• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Demir Eksikliği: Öğrenme Problemini Doğurabilir

25 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bebeklerde Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Anemi, vücuttaki alyuvar eksikliğidir. Alyuvarlar, vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için dokulara oksijen taşıdığından bizim için önemlidir.

Demir, alyuvarların tam gelişimi için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Eğer bebeğinizde demir eksikliği anemisi varsa; bunun sebebi demir eksikliğinden dolayı vücudunuzda alyuvar sayısının az olmasıdır.

Demir eksikliği anemisi genelde çocuklarda görülür ve bu hastalık çocuklar da davranışsal bozukluklar olmasına ve öğrenme kabiliyetlerinin kısıtlanmasına sebep olur.

Bebeklerde Demir Eksikliği Nelere Yol Açar?

Genel olarak bu hastalığın belirtilerini fark edemezsiniz. Ancak hastalık ciddi bir boyuta geldiği zaman kendini belli eder. Bu belirtiler şunlardır:

  • Soluk bir ten rengi
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik

Demir Eksikliğini Anlamak İçin Test Yapılabilir Mi?
Pediatristler (çocuk gelişim uzmanları) rutin testlerle bunu anlayabilir. Çoğu pediatrist bu kontrolü bebek 1 yaşına geldiği zaman yapar. Genel olarak parmak ucundan alınan kan numunesi ya da koldan alınan normal kan numuneleri kandaki alyuvar seviyesinin belirlenmesi için laboratuvara yollanır.

Uzmanlar, çocuklarına bu testi yaptırmak istemeyen ailelere, demir eksikliği olup olmadığını anlamak için bu basit testleri yaptırıp ayrıca bu testlere güvenilmesi gerektiğini ve sonucun doğru çıkacağını söylüyor. Ayrıca alınan az miktarda kanın ilerde çocuklarınızın öğrenme konusunda bir zorluk yaşamamaları ve demir eksikliğini erken teşhisi için önemli olduğunu da belirtiyor.

Bebeklerde Demir Eksikliği Ne Sıklıkla Görülür?
2 yaşın altındaki çocukların yaklaşık olarak yüzde 3’ü demir eksikliği anemisi olur. 9 ve 18 ay arasındaki bebeklerin demir eksikliği anemisi olma riski daha fazladır.

Bebeklerde Demir Eksikliği Nedenleri

Yeterince Demir Alınmaması
Bebekler 6 aylık olana kadar bünyelerinde depolanmış yeterli miktarda demir vardır. Bu süreçten sonra vücut, demir seviyesini normal düzeyde tutmak için demir minerali almaya ihtiyaç duyar. Yeterli miktarda demir alındığı takdirde vücut alyuvar seviyesi azalmaz ve artmaya devam eder. Bu sebepten dolayı çocuk doktorları demirle zenginleştirilmiş tahılların bebeklere yedirilmesini tavsiye ederler.

İnek Sütü Demir Açısından Zengin Değildir
Günümüzde bebek mamaları demir mineralini içerir ve yeterli miktarda bebek maması içenlerde ve yeterli düzeyde gerekli tahılları tüketenlerde demir eksikliği anemisi meydana gelmez. 1 yaşından önce anne sütü kesilip, inek sütü içirilen çocuklarda demir eksikliği oluşabilir, çünkü inek sütünün demir oranı düşüktür. Aslında anne sütünün de demir oranı düşüktür fakat anne sütündeki demir kolay bir şekilde kana karışıp bebeklere hemen etki eder.

Erken Doğum
Erken doğan bebeklerde de demir eksikliği anemisine yakalanma riski fazladır.

Bebeklerde Demir Eksikliği Tedavisi

Demir eksikliği anemisini tedavi etmenin en iyi yolu bebeğinizin yeme alışkanlığında demir oranı fazla olan yiyeceklerin bulunmasıdır. Eğer demirle zenginleştirilmiş tahılları hala kullanmıyorsanız şimdi başlamalısınız.

Eğer bebeğiniz belli bir yaşa geldiyse diyetine kıyma ve püre gibi demir oranı yüksek besinler ekleyebilirsiniz. Fakat bazı çocuklar iştahsızdır ve yeterli miktarda yemek yemediği için yeterli miktarda da demir alamaz. Böyle bir durumda doktorunuz başvurarak bebeğinizin kolayca içebileceği yüksek miktarda demir içeren şuruplar yazdırabilirsiniz.

Bebeğimi Demir Eksikliğinden Korumak İçin Ne Yapabilirim?
Bebeklerde demir eksikliği için ne yenmeli? Uzmanlar, günümüzdeki mamaların demir minerali ile desteklenmiş olduğunu ve eğer bebeğiniz bu mamalarla besliyorsanız bebeğinizin her hangi bir demir eksikliği sorunu yaşamayacağını, söylüyor. Bebeğiniz hala anne sütüyle besleniyorsa 4 ay boyunca demir minerali içeren ek besinler kullanmanızı öneriyor.

Bebekleri Demir Eksikliği Anemisine Yakalandığı Zaman Diğer Anneler Ne Yapmış?
“Benim kızımda demir eksikliği tespit edildikten sonra bugünden itibaren demir içeren ek besinlere başladım. Fakat kızımı zorlayıp onu yemek yemesi için zorlamadığım ve sürekli süt içmesine izin verdiğim için kendimi suçlu hissediyorum. Eğer öyle yapmasaydım belki şuan bu hastalıktan korunabilirdi.”

“Benim oğlumda bu hastalık 1 yaş kontrolleri sırasında teşhis edildi. O günden itibaren multivitamin kullanmaya başladık ve tekrar 15’inci ay kontrolüne gittiğimizde bize oğlumuzun demir seviyesinin çok iyi olduğunu ve artık multivitaminleri her gün kullanmasına gerek kalmadığını söylediler.”

“Benim oğlumda demir eksikliği 9 uncu ayında yapılan testte ortaya çıktı ve ondan sonraki 6 ayımızı ona Fer-In-Sol vererek ve her 6 haftada kan testi vererek geçirdik. Sonuçlar çıktığında hematoloğu (kan ve kanser hastalıklarını inceleyen doktor) görmemiz gerekti, çünkü oğlumun demir değerleri yükselirken normal kan değerlerine uyum sağlamıyordu. Uzmanlar bize bu tarz demir eksikliğinin az da olsa bazı çocuklarda görülebileceğini, büyüdükleri zaman bunu atlatacaklarını söylediler. Şu an oğlum bu kategoride ve tekrar test yaptırmak için 2 yaşına gelmesini bekliyoruz.”

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress