• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Hıçkırık: Anne Karnında Bile

13 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık bebeklerin diyaframındaki basit kasılmalar sonucu oluşur. Çoğu zaman kendi kendine geçer, ama bazen bebeğinizi rahatsız edebilir. Bazen bebeğinize yemek yedirme şekliniz hıçkırığa yol açabilir. Bu durumla karşılaşırsanız bazı yöntem ve numaralarla bebeğinizin rahatsızlığını giderebilirsiniz. Bu makale hıçkırıkları anlamanıza, hıçkırıkların ciddiyetini ve bebeğinizin rahatsızlığını gidermenize yardımcı olacaktır.

Bebek Hıçkırması Normal Bir Durum mudur?

Hıçkırma çocuklarda, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde yaygın olarak görülür. Buna rağmen, hıçkırıkların normal bir durum olduğunu bimeniz önemlidir. Hıçkırıklar diyaframdaki küçük ve ani kasılmalar sonucu, bazı kasların uyarılmasıyla ortaya çıkar.

Bebeklerde hıçkırık bebeğe mama yedirirken ortaya çıkan bir durumdur. Bununla beraber, bazen sıcaklığın düşmesi bebeğin soğuk almasına ve bu sebepten hıçkırmasına yol açabilir.

Hıçkırık bebeğinizin için bir sıkıntı ya da rahatsızlık oluşturmaz. Hıçkırık bebeğinizin uykusunda ya da yemek yerken olmadığı sürece, endişelenmenize gerek yoktur.

Bebeklerde Reflü
Bununla birlikte, bebeklerde reflü daha sık hıçkırığa neden olur. Bu sebeple, eğer bebeğiniz sık sık hıçkırıyorsa, sürekli yediklerini çıkartıyorsa ya da huysuz davranıyorsa bir pediyatristle konuşmanız gerekir.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebeklerde hıçkırma sorununa iyi gelen yöntemler şunlar:

1)  Besleme alışkanlığını değiştirin

Bebeğinizi besleme alışkanlığını değiştirmek için çeşitli yöntemler vardır. Bunlar:

  • Bebeğinizi daha sık besleyin: Bazen hıçkırıklar sütün çok hızlı bir şekilde göğüsten ağza ve oradan bebeğinizin midesine ulaşması nedeniyle oluşur. Bu bebeğinizin midesinin şişmesine ve hıçkırığa sebep olur. Bebeğinize her seferinde çok fazla beslemek yerine, bunu daha az miktarlarda ikiye bölmeyi deneyin. Böylece sütün bebeğinizin midesine ulaşma hızını azaltır, ve hıçkırıkların sıklığını azaltabilirsiniz.
  • Bebeğinizi Geğirtin: Bebek hıçkırırken emzirmek süt alma hızını, bebeğinizi emzirme sırasında bir memeden diğerine geçme sırasında bebeğinizi geğirterek azaltabilirsiniz. Eğer bebeğinizi hazır mama ile besliyorsanız, yedirme sırasında ufak bir mola verip bebeğinizi geğirtebilirsiniz. Böylece bebeğinizin midesinin çok fazla dolmasını engeller ve hıçkırıklarını azaltabilirsiniz.
  • Bebeğinizi besleme pozisyonunu değiştirin: Bebeğinizi beslerken nasıl pozisyon aldığınız çok önemlidir. Bebeğinizi beslerken dik durmasına dikkat ederseniz, bebeğinizin karnının şişmesini ve çok fazla hava yutmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca, besleme sırasında oturma şeklini değiştirirseniz havanın bebeğin karnına yerleşmesini engellemiş olursunuz.
  • Bebeğinizin size doğru bir şekilde bağlandığından emin olun: Hıçkırığı engellemenin başka bir yolu da bebeğin emzirme esnasında size doğru bir şekilde bağlandığından emin olmaktır. Bebeğinizi emzirirken bebeğinizin çıkardığı seslere dikkat edin. Hava yutmak genellikle yutkunma sesinin çıkmasına sebep olur.
  • Biberonu 45 derece açıyla tutun: Bebeğinizi beslerken biberonu 45 derece açıyla tutmak havanın biberonun dibinde toplanmasını sağlar. Bu sayede bebeğinizin yuttuğu hava miktarını ve hıçkırıkların sıklığını azaltır.

2)  Bebeğinizde reflü olup olmadığını kontrol ettirin

Bebeğinizin reflü geçirmesi zaman zaman hıçkırmasına sebep olur. Reflü, bebeğinizin yediklerini yemek borusuna geri çıkarmasına ve bu nedenle karın ağrısı ve hıçkırık meydana gelir. Dikkat etmeniz gereken belirtiler şunlardır:

  • Bebeğin sancı geçirdiğine işaret eden davranışlar
  • Bebeğin sık sık tükürmesi
  • Bebeğin karın ağrısı yaşaması

Bebeğiniz reflü geçiriyor olabileceğini düşünüyorsanız, bir pediyatrist ile görüşmelisiniz. Doktorunuz size gereken tedavi yöntemlerini bildirecektir.

3)  Bebeğinizin Dikkatini Dağıtın

Oyunlar ve oyuncaklar, hıçkırık esnasında bebeğinizin dikkatini dağıtır ve hıçkırıkları gidermede yardımcı olabilir. Bebeğinizle ce-ee oynabilir, oynaması için çıngırak ya da çiğneme oyuncağı gibi oyuncaklar verebilirsiniz.

4)  Şeker Vermeyi Deneyin

Bebeğinizin dilinin altına küçük bir şeker yerleştirmek hıçkırığı azaltabilir. Bu yöntem henüz bilimsel olarak açıklanamamış olsa da, işe yaradığı kanıtlanmıştır. Şeker tanesini yutmak için gösterilen çabanın diyaframı normal haline döndürdüğüne inanılmaktadır. Bu şekilde hıçkırık azaltılabilir.

5)  Bebeğinizin Sırtına Masaj Yapın

Bebeğinizin sırtını nazik ve yavaşça okşamak kaslarını gevşetir ve diyaframını rahatlatır. Masaj sırtın at kısmından başlayarak yukarı doğru, omuzların arkasına doğru tamamlanmalıdır. Bu yöntem bebeğiniz dik pozisyonda tutularak yapıldığında en etkilidir. Bir masajın işe yaraması birkaç dakikayı bulabilir.

6)  Bebek Gaz Sancısı Karışımlarını (Gripe Water) Deneyin

Bu karışımları kullanmanın hıçkırığı azalttığı bilimsel olarak henüz ispatlanamamıştır. Ancak bir çok emziren anne hıçkırıkları tedavi etmek için bu karışımları kullanmakta ve olumlu sonuç almaktadır. Bu karışımlar bağırsakta hıçkırığa sebep olan ağrı ve sancıları azaltabilir.
Bu karışımları kullanırken önce az bir miktarı suyla karıştırın be bebeğinize verin. Bu karışımların içindeki alkol, dereotu, rezene, zencefil gibi maddeler bebeğinizin alerjisi olduğu şeyler olabilir. Bu durumda bebeğinize bu karışımları vermekten sakının.

7)  Diğer Annelerden Tavsiye Alın

“Bugün 8 günlük bir kızım var. Kendisi her gün günde iki defa hıçkırık nöbeti geçiriyor. Hıçkırmaya başladığında, ona masaj yapıyorum ve her seferinde işe yarıyor. Genellikle masaj 5 dakikadan az sürüyor ve çoğu zaman 1-2 dakika yeterli oluyor.Kızıma masaj yaparken aynı zamanda onu sallıyorum. Sallamayı onu uyutmak için değil, rahatlatması için yapıyorum.”

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress