• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Konak: Bunlar Varsa Doktora Götürün

25 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Konak Nedir?

Bebeklerde konak zararlı mıdır? Konak özellikle yeni doğan çocukların kafa derisinde görülen sarımsı, kabuklu ve zaman zaman da kızarıklığa neden olan bir tabakadır. Bebeklerde konak kaşıntı yapar mı?Bebeklerde konak başlangıcı doğumundan 3. aya kadar görülebilir ve genellikle kaşıntıya neden olmaz ve bebeğe bir rahatsılık vermez. Fakat kalınlaşmaya ve yayılmaya başlarsa merak konusu olur ve kulağın, göz kapağının ve kaşın etrafında kızarıklık ya da isilik görülebilir. Konak daha geniş bir alana yayılırsa seboroik dermatit olarak adlandırılır.

Bebeklerin yaklaşık yarısında orta şiddette konak görülür. Çok yaygın olduğu bilindiği için de çoğu ebeveyn tarafından ciddiye de alınmaz. Anne ve babalar genellikle evde yapılan ilaçlara başvursa da bebeğinizi doktora göstermek tavsiye edilir. Konağa ne kadar erken müdahale edilirse bebek için o kadar iyidir.

Bebeklerde Konağın Nedenleri

  • Bebeklerde görülen konağın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fakat bir hastalıktan, alerjiden ya da hijyen eksikliğinden kaynaklanmadığı da bilinmektedir.
  • Konak muhtemelen yeni doğan bebeğin vücut sirkülasyonunda anneden gelen hormonlardan dolayı bebeklerin derideki yağ bezlerinden salgılanan salgılardan kaynaklanmaktadır. Bu bezlerden salgılanan yağlı maddeler kuruduktan sonra kaybolacağı yerde kafa derisine yapışarak konağı meydana getirir.
  • Uzmanlar ayrıca konağın nedeni olarak bebeğin henüz gelişmemiş sindirim sisteminin biyotin ve Vitamin B çeşitlerini yeterince ememediğinden şüphelenmektedir.
  • Ayrıca nedeni olarak görülmese de Malassezia adlı bir maya enfeksiyonu konağın yayılmasını tetikleyebilmektedir.

Bebeklerde Konağın Belirtileri

Bebeklerdeki konağın görüntüsü bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Fakat bazı belirtiler ise tüm bebeklerde ortaktır. Bu belirtiler şunlardır:

  • Kalın yağlı ve pulumsu saç derisi
  • Konak bebeklerde saç dökülmesine neden olabilir.
  • Saç derisi üzerinde beyaz ve sarı pullanmalar görülür.
  • Saç derisi daha kötü durumlarda kızarık bir görüntü alabilir. Bu nadiren olur fakat problem büyürse saç derisinde kaşınmaya da yol açabilir.
  • Konak tedavi edilmezse belli bir süre sonra kafa derisinde yaralar ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Konak Tedavisi

Konak çoğu zaman tıbbi bir müdahaleye gerek kalmadan birkaç hafta ya da maksimum 3 aya kadar kendiliğinden kaybolur. Fakat çok nadiren bazı bebeklerde bu 1 seneyi bile bulabilir. Konağı tedavi etmek için birçok yöntem ve tedavi çeşidi vardır. Bunlar şunlardır:

Bebek Yağı Sürün
Bebeğinizin konaklı saç derisine yavaşça ve hafifçe ovarak yağ sürünüz. Etkilenen bölgeye şampuanla yıkamadan önce mineral yağı ya da bebek yağı sürmek pullu ve kızarmış deriyi yumuşatır. Yağı sürdükten sonra sıcak tutmak için bir bezle ya da giysiyle sarın ve 1 saat kadar bekleyin. Fakat yağı sakın saçı şampuanla yıkadıktan sonra sürmeyin çünkü şampuan saç derisine yapışıp durumu daha da kötüleştirebilir.

Vazelin
Bebeğinizin saç derisine vazelin sürüp bir gece bekleyin. Vazelin saç derisini yumuşatır ve pulların dökülmesine yardımcı olur. Sabah pulların dökülmesi için hafifçe sürtün daha sonra da saç derisini şampuanla yıkayın.

Yumuşak Fırça ile Derileri Dökün
Konaklı saç derisini yumuşak bir fırçayla çok hafifçe fırçalayın. Bu pullanmış derileri döker ve saç derisindeki kan sirkülasyonunu artırır. Fakat bu işlem ölü deri hücrelerinin cilde yapışmasını önlemek için saçı şampuanla yıkamadan önce yapılmalıdır.

Her Gün Saçlarını Yıkayın
Bebeğinizin konaklı saç derisini her gün nemli bebe şampuanıyla ya da hafif sabunla yıkayın. Saç derisindeki pullanma azaldıkça şampuanla yıkama işlemini haftada 2’ye kadar azaltabilirsiniz. Şampuanla yıkama günde sadece 1 kez yapılmalıdır. Daha fazla yıkamak saç derisinin kurumasına neden olarak durumu daha da kötüleştirebilir.

Sodyum Bikarbonat
Sodyum bikarbonatla hazırlanan hamurumsu madde saç derisine sürülerek 10 dakika beklenir. Daha sonra saç tekrar yıkanır. Bu işlem de derideki pulları dökmek için çok etkili bir tedavidir.

Bebeklerde Konak Şampuanı (Ketokenazol Şampuanları)
Ketokenazol şampuanları ve kremlerinin de konak tedavisinde çok etkili oldukları kanıtlanmıştır. Bilimsel araştırmalar bu mantar önleyici ilaçların deriden kana geçmediğini ortaya koymuştur.

Kaçınılması Gereken İşlemler:

  • Kafa derisindeki pulları elinizle kaldırmaya çalışmayın çünkü bu işlem saç derisinde enfeksiyona neden olur.
  • Yetişkinlerin kullandığı reçetesiz olarak satılan kepeğe karşı etkili şampuanları kullanmayın.
  • Reçetesiz steroidleri ve mantar önleyici kremleri doktorunuza danışmadan kullanmayın çünkü bunlardan bazıları bebeğinize zarar verebilir.
  • Salisilik asit içeren şampuanları kullanmayın. Bu asit deriden emilerek kana karışabilir ve bebeğinize zarar verebilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress