• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Ateş Belirtileri ve Tedavisi

14 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Ateş Ölçümü İçin Bilinmesi Gereken Durumlar

Normal vücut sıcaklığı gün içinde değişkenlik gösterirken bir yetişkinin normal vücut sıcaklığı ağızdan bir termometre yardımıyla ölçüldüğünde ortalama 37°C’dir. Normal rektal sıcaklık ise ağız sıcaklığından yaklaşık 0.5°C fazladır, koltuk altı sıcaklığı ise ağız içi sıcaklıktan hafifçe düşüktür.

Rektal bölgeden ölçülen vücut sıcaklığı söz konusu bebekler veya küçük çocuklar olduğunda ağız içi sıcaklığa göre daha güvenilirdir. Kulak sıcaklığı ölçümleri ise küçük çocuklarda güvenilir değildir ve 2 yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmemektedir.

Tıbbi olarak tavsiye edilen vücut sıcaklığı ölçme teknikleri yaştan yaşa değişmektedir.Bebekler ve 2 yaşına kadar olan çocuklar için rektal sıcaklık en güvenilir sonucu vermektedir. Koltuk altından alınan bir ölçüm ise ateş olup olmadığını anlamada yardımcı olur.

2-5 yaş arası çocuklarda rektal, kulak, veya koltuk altı sıcaklığı kabul edilebilir. 5 yaşından büyük çocuklar için ise ağızdan sıcaklık ölçme ana metottur fakat kulak ve koltuk altı sıcaklıkları da kabul edilebilir. Strip termometreler güvenilir sonuçlar vermediği için tavsiye edilmemektedir.

Bir kimsenin ateşi olduğunda vücut normal sıcaklığını bakteri ya da virüsleri öldürebilmek için 37.5°C’nin (ağızdan ölçüm) üzerine çıkarır. 38°C nin üzerindeki rektal ve 37.3°C nin üzerindeki koltuk altı sıcaklık da ateş olarak kabul edilir.

Ateş aslında vücudun kendisini bakteri ve virüs gibi saldırganlara karşı doğal koruma yoludur çünkü bu saldırganların büyük çoğunluğu ateş nedeniyle artan yüksek vücut sıcaklığında yaşayamazlar. Yüksek vücut sıcaklığı ayrıca bağışıklık sisteminin fagositler, nötrofiller, ve lenfositler gibi enfeksiyonlarla savaşan birimlerine vücut savunması ve enfeksiyonlarla savaşmak için vücudun gönderdiği bir sinyaldir. Vücut sıcaklık derecesinin artışı ille de hastalığın şiddetlendiği anlamına gelmemektedir. Çocuklardaki ateş tepkisinin yetişkinlerden daha fazla olması normaldir.

Ateşin Nedenleri

  • Ateş vücudun iç faktörlerinden ya da dış faktörlerden kaynaklanabilir. Bakteri ve parazitleri de içeren mikroorganizmalar kimyasal zehir üretebilirler. Hem mikroorganizmalar hem de zehirler beyaz kan hücrelerinin (monositler) pirojen adlı ateş yükseltici maddeler üretmelerine neden olurlar.
  • Vücut ayrıca enfeksiyona, enflamasyona, kansere ya da alerjiye karşı da pirojen üretir.
  • Romatoid artrit (eklem iltihabı) gibi vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı hastalıklar da ateş yükselmesine neden olur.
  • Sıcak havada çok fazla egzersiz yapmak, çok fazla güneş ışığına maruz kalmak ya da bazı ilaçlar da tıbbi aciliyet sonucu doğuran ateş yükselmesine neden olur.

Bu durumlarda acil hastaneye ya da doktora gidilmelidir.

Bebeklerde Ateş Nereden Ölçülür?

Bebeklerin ateşini ölmek için kullanabileceğiniz 3 nokta bulunur. Bunlar koltuk altı, ağız ve kulaktır.

1.Koltuk altı
Dijital bir termometre alın ölçme noktasını bebeğinizin koltuk altına yerleştirin. Bebeğinizin kolunu termometreyi arada bırakacak şekilde vücuduna değdirin ve termometre ses çıkartana kadar bekleyin. Termometrenin bebeğinizin vücuduna temas etmesi gerekmektedir. Bu nedenle termometreyi kullanırken kıyafetlerin araya girmemesine dikkat edin.

2.Ağız
Bu yöntemi uygulamadan önce dikkat etmeniz gereken şey bebeğinizin son yarım saatte bir yememiş olmasıdır. Termometrenin ucunu kullanmadan önce temizleyin. Ardından ölçüm noktasını bebeğinizin dilinin altına yerleştirin ve termometre ses çıkartana kadar bekletin.

3.Kulak
Termometrenin ölçüm noktasını fazla zorlamadan bebeğinizin kulağına yerleştirin. Kulak zarına değmemesine özen gösterin. Termometre ses çıkartana kadar bekleyin.

Bebeklerde Ateş Belirtileri ve Komplikasyonları

– Vücut bir sakatlıkla ya da enfeksiyonla savaşıyorken hipotalamus (beynin bir parçası) vücut sıcaklığının artmasını sağlar. Vücut bunu kanı deriden (ya da ciltten) geriye çekip deride sıcaklık düşüşünü engelleyerek telafi eder.

– Kaslar vücudu sıcak tutmak için tekrar tekrar kasılır bu da titremeye neden olur.

– Isınan kan yeni sıcaklığına geldiğinde hipotalamus sinyali alır ve bu belirtiler genellikle durur ve sadece ateş kalır.

– Vücudun sıcaklığı normal seviyesine çekildiğinde kanı tekrar deriye gönderir ve fazla ısı terleme yoluyla atılır. Bu olurken bazen üşüme ve titreme de görülebilir.

– Vücudun normal sıcaklığı artabilir ve sonra normal seviyesine dönebilir ya da aynı kalabilir. Alkol bağımlılığı olan insanlarda vücut önemli bir enfeksiyonla savaşırken ısı kaybedebilir.

– 18 ay ve 3 yaş arasındaki çocukların %3’ü yüksek ateş esnasında hastalık nöbeti geçirirler. Daha önce ateşli nöbet geçiren çocukların 3’te 1’i diğer yüksek sırasında yine nöbet geçirirler. Fakat bu nöbetler uzun vadede etkilere neden olmazlar.

Bebeklerde Ateşin Teşhisi

Aşağıdaki durumlarla karşı karşıyaysanız doktora başvurun:

  • 6 aydan küçük bir çocukta ateş varsa
  • Çocukta ateş 3 günden fazla sürdüyse
  • Bir çocuk ya da yetişkinde AIDS, kanser, kalp ya da diyabet gibi ciddi hastalıklar varsa ve ateşi yükselmişse
  • Çocuğun ya da yetişkinin ateşi bir yolculuktan sonra yükselmişse

Ateş ayrıca çocuklarda şu yan etkileri de beraberinde getirebilir:

  • davranış değişiklikleri
  • aşırı huysuzluk ve rahatsızlık
  • baş ağrısı, boyun ağrısı, sersemlik
  • bölgesel ağrılar, kızarma ya da şişme
  • sürekli kusma veya ishal
  • kızarıklık veya isilik
  • titremeler ve idrar çıkarmayla beraber yanma veya ağrı
  • nefes darlığı ve öksürük
  • tepkisizlik ya da gevşeme

Çocuğunuzu doktora götürdüğünüzde doktor sizden hastalığın geçmişi hakkında bilgi alacaktır ve belirtiler, daha önceki hastalıklar ve son dönemde yaptığınız yolculuklar hakkında sorular soracaktır. Genellikle ateş için özel bir neden bulmak kolaydır. Özel bir neden bulunamazsa fazladan testler de yapılabilir.

Doktorunuz çocuğunuzun ateşi hakkında aşağıdakileri öğrenmek isteyebilir:

  • ateşin ne kadar süredir devam ettiği
  • ateşin daha iyiye ya da daha kötüye gidip gitmediğini
  • üşüme ya da baş ağrısı, öksürük gibi diğer semptomların olup olmadığını
  • ateşin aniden ortaya çıkıp çıkmadığını

Doktorunuz ayrıntılı sorular sorduktan sonra bir enfeksiyon ya da hastalık belirtisi olup olmadığını anlamak için bir fiziksel test de uygulayacaktır. Ayrıca beyaz kan hücrelerini, idrar ve tükürüğü de kontrol edebilir. X-ışınları ve ultrasonu da içeren diğer testler de yapılabilir.

Bebeklerde Ateşin Tedavisi ve Engellenmesi

Ateşi geçinceye kadar hafifletebilecek bazı uygulamalardan ve tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

– Çocuğunuza terleme yoluyla kaybedilen sıvıyı telafi etmek için bol miktarda sıvı verin. (su, meyve suları, çorba ya da ağız içi sıvı solüsyonları)

– Çocuğunuzu bol miktarda dinlendirin.

– Çocuğunuzu üzerinde ateşi düşürmeyi engelleyecek fazladan battaniye ve giysi olmamasına dikkat edin. Fakat titremeyi ve vücut sıcaklığında daha fazla artışın önüne geçmek için tüm giyecekleri çıkarmayın.

– Çocuğu ılık suyla ya da alkol içerikli sıvılarla ıslak süngerle silmek tavsiye edilmez çünkü bunlar üşümeye neden olur ve alkol deriye doğru emilir.

Ateşlenen çocuğu kesinlikle battaniye ile sarmayın. Bol sıvı verin. Evin sıcaklığını arttırmayın. Ateşini düşürmek için bileklerine, boyunlarına ve koltuk altlarına ıslak bez koyarak ateşini düşürmeye çalışın.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor

– Yükselen ateş vücudun daha fazla oksijen kullanmasına neden olur. Bu nedenle, akciğer ve kalp hastası olan insanlar kanlarına oksijen taşımada daha zor şartlara sahip oldukları için ateşleri yükselir yükselmez acilen doktor muayenesine götürülmelidirler.

– Yüksek ateşle savaşan ilaçlar olan antipiretikler daha iyi hissetmek için ve ateşin düşmesini hızlandırmak için kullanılabilir. ASA (asetilsalik asit) içerikli ilaçlar sadece yetişkinlere verilir çünkü bu asit çocuklarda karaciğer ve beyine zarar veren Reye sendromuna neden olabilir. Antipiretikler yüksek ateşi düşürmek için çocuklarda oldukça güvenli ve etkilidir.

– Ateş vücudun enfeksiyonlara karşı doğal bir savunma mekanizması olduğu için bu ilaçları kullanmanın amacı vücudun normal sıcaklığına ulaşmasını sağlamak için değil çocuğun genel bir rahatlamaya kavuşmasını sağlamaya yöneliktir.

– Bu ilaçları kullanırken verilen doz çocuğun yaşından ziyade kilosuna bağlı olmalıdır. Doğru dozu verip vermediğinizden emin olmak için sıvı formdaki ilaçları verirken bir ilaç kabı ya da oral şırınga kullanınız.

– Tüm ilaçları çocuğun ulaşamayacağı bir yere koyunuz.

– Ateşin nedeni olarak bakteriyel bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa doktorunuz antibiyotikler yazacaktır.

– Eğer ateşe kullanılan bir ilaç neden oluyorsa ilaç kullanımı durdurulmalı ve diğer tedaviler denenmelidir.

– Eğer ateşe sıcak çarpması neden olduysa vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülmesi gerektiği için ve kullanılan ilaçlar bu ateşi düşürmek için yeterli olmamışsa acil tıbbi yardım almak gereklidir.

Diş Çıkaran Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

  • Yapılan araştırmalara göre bebeğinizin diş çıkardığı ilk dönemlerde ateşi de yükselmektedir. Diş çıkarma ateşi adı verilen bu durum bebeğinizin ateşi 38 dereceyi geçmediği sürece normaldir ve diş çıkarma ile ilgilidir. Eğer ateş 38 dereceyi geçerse ve aynı zamanda bebeğinizde ishal varsa bu durumun diş çıkarma ile ilgisi bulunmamaktadır. Bu gibi durumlarda doktora gitmeniz gerekmektedir.
  • Diş çıkarma ateşini kontrol altında tutmak için normal ateş durumlarında kullanılan ıslak bez, pervane ve tek kat kıyafet yöntemlerini kullanabilirsiniz.

1 Yaş Bebeklerde Ateş

Eğer bebeğiniz 6 ay ile 1 yaş arasında ise 38,8 derece ateşin 24 saatten uzun sürmemesi gerekir. Kullandığınız yöntemler işe yaramıyor ve çocuğunuz 24 saatte yakın süredir ateşli ise acil yardım almanız gerekir.
1 yaşından büyük bebeklerde kritik ateş 39 derecedir. 24 saatten uzun süren ve evde uygulanan yöntemler ile düşürülemeyen bir vaka olması durumunda ilk önceliğiniz profesyonel yardım almak olmalıdır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress