• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Basit Böbrek Kisti

9 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kist Nedir?

Kist, çeşitli vücut bölümlerinde ortaya çıkan, içi koloit ya da yağa benzer sıvı / yarı sıvı bir maddeyle dolu olan patolojik torbalardır. Akla gelebilecek hemen her vücut bölümünde kist görülebilir.

Basit Böbrek Kisti Belirtileri

Çoğu vakada basit böbrek kisti herhangi bir belirtiye neden olmaz. Çoğu insan, özellikle yaşlı olanlar, farkında olmadan basit böbrek kistine sahiptir. Bununla birlikte, daha ciddi vakalarda, basit böbrek kisti ağrı, böbrek sorunları ve böbreklerin iltihaplanması gibi belirtilere yol açabilir.

Basit böbrek kistlerinin yaygın belirtileri
Basit böbrek kisti belirtilerini günlük ya da nadiren hissedebilirsiniz. Bu belirtilerin herhangi biri şiddetli olabilir:

  • Karnınızın yan tarafında, sırtınızda veya üst karın bölgenizde ağrı: Bu semptomun oluşması için kistin diğer organlara baskı uygulayacak kadar büyümesi gerekir. Küçük kistlerde genelde böyle bir ağrı olmaz.
  • Kanama.
  • Hasta olmak, ateş yükselmesi de bazı durumlarda bu hastalığın belirtisidir.
  • Nadir olarak böbrek işlevinin zayıflaması.
  • Böbrek kisti ile yüksek tansiyon arasında bir bağlantı olduğu varsayılır ancak henüz ispatlanamamıştır.
  • İdrarın koyu renkli olması.

Daha ciddi bir rahatsızlığa işaret eden belirtiler
Bazı vakalarda, basit böbrek kistleri ciddi bir rahatsızlıktır ve derhal acilde değerlendirilmesi gerekir. Eğer siz ya da birlikte olduğunuz birisi bu ciddi belirtileri gösteriyorsa acilen tıbbi tedavi isteyin:

  • Yüksek ateş ( 38.5 derece üzeri)
  • Şiddetli ağrı ya da bulantı

Basit Böbrek Kisti Neden Olur?

Basit böbrek kistinin sebebi bilinmemektedir. Genetik kökenli değildir. Basit böbrek kistleri yaşlandığınızda daha yaygındır ve basitçe yaşlanmanın normal bir etkisi olabilir. Ayrıca böbrek kistleri erkeklerde daha yaygındır. Basit böbrek kistleri olarak sınıflandırılan sıvı dolu keseler, polikistik böbrek hastalığında ortaya çıkan kistlerden farklıdır.

Basit böbrek kistlerinin risk faktörleri nelerdir?
Bir takım etkenler basit böbrek kistinin ortaya çıkma riskini arttırır. Risk faktörlerine sahip bütün insanlarda basit böbrek kisti oluşmaz. Risk faktörleri:

  • Yüksek kan basıncı
  • Yaşlılık

Kist Kaç cm Olduğunda Tehlikelidir?

Böbrek kistleri bazen mikroskopla bile görünmeyecek kadar küçük olurlar. Bazıları ise tenis topu büyüklüğüne ulaşabilir. Büyüyen kistlerin tehlikesi, diğer organlara yaptığı baskıdır. Bunun dışında iki boyuttaki kist de böbreğe zarar verir.

Basit Böbrek Kisti Tedavisi

Basit böbrek kistleri genellikle tedavi gerektirmez. Eğer ağrı ya da böbrek sorunları gibi belirtilere neden oluyorsa, tedavi gerekebilir. Basit böbrek kisti tedavisi, cerrahi olarak ya da uzun bir iğne ile kistin boşaltılmasını içerir.

Basit böbrek kistlerinin boşaltılması
Böbrek kistleri ameliyat ile ya da ameliyatsız boşaltılabilir. Basit böbrek kistlerinin boşaltılmasında kullanılan bazı yaygın teknikler şunlardır:

  • Konvansiyonel cerrahi (kısa bir süreliğine hastanede yatmayı gerektirebilir)
  • Kisti boşaltmak için yapılan laparoskopik (minimal invaziv) cerrahi, yaranın kapatılmasında koterizasyon (yakma) ile takip edilir.
  • Kistteki sıvının dışarıya akıtılması için uzun bir iğne böbreğe yönlendirilir. Kistin boşaltıldığından emin olmak için ultrason kullanılabilir. Bazı durumlarda, ek olarak oluşabilecek kistlerden korumak için böbreğe alkol enjekte edilebilir.

Böbrek Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Böbrek kisti ile mücadelede bitkisel yöntemler, aslına bakarsanız yukarıda söylediğimiz gibi bol lifli yiyecekler yemekten geçer. Bunlara örnek olarak mısır püskülü, ebe gümeci, salatalık, taze üzüm, burçak unu gibi yiyecekler verebiliriz.

Basit böbrek kisti olanlar nasıl beslenmeli?

1) Düşük proteinli bir beslenme düzenine uyun
Düşük proteinli bir beslenme düzeni, böbrekteki yükün azaltılmasındaki faydasından dolayı önerilir.

Genişleyen ve artan kistler, böbreği çevreleyen dokulara baskıya neden olarak, böbreğe zarar verir. Bu yüzden böbrekler artık madde ve atığı düzgün bir şekilde filtreleyemez. Düşük protein daha az atık üretebilir. Bu yüzden düşük proteinli bir besin düzeni önerilir. Ne var ki, sadece düşük proteinli bir beslenme düzenine uymak yeterli değildir, vücudumuzun ihtiyacı olan proteini karşılamak için yüksek kalitede protein içeren bir beslenme düzenine uymak gerekir. Yüksek kalitede protein içeren gıdalara, yumurta, süt ve yağsız et örnek gösterilebilir. Günlük protein alımı, her vücut kilosu için, 0.6 – 0.8 gram arasında olmalıdır.

2) Düşük sodyumlu bir beslenme düzenine uyun
Böbrek kistleriyle birlikte, düşük sodyumlu bir besin düzenine uymanız önerilir. Su ve tuz (sodyum) tutulumu, böbrek kisti sebepli bir belirti olabilir. Yüksek sodyum tutulumun şiddetini arttırır. Bunun yanında, böbrek kistinin bir komplikasyonu olan yüksek kan basıncı için, yüksek sodyum büyük bir risktir. Bu yüzden, böbrek hasarını azaltmak için, yüksek sodyumlu gıdalardan kaçınmalısınız. Örneğin, pastırma, salamura edilmiş gıdalar, işlenmiş gıdalar ve konserve gıdalar.

3) Düşük potasyumlu bir beslenme düzenine uyun
Yüksek potasyum da ayrıca böbrek hasarınızı arttıracak yüksek kan basıncı için bir risk faktörüdür. Böbreğin elektrolit dengesini korumada büyük etkisi vardır. Böbrek hasarıyla, potasyum seviyesi artacaktır. Bu yüzden, eğer kanınızdaki potasyum seviyesi yüksek ise, düşük potasyumlu bir besin düzenine bağlı kalmalısınız. Muz, kornişon, ıspanak, patates ve buna benzer potasyum bakımından zengin gıdalar tavsiye edilmez.

Basit Böbrek Nelere Yol Açabilir?

Basit böbrek kisti belirtisiz olabilir. Çoğu durumda komplikasyonlara yol açmayacaktır. Bununla birlikte eğer kist geniş ve semptomik (belirti gösteren) ise, böbreklere hasar verebilir ve komplikasyonlar ciddi olabilir. Siz ve sağlık uzmanınızın sizin için özel olarak belirlediğiniz tedavi planını takip ederek, ciddi komplikasyon riskinizi en aza indirmeye yardım edebilirsiniz. Basit böbrek kisti komplikasyonları şunlardır:

  • Tedavi komplikasyonları
  • Böbrek nedbesi (yara iyileşirken oluşan bağ dokusu)
  • Böbreğin işlevini kaybetmesi
  • Ağrı
  • Böbrek kistlerinin geri gelmesi
  • İdrar yolu enfeksiyonu

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress