
Bebek Bezi Pişiği Çeşitleri
Bu makale sık sık bez değiştirilmesine de yanıt veren genel bebek bezi pişiğine odaklanmaktadır.
Pişiğin diğer çeşitleri bebek bezi nedeniyle ilerleyebilmektedir. Bu pişik çeşitleri, cilt iltihabı, sedef hastalığı, frengi, HIV ve haşlanmış deri sendromudur.
Bebek Bezi Pişiğinin Nedeni Nedir?
Bebek bezi pişiği, bebeğin katı bir bez üzerinde uzun süre oturması ile oluşur. İshal durumun kötüleşmesine neden olabilir. Bazı durumlarda bebekler ilk pişiklerini katı gıdalara ya da antibiyotik kullanmaya başladıklarında yaşarlar. Emzirilen bebeklerde ise annenin diyetine bağlı olarak ishal meydana gelebilir.
Bebekler bezlerini her 3-4 saatte kirletirler, bu nedenle altlarının temiz tutulması çok önemlidir. İnsan dışkısının asitli yapısı mantar ve bakterilerin büyümesine olanak sağlar. Bütün bu elementler cildi tahriş eder.
Bazen bebek bezleri çok dar olur ya da bebek için uygun değildir, bu durumlarda yıpranma meydana gelir. Deterjanlarda bulunan kimyasallar ya da bebeğin cildine dokunan diğer ürünler (bebek bezleri de dahil) tahrişe neden olabilir.
Bebek Bezi Pişiği Risk Grupları
Neredeyse her 3 bebekten 1’inde pişik meydana gelir. Emzirilen bebekler diyetlerinde düşük asit bulunması nedeniyle düşük risk grubundadırlar. Bebek bezi giyen bütün çocuk ve bebekler pişik için risk grubundadırlar. Pişik genellikle 3 haftalıktan küçük çocuklar için sorun değildir. 3 aylık ile 1 yaş arasında bulunan bebekler için pişik en yüksek risk grubudur.
Pişik durumları ara sıra bir çocuktan diğerine bulaşabilir.
Bebek Bezi Pişiği Belirtileri
Pişik cildin kırmızı ve tahriş olmuş bir görüntüye girmesine neden olur. Etkilenmiş bölge dokunulduğu zaman sıcak hissettirebilir. Eğer pişik 48 saatten uzun bir süre parlak kırmızı renkte olursa ya da yan belirti olarak güçlü idrar kokusu -bu susuzluk belirtisi olabilir- oluşursa ebeveynler ya da bakıcı doktoru aramalıdır.
Doktorun aranmasını gerektiren diğer belirtiler:
- Pişiğin su toplaması
- Bebek ağlamaklı olursa
- Bebeğin ateşinin çıkması
Bebek Bezi Pişiği Teşhisi
Bebek bezi pişiği yaygındır. Bebek bakan kişilerin çoğu pişiği gördükleri zaman tanırlar. Bazen kullanılacakreçete hakkında ya da diğer bebek ürünleri hakkında bir uzman görüşü almak için doktorunuzu aramak iyi bir fikirdir.
Bebek bezi kaynaklı mantar enfeksiyonları bazı durumlarda çocuğun antibiyotik almasından kaynaklanabilir. Bu tür pişikler doktor reçeteli özler olmadan iyileşmeyecektir.
Doktorunuzla konuştuğunuz zaman, bebek bezi markaları, losyonlar, deterjanlar ve bebeğinizin ulaşabileceği diğer ev ürünleri hakkında sorular sormayı ihmal etmeyin.
Bebek Bezi Tahrişi Tedavisi
2012 yılında Scientific World Journal’da yayınlanan bir araştırma bitkisel özlerden -aloe vera ve şamdan çiçeği- hazırlanan kremlerin pişiğe iyi geldiğini önermiştir. Özellikle şamdan çiçeği iltihaplanma ve bakteriler ile savaşır.
Bebek bezi pişiği için en çok kullanılan kremler:
- Hidrokortizon
- Mantar ve enfeksiyon önleyici kremler
- Çinko oksit
- Steroid içeren krem ve özler
Evde Bakım
Genellikle pişikleri akıllıca yöntemler ve reçetesiz ilaçlar ile yok etmek kolaydır. En etkili engelleme yöntemi sık sık bez değiştirmektir.
- Bebeğinizin bezinin uygun bir şekilde oturduğundan emin olun. Bezin hassas bölgelere hava geçmesini sağlayacak düzeyde olması gerekir.
- Silme sırasında çok fazla sabun, alkol ya da parfüm kullanmayın.
- Talk pudrası kullanmayın.
Önleme
Bez pişikleri bebeğin mızmız ve acınası bir durumda olmasına yol açar.
Önlemek için yapabilecekleriniz:
- Bebeğinizin poposunu her bez değiştirme sırasında yıkayın. Yumuşak bir havlu ile bastırmadan kurulayın. Alkol ya da parfüm içeren silecekler kullanmayın.
- Bezleri biraz gevşek bırakın. Bebeğiniz mümkün olduğunca bezsiz gezdirin.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın