- Yutarken, yemek yerken ve bir şeyler içerken ağrı
Bademcik Taşlarını Evde Nasıl Yok Edersiniz?
1.Elma Sirkesi
2.Sarımsak
3.Kulak Pamuğu veya Parmakla Müdahale
4.Öksürmek
5.Bitkisel Yağlar
6.Tuzlu Su
7.Yoğurt
8.Elma
9.Havuç
10.Soğan
Bademcik Taşının Belirtileri
Çoğu kez, bademcik taşınızın olduğunu anlamayabilirsiniz. Bademcik taşları yediğiniz yemeklerle, içtiğiniz içeceklerle ve iyi bir ağız bakımıyla yok olur. Ancak, bademcik taşlarının boyutları büyürse bazı belirtiler yaşayabilirsiniz:
- Boğazınızın arkasında büyüyen beyaz ya da sarı benekler
- Nefesin kötü kokması
- Boğazın acıması
- Yutmada güçlük
- Bademciklerin şişmesi
- Kulak ağrısı
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
*Bademcik taşları büyüdüğünde aşırı bir ağrıya neden olur ve soluk borunuzu tıkayabilirler. Bu durumda, acil yardım almanız gerekebilir. Evde uygulayabileceğiniz yöntemleri denediyseniz ve bademcik taşlarından kurtulamadıysanız ya da bademcik taşlarından kurtulmanıza rağmen sürekli bademcik taşı oluşumu gözlüyorsanız doktora görünmelisiniz. Onları kulak pamuğuyla ya da parmağınızla kazımak bazı durumlarda enfeksiyonu daha da kötüleştirir. Bu durum olursa, bir an önce doktora gitmeniz gerekmektedir.
*Bademcik taşlarınız ısrarcıysa, giderek büyüyorlarsa ve çok büyüdülerse doktora gitmelisiniz. Nefes almada güçlük çekiyorsanız bir an önce acil servise gitmelisiniz. Aşağıdaki belirtilerden birini ya da birkaçını görüyorsanız bir an önce doktora görünmeniz gerekmektedir:
- Bademcikte oluşan bir taş diğerinden büyükse
- Kanlı tükürük varsa
- Yutmada ve konuşmada güçlük varsa
- Asitli yiyeceklere karşı tolerans düştüyse
- Boyun ağrısı
- Boynun şişmesi veya boyunda beze oluşması
*Ağız sağlığının korunmasıyla bademcik taşlarının oluşumunu engelleyebilirsiniz. Diş fırçasını, diş ipini ve ağız suyunu düzenli olarak kullanmalısınız. Çoğu zaman bademcik taşları fark edilmez ve kendiliğinden yok olur. Ancak, görebileceğiniz kadar büyük bademcik taşlarını evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle yok etmeyi deneyebilirsiniz. Buna rağmen yok olmuyorlarsa doktora gitmeniz gerekir.
Bir cevap yazın