• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Egzama: Önleminizi Alın

31 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Bebeklerin aile üyelerinde saman nezlesi, astım gibi alerjik durumlar ya da egzama geçmişi varsa, bu durum onların da egzamaya yakalanma risklerini artırır. Bunun yanı sıra kimyasal maddeler, birçok deterjan, tüketilen bazı yiyecekler, pudra, yünlü giysiler de bebeklerde alerjiye sebep olan etkenler arasındadır.

Gıda alerjileri arasında en yaygınlardan biri inek sütüne karşı olandır. İnek sütüne geçen bebeklerde, bu gıdaya karşı bir alerjik reaksiyon sonucu egzama görülebilir. Bu sebeple mümkün mertebe bebeğin uzunca bir süre sadece anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir.

Sıvı gıdalardan sonra katı gıdaya başlandığı ilk anda çocuklarda birden bire ortaya çıkması da sıklıkla görülen bir vakadır. Bu şekilde ortaya çıkan birçok vakada çocuklardaki egzamanın 5 yaşına gelmeden geçtiği gözlemlenmiştir. Fakat bazı durumlarda tekrar nüksettiği de bildirilmiştir.

Bebeklerde Egzamanın Belirtileri

Egzama ilk önce yanaklarda başlayarak daha sonra vücuda yayılır. Belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

  • Ciltte hiçbir sebep olmaksızın ortaya çıkan kızarıklıklar.
  • Ciltte meydana gelen kızarıklıkların kabuklanmaya ve dökülmeye başlaması. (Bu kabuklanmaların rengi kahverengidir)
  • Kızarıklıkların yanaklar başta olmak üzere bacaklar, alın bölgesi ve kulak arkaları ayrıca deri kıvrımlarında yoğunlaşması.
  • Bir süre sonra kanamaya başlayan sivilcelerin ortaya çıkması.
  • Egzamanın ortaya çıktığı yerde şiddetli bir kaşınma hissi ve yanma da olur. Ortaya çıkan bu kaşınmadan dolayı bebekler o bölgeyi kaşıyarak tahriş edebilir. Bu tahriş sonrası bölgenin enfeksiyon kapmaması için dikkat edilmelidir.

Egzaması Olan Bebekler İçin Acil Durumlar Nelerdir?
Bebeklerde egzama ortaya çıktığı zaman muhakkak doktora başvurulmalıdır. Ancak özellikle bazı önemli belirtiler yaşanmaya başladığında hiç zaman kaybedilmeden doktora başvurulması daha da fazla önem arzetmektedir. Çünkü tedavisi geciktirilen, tedavi edilmeyen veya uzun süre geçmeyen egzama durumlarında deride kalınlaşma ve çatlama gibi istenmeyen durumlar yaşanabilmesi söz konusudur.

Acil müdahale gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir.

  • Egzamanın fazla yayılmış ve kabuklanmanın bir hayli artmış olması durumu
  • Egzamanın aşırı derecede kaşıntılı geçirilmesi ve yanmaya sebep olması
  • Egzama görülen bölgelerin enfeksiyon kapması ve akıntıya sebep oluyor olması

Bebeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde egzama vakalarının sadece küçük bir oranı kendiliğinden geçebilmektedir. Çoğu zaman tıbbi tedavi yöntemlerine başvurulması gerekmektedir. Yapılan araştırmalarla elde edilen istatistiklere göre egzama görülen her 3 bebekten 1 tanesinde ilerleyen yıllarda astım ya da diğer alerjik rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Teşhis
Egzama teşhisi muhakkak doktor tarafından koyulması gerekmektedir. Anne babalar her ne kadar bu durumlarda egzamadan şüphelenseler bile egzamanın tedavisine yönelik olarak doktor kontrolü ve tavsiyesi olmaksızın bebeğe diyet programı uygulamamalı ve asla ilaç kullanımına gitmemelidir. Yalnızca eğer bebeğin besin alerjisinden kaynaklanan bir durumu var ise hangi besinin bebekte alerjiye sebep olduğuna dair dikkatli olunmalıdır.

Bebeklerde Egzama Kremi (Antihistamin Kremler)
Ciltte egzamanın çıkan yerlere antihistamin krem tedavisi uygulanabilir.

Antibiyotikler
Herhangi bir enfeksiyon olması durumunda ise antibiyotik verilebilir.

Egzamayı Artıran Yiyeceklere Dikkat
Bunun yanı sıra bebekte alerjik reaksiyona yol açan besinlere karşı bir diyet programı da uygulanması mümkündür. Bebekte alerjiye sebep olan besin maddesi tespit edilerek çocuğa verilmesi engellenmelidir.

Kaşıntı Giderici İlaçlar
Bebekteki kaşıntılar için ise ayrıca doktor tarafından kaşıntı giderici ilaçlar önerilebilir. Öte yandan alerjinin tedavisine yönelik olarak doktor diğer başka ilaçlar da tavsiye ederek tedaviye devam edebilir.

Egzama Tedavisinde Alınması Gereken Önlemler

Banyoda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Egzama görülen bölgeler yıkanırken sabun kullanılmamalıdır. Ayrıca bu bölgelerin suyla da fazla miktarda temas ettirilmemesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sık sık banyo yaptırmak da zararlı olabilmektedir. Bunun sebebi ise sürekli su ve sabunla temasın ciltte kurumalara yol açmasıdır. Bu durumun özellikle egzamalı bölgeleri daha da olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır.

Bebeği banyo yaptırırken de su altında çok fazla tutmamalı ve kısa sürede işlem sonlandırılmalıdır. Aynı zamanda egzamadan şikayetçi olan bebeğin saçlarını yıkarken de şampuan kullanmak yerine yumuşak bir sabun kullanılması daha uygun olacaktır.

Banyo Sonrası Bakım
Banyo sonrası egzama görülen yerlere bebek yağı veya merhem sürerek ovmak iyi bebeği rahatlatacaktır. Bunun yanı sıra banyo sonrası muhakkak nemlendirici krem sürerek ciltteki kurumayı önlemek gerekmektedir. Unutulmaması gereken önemli noktalardan biri de nemlendiricinin banyodan çıktıktan hemen sonra uygulanması gerektiğidir.

Kuru Hava Olmamasına Dikkat Edin
Fazla sıcak veya soğuk hava durumlarında bebek dışarı çıkarılmamalıdır. Çünkü bu tür havalar egzamayı daha da şiddetlendirebilir. Sadece dışarıdaki durum değil evdeki ortam da aynı şekilde düzenlenmelidir.Bu sebeple evdeki ortamın kurumaması için ev ortamını nemli tutmak gerekmektedir. Evdeki havanın nemli tutulabilmesini sağlamak amacıyla bu işe özel üretilmiş nemlendirici cihazlar kullanılabilir.

Tırnak Bakımı
Bebeğin egzama olan kısımları kaşıyarak tahrişe ve enfeksiyona sebep olmaması için tırnakları kısa tutulmalıdır. Bunun yanı sıra gece uyurken ellerine torba eldiven veya ellerini örtecek başka şeyler giydirilebilir.

Terlemeye Karşı Önlem Alın
Bebeğin terlemesinin önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Çünkü terleme de egzamayı olumsuz etkilemktedir. Bu sebeple bebek özellikle evde olduğu vakit çok fazla giydirilmemeli ve pamuklu giysiler kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bebekte mümkün olduğu ölçüde kaşıntıya sebep olmayacak ve bebeğin cildini tahriş etmeyecek kıyafetler kullanılmalıdır. Bebeğin kıyafetleri bol ve rahat olmalıdır.

Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat
Egzama dışında da herhangi başka bir hastalık bulaştıracak hasta kişileri çocuktan uzak tutmak gerekmektedir. Özellikle suçiçeği çıkaranlar ve uçuk çıkaranlara bebekten oldukça uzak tutulmaya özen gösterilmelidir.

Doktorun Talimatlarına Harfiyen Uyun
Doktor bebek için bir diyet programı verdiyse buna uymak konusunda titiz davranılması önemlidir. Bebeğin egzamasını şiddetlendirecek gıdalardan kaçınılmalıdır. Normalde faydalı olduğunu düşüneceğiniz süt ürünleri ve yumurta gibi besinler bebeğin egzamasını şiddetlendirebilir.

Alerjiyi Tetikleyecek Faktörlere Dikkat
Bebeği evcil hayvanlardan (tüylerinden dolayı) ve deterjan gibi kimyasal maddelerden de mümkün olduğu kadar uzak tutmak gerekmektedir. Bu tarz etkenler de alerjik reaksiyona yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra polenler ve ev tozları da bebeklerde alerjik etkiler yapabileceği için bu etkenlere de dikkat edilmesi gerekir.

Sigaradan Uzak Durun
Bebeğin ilerideki egzamaya yakalanması riskine karşın anne adaylarının hamilelik boyunca sigara içmeleri veya sigara dumanına maruz kalmamaları da önemli bir durumdur. Amerikan Alerji Akademisi tarafından yürütülen bir araştırmada hamileliğin son üç ayında sigara içen ya da sigara dumanına maruz kalmış olan hamile bayanların bebeklerinde doğduktan sonra egzama oluşma riskinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.

Bebeğinizin Huzursuz Kalmamasına Özen Gösterin
Bebeğin huzursuz olmasına sebep olacak ve stres yaratacak şeylerden de mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir. Bu durumda da annenin çocuğunu iyi tanıması ve nelere üzülüyor, nelerden hoşlanmıyor, hangi durumlarda daha fazla stres yaşıyor gibi husuları iyi analiz edebilmelidir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress