• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Gaz Sancısı: Bu Yöntemleri Uygulayın

9 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri

Hiçbir neden yokken ağlamaya başladı ise büyük ihtimalle gaz sancısı vardır. Hatta bebeğinizin karnını tok, sırtını pek tuttuğunuza göre çoğu ağlamanın nedeni gaz sancısıdır desek kehanette bulunmuş olmayız.

Bebeklerde gaz sancısı olduğunda aşağıdaki belirtileri de gösterebilirler:

  • Ayaklarını karınlarına doğru çekebilirler.
  • Kol ve bacaklarını gererek arkaya doğru bir yay şeklini alabilirler.
  • Karnında guruldama oluşabilir.
  • Ellerini yumruk yaparak kollarını savurabilirler.
  • Genellikle sık kusarlar.
  • Karınları gergin ve şişkin olabilir.
  • İshal veya kabızlık gibi sorunlar görülebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri

Özetle yaşamlarının ilk üç ayında bağırsakları gelişme sürecinde olduğu için gaz sancısı çekerler. Altı aylık olduklarında da anne sütü haricindeki gıdalara alışma sürecine girdikleri için bebeklerde gaz sancısı görülür.

Bebeklerde gaz sancısının olası nedenleri şunlardır:

1.Bebeğinizin Hava Yutması
Kaşımayın:Aşağıdaki nedenlerle bebeğiniz hava yutarsa ve bunu geğiremezse, sindirim kanalında ilerleyen hava baloncukları gaz sancısına neden olabilir:

  • Yanlış pozisyonda beslemek: Emzirirken bebeğinizi doğru pozisyonda tutmamak veya biberonu yanlış açı ile tutmak
  • Bebeğinizin emzik kullanması
  • Anne göğsünden gelen sütün emzirme esnasında fışkırarak çıkması
  • Bebeğin şiddetli ağlaması veya çok hareketli olması
  • Biberon ağızlığının gevşek olması veya kalitesiz lastikten üretilmiş olması

2.Sindirim Sorunları
Sindirim sistemleri henüz gelişme sürecinde olduğu için aşağıdaki nedenler bebeklerde gaz sancısına neden olabilir:

Aşırı Beslenme: Tek seferde çok fazla beslemek

Bebeğinizin aşırı laktoz alması: Bu daha çok emzirme başlangıcında gelen ön sütün fazla olmasından kaynaklanır. Çünkü bu süt fazla miktarda laktoz içerir ve sindirme sürecini yavaşlatacak kadar yağ içermez. Sindirilemeyen laktoz gaza neden olur.

Alerji: Bebeğin anne sütünde bulunan bazı içeriklere alerjik olması

Bazı Besinler: Katı beslenmeye başlamış bebekler aynı yetişkinler gibi bazı sebzeler yüzünden aşırı gaz üretebilir. Brokoli, karnabahar gibi sebzeleri zor sindirebilirler

Meyve Suları: Meyve sularında bulunan früktoz ve sakkaroz şekerlerini sindirememek

Yeterince su tüketmemek: Altı aylıktan küçük bebeklere su vermek önerilmez, daha büyük bebekler için geçerlidir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

1.Karın Masajı Yapın
Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Karnının üzerine parmak uçlarınızla hafif bir baskı uygulayarak dairesel hareketlerle masaj yapın. Bir süre masaj yaptıktan sonra elinizi bebeğinizin göbeğinden aşağı doğru süpürme hareketi yapar gibi kaydırın.

  • Göğüs kafesinin altından itibaren tek bir çizgi halinde aşağı yukarı masaj yapın.
  • Karnının üzerinde “L” ve “U” ve “n” harfleri çizin.

2.Bisiklet Sürme Hareketleri Yaptırın
Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Ayaklarından tutarak öne geriye hareket ettirin, sanki bir bisiklet sürüyormuş gibi. Bu sayede bağırsak pozisyonları zararsızca değişir, hareketlenir ve sıkışan gaz dışarı çıkar.

3.Bebeklerde Gaz Sancısı İçin İlaç
Bebeklerde gaz sanıcısını gidermek için su, dereotu, zencefil ve papatya özlerinin karışımından üretilen gripe water (sancı giderici su) ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar aynı zamanda kolik ve bazı mide rahatsızlıkları için de kullanılmaktadır. Ayrıca;

Probiyotikler: Bebekler için üretilen probiyotik ilaçlar bağırsak bakterilerini düzenleyerek gaz sancısını hafifletebilir.

Yoğurt: Yoğurt yedirmek de probiyotik etkisi ile aynı sonucu sağlar.

Simetikon İlaçları: Simetikon ilaçları sayesinde sindirim sistemindeki gaz kabarcıkları bir araya gelerek daha büyük hava baloncuklarına dönüşür. Gaz bu sayede daha rahat dışarı çıkar.

  • Yenidoğanlarda simetikon kullanmayın.
  • İlacın başarılı olduğu bilimsel olarak ispatlanmamıştır.
  • Satın alacağınız ürünün sağlık bakanlığından izinli olmasına dikkat edin.

Hangi İlaçları Kullanabilirsiniz?

BioGaia: İçerisinde bağırsak bakterileri bulunan organik bir ilaç. Bu bakteriler her insanın bağırsaklarında bulunan ve sindirimine yardımcı olan organik canlılar. Küçük bir şişe içerisinde satılıyor. Kapağı açıldıktan sonra oda sıcaklığında yaklaşık 1 ay boyunca kullanabiliyorsunuz. Canlı organizma barındırdığı için 1 aydan sonra kullanmanız tavsiye edilmiyor. Günde 3 defa kullanabilirsiniz. Fiyatı yaklaşık 40 -45 TL civarında.

Sab Simplex: Piyadaki en meşhur gaz ilacı olarak biliniyor. Sanıyoruz son yıllarda annelik veya babalık duygusunu tatmış herkes bu ilacı biliyordur. İlacın özelliği sütün içinde bulunan hava kabarcıklarını tamamen fiziksel olarak bir araya getirmesi. Bu sayede bu küçük hava kabarcıkları birleşip büyük bir gaz bulutu oluşturuyor. Bebeğin bunu çıkarması daha kolay oluyor. İlacın bir diğer özelliği ise kana karışmaması ve idrar ile tamamen atılması. Günde 3 sefer 7’şer damla olacak şekilde bebeğe veriliyor. Genellikle aç karnına verilmesi tavsiye ediliyor. Fiyatı 35TL civarında.

Nurse Harvey’s: Tamamen bitkisel bir şurup. Hazmı kolaylaştırıyor. Günde 3 defa çay kaşığı dozunda verilmesi tavsiye ediliyor. Diğerlerine göre büyükçe bir şişesi var. Fiyatı 17-20 TL civarında.

Zinco: İçeriğinde doğal anason, rezene, badem ve kekik yağı bulunan bitkisel bir üründür. Günde 3 defa 4 damla olacak şekilde kullanılması önerilmektedir. 30ml’lik şişelerde satılır. Fiyatı yaklaşık 20-25 TL civarında.

Metsil: Sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrılı durumların tedavisinde kullanılır. Özellikle yeni doğanlarda ve süt çocuklarında emzirmeye ya da biberonla beslenmeye bağlı olarak gelişen gaz şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Günde 4 defa 8 damla şeklinde verilmesi önerilmektedir. Fiyatı 8TL civarında.

4.Doğru Pozisyonda Besleyin
Baş Pozisyonu: Emzirirken bebeğinizin başı ve boynu midesinden yukarıda olmalıdır. Bu sayede süt midenin en altına giderken gaz yükselme imkanı bulur ve bebeğiniz geğirerek gazı atabilir.

Biberon Pozisyonu: Biberon ile beslerken biberonu hafifçe yukarı kaldırın, biberon ucunun civarında hava baloncukları kalmasın. Bu sayede bebeğiniz beslenirken daha az hava yutar.

5) Geğirmesini Sağlayın

Geğirmek midedeki havayı boşaltacağı için gaz oluşumunu dolayısıyla bebeklerde gaz sancısını azaltır. Bebeğinizin geğirmesini sağlamak için aşağıdakileri yapın:

  • Bebeğinizi oturur pozisyonda iken hafifçe sallayın.
  • Emzirirken veya katı gıda ile beslerken arada bir omuzlarından tutup dik pozisyona getirin.
  • Beslenirken veya beslenmeden hemen sonra geğirmezse beş on dakika yatırın, sonra tekrar ayağa kaldırın.

6.Karnının Üzerine Yatırın
Bu sayede gaz yerçekimi etkisi ile mide ve bağırsak yüzeyine yaklaşır, daha rahat çıkar. Rahatsız olmadığı süre boyunca karnının üzerine yatırabilirsiniz. Kollarınızda da yukarıdaki resimde olduğu gibi karın üstü tutabilirsiniz.

Bebek Sancısına Bitkisel Çözüm

  • Yarım çay kaşığı kimyon ve küp şekerin dörtte birini cezvede kaynatın. Süzgeçle süzdükten sonra ılıtıp günde 1 veya duruma göre 2 çay kaşığı verebilirsiniz ve akabinde emzirin.
  • 20 cc adaçayı yağı, 20 cc papatya yağı, 20 cc rezene yağı ve 50 cc fındık yağı. Tüm malzemeleri karıştırın. Bu yağ ile bebeğin karnına ve ayaklarına yağ ile masaj yapın. 15 dk sonra bebeğinize banyo yaptırın.
  • Bebeğinizin ayak tabanlarına elma yağıyla, karnınaysa ılık zeytinyağıyla masaj yapın. Ayrıca 1 tatlı kaşığı rezene, 1 çay kaşığı anason ve 1 çay kaşığı papatyayı, 200 gram suyun içinde 5 dakika kaynatın. Çay gibi demledikten sonra, bebeğinize her gün bu karışımdan 1 tatlı kaşığı içirin.
  • Kaynayan suya 1 çay kaşığı toz kimyon koyup karıştırıyorsunuz. 1 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınız. Tülbentle güzelce süzüyorsunuz. Süzdükten ılımasını bekleyin. Sonra 2 çay kaşığı toz şeker ilave edin ve güzelce karıştırın. Çay kaşığıyla yavaş yavaş yeni doğan bebeğinize verin.
  • Acı elma yağı alın aktardan topuklarına ve göbeğinin etrafına masaj yaparak sürün.
  • Anason ve kimyonu suda kaynatıp, suyunu süzünü yemekten 10 dk önce verin bu sudan bebeğe bir iki çay kaşığı içirin.
    1 çay kaşığı rezene çayı verin ve karnına ve ayaklarına ütüyle ısıttığınız sıcak bez koyun
1.Acı Elma Yağı
Aktarlardan bulunabilir. İlaç değildir. Adaçayı yağı olarak da bilinir. Bebeğin gazını giderebilmek için ayaklarına ve karın bölgesine masaj yapılır. Her bir ayağa 1 damla dökülmesi yeterlidir. Günde 2-3 defadan fazla kullanmak cilt açısından sakıncalı olabilir. Keskin bir kokusu vardır. Küçük bir şişesi (20 ml) yaklaşık 20 – 30 TL civarındadır.
2.Rezene Çayı
Humana ve Milupa’nın çayları piyasada en çok önerilenler. Emziren annenin günde 2-3 defa içmesi önerilir. Ayrıca bu markların ürünleri yeni doğanlar dahil bebeklerde de kullanılabilir. Önerilen doz bir çay kaşığıdır. Her ne kadar annenin yedikleri ve içtiklerinin anne sütüne geçtiğine dair bilimsel bir ispat olmasa da bebeklerine vermekten çekinen anneler, çayı kendileri içebilirler. Hazımsızlığı ve gaz sancıları giderdiği düşünülmektedir. Fiyatı 13-18 TL civarında.
3.Saf Zeytinyağı
Özellike kakasını yapmakta zorlanan bebekler için önerilir. Küçük bir çay kaşığı verilebilir. Bu sayede sindirim sistemi yumuşar ve bebek daha rahat kakasını yapabilir. Bu tip durumlar dışında çok fazla kullanılmaması önerilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress