• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde İsilik: Bebeğinizi Koruyun

19 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

İsilik Nedir ve Neden Genelde Bebeklerde Çıkar?

İsilik her yaş grubundan çocukta görülebilmesine rağmen en çok bebeklerde görülür. Çünkü bebekler yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahiptir bu nedenle terlediklerinde teri vücuttan atmaları daha zordur. Böylece gözenekler tıkanır ve isilik oluşur. İsilikler genellikle göğüs ve karın bölgesinde, kol ve bacakların bükülen kısımlarında ve kalça bölgesinde daha çok oluşur.

İsilikler ebeveynler için endişelendirici ve rahatsız edici olmasına rağmen birkaç gün içinde kaybolurlar ve bulaşıcı özellikleri de yoktur.

Bebeklerde İsilik Belirtileri

Bebeklerde isilik genellikle giyeceklerin vücudu sıkı bir şekilde sardığı bölgelerde kırmızımsı benekler ya da pembe şişlikler oluşmasına neden olur. Derideki ter kanalları bloke olduğunda ter deri altında hapsolur ve şişkinliklere ve kızarmaya neden olur.

Bebeği sıkıca saran kıyafetler isilik çıkan yerlerde daha fazla sürtünmeye neden olarak durumu daha da kötüleştirebilir.

İsiliğin değişen fakat genelde benzer semptomları olan 3 farklı çeşidi vardır. Bunlar:

  • Miliaria Kristalina: Deride pullu ve küçük sulu şişliklere neden olur.
  • Miliaria Rubra: Aynı küçük sulu şişlikleri gösterir fakat etkilenen bölge etrafında küçük kırmızımsı izler oluşur.
  • Miliaria Profunda: Küçük ve deri ile aynı renkte şişliklere neden olur.

Genellikle bebeklerin kafasında, boynunda, omuzlarında Miliaria Kristalina, koltuk altlarında ve kasık bölgesinde ise Miliaria Rubra görülür. Miliaria Profunda ise genelde çocuklardan ziyade yetişkinlerde yaygındır.

Bebeğinizi İsilikten Nasıl Korursunuz?

Bebeğinize Rahat Şeyler Giydirin
Bebeğinizi isilikten korumak için öncelikle onu abartılı bir şekilde giydirmeyin. Bebeğiniz de yetişkinler gibi hafif giysiler giyebilir ve bu şekilde daha rahat ederler. Eğer dışarıda hava çok sıcaksa uzun kollu giysiler yerine kısa kollu tişört ve şort giydirin. Burada önemli olan nokta bebeğinizin cildi ve ter bezleri hava alarak ter atmada zorlanmamasıdır.

Güneşten Koruyun
Bebeğinizi özellikle yaz aylarında uzun süreler boyunca doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Eğer dışarı çıkıyorsanız bebeğinizi gölgeleyin ve güneşten koruyun. Bu amaç için gölgeliği olan bir bebek arabası ya da şemsiye kullanmak iyi bir çözümdür. Buradaki mantık da bebeğinizin derisinin ısınmadan serin kalmasıdır.

Serin Yerde Uyutun
Bebeğinizi içeride güneş ışığıyla doğrudan temas etmeyen bir yerde uyutmaya veya uyuduğu yerin serin olmasına özen gösterin.

Pamuk Kıyafetler Giydirin
Bebeğinize yumuşak, ağır olmayan ve pamuk kıyafetler giydirin. Pamuğun yüksek derecede emici özelliği vardır ve nemi bebeğinizin cildinden uzak tutar.

Bebeklerde İsilik Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde isilik tedavisi ve isilikten korunma:

Cildin Hava Almasını Sağlayın
Bebeğinizde isilik oluşursa öncelikle bebeğinizin giyeceklerini çıkarın, soğumasını ve cildinin hava almasını sağlayın.

Ilık Banyo
Daha sonra bebeğinize ılık bir banyo yaptırın ve isilik olan yerleri suyla hafif bir şekilde yıkayın. Tahriş olan yerleri sakın sürtmeyin ve sert sabunlar kullanmayın.

Bebeklerde İsilik Karbonat
Bu aşamada bebeğinizin cildini temiz tutmak isiliğin çabuk geçmesi için çok önemlidir. Ayrıca 1-2 kaşık karbonatı 1 bardak suda çözerek hazırlanan solüsyonu isilik çıkan yerlere günde 4-5 defa sürün. Her defasında cildi tamamen kurutmayı unutmayın. Ağır nemlendiricilerden de sakının.

Mısır Unu
Tahriş olan bölgelere mısır unu sürmek de derinin kuru kalmasını sağlar. Çoğu pediyatrist akciğerlere zarar vereceği için özellikle boyunun etrafına bebek pudrası sürmemeyi tavsiye etmektedir.

Salatalık Dilimleri veya Aloe Vera
Doğal yöntemlerden biri de isilik bölgelerine salatalık dilimleri ya da aloe vera sürmektir. Salatalık ve aloe vera derinin soğumasını sağlayarak isiliklerin kaybolma hzını artırır.

Kalamin Losyonu

Bebeklerde isilik kremi:
İsiliği tedavi etmek için reçetesiz olarak satılan krem ve ilaçlar da vardır. Bunlardan bazıları kalamin losyonu hidrokortizon kremidir. İsilik için bu ürünleri kullanmadan önce pediyatri uzmanlarına danışın.

Vantilatör
İsilik bölgelerini soğutmak için vantilatör de kullanılabilir. Vantilatör isilik bölgelerinin hem soğutur hem de bebeğin terini buharlaştırır. Ama bunu ara ara, kısa zamanlar içinde yapın.

Tırnaklarını Kesin
Bebeğinizin isilikleri kaşıyıp derisini tahrip etmesini önlemek için tırnaklarını düzgün bir şekilde kesin. Gece yatarken bebeğinizin ellerine çorap giydirmek de isilikleri kaşımasını engelleyecektir.

Bebeklerde isilik bitkisel çözüm:

Bebeklerdeki isilikler profesyonel doktor tedavisi gerektirmez. Çoğu zaman yukarıdaki önlemleri ve basit tedavi yöntemlerini dikkate almak yeterlidir. Ayrıca isilikler için birçok bitkisel tedavi yöntemi olmasına rağmen bunlar özellikle 1 yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmez. Bebeğinizin derisini değişik bitkisel ilaçlara maruz bırakmak alerjik reaksiyonlar neden olabilir.

Genellikle isiliklerin birkaç günde geçmesi beklenir fakat enfeksiyona neden olabilecek belirtiler sürekli takip edilmelidir. Bu belirtiler isiliklerden su ya da iltihap akması ve bebeğinizde ateş çıkması olabilir ki bu da başka bir hastalığın işareti olabilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşmanız durumunda mutlaka doktor yardımı alın.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress