• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bağırsak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

16 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 6 Yorum

Bağırsak Ağrısı Belirtileri

Ağrı zaten başlı başına bir belirti olsa da diğer belirtiler ağrının bağırsaklardan mı yoksa karındaki diğer organlardan mı geldiğini anlamanızı sağlayacaktır. Ağrının kesin yerini bilmeniz ayrıca rahatsızlığın bağırsağın neresinde olduğunu belirlemenize yardım eder.

Yemekten sonra
Bağırsaklarda ağrı genelde yemekten sonra ortaya çıkar. Bağırsakların çalışma zamanı yiyeceğin ağza girip boşaltım yoluyla dışarıya atılana kadar geçen süredir. Bu olay 18 ile 48 saat arası sürer ve bazen 60 saate kadar da çıkabilir. Yiyeceğin yenildiği andan itibaren ince bağırsağa ulaşması kolay olmayabilir kişiden kişiye farklılık gösterir. Midede alınan gıdaların ince bağırsağa girmek için sindirim süresi 4 ile 5 saat arası değişir. Mide içindeki sindirilen besinler 1 ve ya 2 saat içinde ince bağırsağa girer, sıvı tüketimi bu işlemi daha hızlandırır. Fakat ağrının başlangıcı ince bağırsağın üst kısmında meydana gelen rahatsızlıktır.

Gaz
Bağırsaktaki gaz, yemek yerken yutulan havanın ve bakteriler tarafından sindirilen besinlerin midenin kimyasal salgılar salgılaması sonucu oluşur. Ayrıca karbonhidratlı içecekler bağırsaklarda gaz oluşmasına sebebiyet verir. Bağırsağın üst kısmında meydana gelen aşırı gaz, bağırsağın alt kısmında oluşan gaz ile yellenerek dışarı atılabilir. Fakat gaz dışarıya atılmak yerine öncelikle bağırsağın iki bölümünden birine ulaşır. Bağırsaklar biriken gazın dışarı toplu halde atılması uzun sürebilir ve bu biriken gaz da bağırsak duvarlarında kasıntılara sebep olabilir. Bu ağrılara katkı yapabilir. Bağırsaktaki gaz ağrıları daha çok kalın bağırsakta meydana gelir özellikle sağ göğüs kafesi ve sol göğüs kafesi altında sırası ile ağrı yapar .

İshal
İshal sürekli olarak su kaybıdır. Günde 3 ve daha fazla sayıda neredeyse 200 gram ya da 200 ml civarında vücuttan dışkı çıkması diye tanımlanabilir. Bu bağırsak hastalıklarının hem ince hem de kalın bağırsağı etkileyen en yaygın belirtisidir. İshal durumunda farklı bir sindirim olayı vardır, bağırsak hızı normalden daha hızlıdır, emilen su bağırsak lümenine gider ve bağırsak lümenindeki su iyi emilmemiş olur. Bağırsak hastalığına bağlı olarak dışkıda kan ve ya sümük olabilir.

Kabızlık
Ikınarak sert dışkının vücuttan atılması ve haftada 3 ten az tuvalete gitmek kabızlığın belirtisidir.Bir sürü çeşitli sebebi vardır bağırsakların normalden yavaş çalışmasının ya da bağırsak hareketlerine vücudun uymamasının. Bunlar arasında lif eksikliği, bağırsaklardaki sıvı eksikliği ve bağırsak darlığı ve tıkanıklığını sayabiliriz. Fakat kabızlığa neden olan sebeplerin sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Kabızlık olaylarının büyük bir kısmı kalın bağırsakla ilişkilendirilmektedir ve bu yüzden belirtiler sadece kalın bağırsakla ilgili sorunlar olarak kalmış olabilir.

Diğer belirtiler

  • Karında şişlik – midenin genişlemesi
  • Şişkinlik- midenin aşırı dolu olması
  • Bulantı ve kusma
  • Yağlı dışkı

Bağırsak Ağrısı Neden Olur?

Bağırsak ağrılarına sebep olan bir çok durum var. Bu durumlardan bazıları bağırsağı etkileyebilirken bazı durumlar ince ve kalın bağırsaklar tarafından izole edilebilir. Bu durum alt ve üst bağırsak bölümlerinde daha ayrıntılı ele alınmıştır.

1)  Üst bağırsak ağrıları

Aşağıdaki durumlar ince bağırsağın alt kısmına etki eden durumlardır.

Hassas bağırsak sendromu: Bağırsak fonksiyonlarının çalışmaması durumudur ve bağırsakların kesin olarak etkilenen bölümünün belirlenmesi zordur. Ama bu durum normal bağırsak hareketlerinde olan bir problem gibi gözükür. Aynı ince ve kalın bağırsakta meydana gelen bütün ağrı dolu bağırsak krampları gibi.

On iki parmak bağırsağının tahrişi:On iki parmak bağırsağının iltihaplanmasıdır. Sıklıkla gastrit ile ilişkilidir. (mide iltihabı)

On iki parmak bağırsağı ülseri: On iki parmak bağırsağının iç kısmında oluşan yaradır.
Safra taşı: bu durum safra da oluşan çöküntünün safranın dışa akışını engellemesidir. Ağrı genelde safra ağzının tıkanmasıdır fakat safra taşı bağırsakta da belirtiler gösterebilir.

Mide ve bağırsak iltihabı: Midenin ve bağırsakların virüsler, bakteriler, mantar ve parazitlerle enfeksiyon kapıp iltihaplanmasıdır.

İnce bağırsak iltihabı: İnce bağırsağın yukarıda bahsedildiği gibi mide ve bağırsak iltihabında olduğu gibi iltihaplanmasıdır ya da ince ve kalın bağırsak iltihabı gibi.

İnce bağırsakta bakteri üremesi: Normal bakteri üremesinden farklı olarak bakterilerin daha büyük bir şekilde koloni halinde meydana gelmesidir.

Uzun süreli sindirim sistemi problemi: Bağırsağın iltihaplanmaya bağlı kronik bozukluğudur. Crohn hastalığı iltihaplanmaya bağlı olarak kolon mukozasında ülsere oluşmasında kalın bağırsağı sınırlı etkiler ve Crohn hastalığı bağırsağın her hangi bölümünde etki gösterebilir.

İnce bağırsak tıkanıklığı: bu duruma büyük kitleler, bağırsak düğümü ve bağırsakların darlığı sebep olabilir. Sonuç olarak bağırsağın belli bir kısmı ve ya tamamı tıkanabilir.

İnce bağırsak kanseri: Bu durum bağırsak duvarının dokusunun kaynaklanan kötü huylu bir urdur ya da başka yerden de bulaşmış olabilir. Adenokarsinonun (beze uru) en yaygın tipi ince bağırsak duvarının dokusundan kaynaklanan bezedir.

2)  Alt bağırsak ağrıları

Bu alt bağırsak ağrılarının durumu sıklıkla ince bağırsağın alt kısmında son bölümünü kapsar. Bu konuyla daha detaylı durum “kalın bağırsak ağrıları” bölümünde bahsedilmiştir. Bu ağrılar şu gibi durumları içerir:

  • Apandisit
  • Kalın bağırsak iltihabı
  • Divertikül iltihabı
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Kolon tıkanıklığı
  • Kalın bağırsak kanseri

Bağırsak Ağrısı Nasıl Geçer

Bazı durumlarda bağırsakta ağrı hastalığın varlığının bir göstergesi olduğu için klinik muayene ve ya laboratuvar ya da radyoloji hatta şüphelen bölgeden ufak bir parça alınmalıdır kesin bir tanı için .

Katı Yiyeceklerden Bir Süre Uzak Durmak
Şekersiz sıvılar tüketin. Ağrı kesici alabilirsiniz, fakat aşırıya kaçmayın. Çünkü bunlar ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Daha sonra durumun tanısını koymak zorlaşır ve daha kötü bir hal alır.

Doktor veya Hastaneye Gidin
Eğer rahatsız olan kişi başka hastalıklardan da muzdarip ise ağrıların tıbbi tanımını tam olarak dikkate alarak doktor veya hastaneye gitmesi gerekir.

Böbrek ve Bağırsak Ağrıları Birlikte Olduğunda Ciddi Bir Tetkik Şart
Üreme organlarının bir ya da her iki tarafında oluşan idrar esnasında yanma olmasına sebebiyet veren ve bazen kusmalarla günde bir çok kez idrara çıkmaya neden olan ağrılardır.

Böyle bir durumda , kesinlikle tam teşekkülü idrar testi yaptırıp kan değerlerindeki ürik asit değerlerine bakılıp düzenli bir kontrol yaptırmanız gerekir x-ray cihazları ya da renkli ultrason yöntemi uygulanmalıdır tam olarak sebebini anlayıp hastalığın tedavisini bulmak için.

Masaj
gerginlik mide ağrılarının yaygın bir nedenidir, akupunktur ağrıyı dindirmeye ve iyi nikotin üretimine sebep olarak rahatlamaya yardım edebilir. Ya da 15 dakika karnınızın üst bölgesine parmaklarınızla hafifçe masaj yapın.

Probiyotik almayı deneyin
Probiyotiklerde Mide ağrıları ve adet sendromundan kurtulmak için %20 bir umut var. Yeni araştırmalar sonucu bu umut iyi bakterileri destekleyen probiyotikleri gösteriyor. Probiyotikler ayrıca kabızlık , ishal ve diğer bağırsak ağrılarından kurtulmanıza yardım ediyor. Bu ilaçlar eczanelerde mevcut bulunmaktadır.

Bir Fincan Nane Çayı
Bir fincan taze nane çayı çoğu bağırsak ağrısını rahatlatabilir. Yapılan araştırmalara göre, nane yaprakları içinde bulunan doğal yağlar mideyi, bağırsakları ve PMS’leri rahatlatıyor. Eğer nane çayını tercih etmezseniz alternatif olarak zencefil ve rezene içeren nane yağı haplarını tercih edebilirsiniz.

Tarçın
Tarçın çayı içmek bağırsakları rahatlatır.

İstifra
Kusmak mide ve on iki parmak tıkanmalarına iyi gelir, çünkü şişlikten meydana gelen tıkanmayı giderir. Fakat şunu da belirtmeliyiz ki ağzınıza parmak sokarak veya başka bir şey kullanarak kendinizi kusmaya zorlamak ciddi komplikasyonlara sebep olur. Bundan dolayı hastalar aşırı kusma istediği hissettikleri zaman bunu yapmadan doktora başvurmalıdır.

Dikkat
Eğer ağrılar 1 hafta ve daha fazla devam ederse doktorunuza danışın,ve aşağıda belirtilen rahatsızlıklar devam ederse doktorunuza gitmeniz muayene olmanız gerekir:

  • Karında ani ve şiddetli ağrılar
  • Göğüs , boyun ve omuz ağrıları ile birlikte karın ağrısı
  • Kusma ve ya dışkılama esnasında kan olma durumu

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Nurhan says

    14 Haziran 2016 at 13:29

    Merhaba ben Nurhan çok kötü bağırsak hastaşıyı 13 ocakta olmuştu 14 hazirandada oldu. Çok kötüyüm.kıvranıyorum kusuyorum.ölmek istemiyorum

    Cevapla
  2. Hayriye says

    18 Haziran 2016 at 01:11

    Karnım çok ağrıyor iki gündür ateşim çıktı ateş diyince mide bulantısı başladı karında şişlik ağrı ve bağırsak ses geliyo ve isalim ne yapmalıyım ve oruç tutuyorum

    Cevapla
  3. Esra says

    3 Temmuz 2016 at 10:04

    Sog kassigimda ustunde karnıma doğru çok ağrı var acaba bu ney

    Cevapla
  4. Kadriye says

    16 Ağustos 2016 at 18:24

    Annemin kalin barsak problemi var hiç bir doktor çare bulamıyor biz Avrupa’daki yaşıyoruz cevap lutfen

    Cevapla
  5. havva polat says

    24 Kasım 2016 at 23:19

    tatli yiyecekler tukettigimde karnimda agri oluyor ciddi derecede neden acaba

    Cevapla
  6. Celil Turan says

    15 Aralık 2018 at 22:38

    Benim sorunum ayda bir veya iki ayda bir genelliklen gece uyurken makattan içeri doğru çok şiddetli bir ağrı giriyor en fazla on dakika sonra kendiliğinden geçiyor ne olabilir yanıtlarsanız sevinirim.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress