• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Tuvalet Eğitimi Zaman Ve Sabır İster

3 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde tuvalet eğitiminde iki püf nokta vardır:

  • Zamanlama
  • Sabır

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Kaç Yaşında Başlanmalı?

Tuvalet eğitiminin ne zaman başlaması gerektiğine doğru karar verebilmek için tek ölçüt bebeğinizin yaşı değildir. Genel olarak tuvalet eğitiminin başlama dönemi 18 ay ve 2.5 yaş arasındadır.

Önemli olan soru şudur: “Ben ve bebeğim buna hazır mıyız?” Bu soru kimi ailelerde bebek iki yaşını doldurunca, kimi ailelerde ise iki buçuk yaşından sonra olumlu yanıt alır. Yani tuvalet eğitimi yaşı yok diyebiliriz. Bu soruyu yanıtlarken şunları göz önünde bulundurun:

  • Bebeğiniz kendi alt elbisesini en azından indirebiliyor mu?
  • Bebeğiniz kasları bir lazımlığa oturmasına ve kalkmasına müsaade edecek kadar gelişti mi?
  • Bebeğiniz altına bez bağlanmasından mutsuz olmaya başladı mı? Bezinin ıslanmasından rahatsız oluyor mu?
  • Tuvalet ihtiyacı geldiğinde sizi uyarabilecek kadar konuşabiliyor mu? Veya tavrıyla belli edebilir mi?
  • Bebeğinizin bezi en azından iki saat süre ile kuru kalabiliyor mu?
  • Siz sabır isteyen bu sürece psikolojik olarak hazır mısınız?

Bu soruların hepsine evet diyemiyorsanız tuvalet eğitimini biraz ertelemeli ve uygun ortamı sağlamaya çalışmalısınız. Aksi takdirde eğitim hem daha uzun süre alacak hem de bebeğiniz ve sizin adınıza daha yıpratıcı bir süreç olacaktır.

Tuvalet Eğitiminin Olmazsa Olmazları

1.Lazımlık
Lazımlıkların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunların seçimi tamamen size ve çocuğunuza aittir. Hepsinin ortak noktası ise gerçek tuvaletlerin minyatür versiyonları olmalarıdır. Çocuğunuzun temel eğitimi olarak oturma ve kalkmayı öğrenmesi amacıyla en çok işinize bunlar yarayacaktır. İşi bittiği zaman çocuğunuzun sizi çağırabilmesi için düdükler ya da ziller de mevcuttur bunlarda da aynı şekilde hangisini seçeceğiniz size ve çocuğunuza göre değişir. Lazımlıkların tek kötü yanı hepsinin temizleme gerektirmesidir.
2.Klozet
Evlerimizde kullandığımız klozetlere uyarlanan bu klozet çeşitleri evde yeriniz dar ise size kolaylık sağlayacaktır. Çoğunuza göre ayarlanabilen bu klozetler çocuğunuzun doğrudan gerçek bir tuvaleti kullanmasını sağlamaktadır. Böylece çocuğunuzun işi bittiği zaman temizlemek yerine doğrudan sifonu çekerek pisliğin gitmesini sağlarsınız.
3.Oturaklı merdiven
Oturaklı merdivenler çocuklarınızın tuvalete kendi başlarına çıkabilmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda hareket ettirerek lavabonun önüne getirebilir ve çocuğunuzun aynı zamanda ellerini yıkama alışkanlığı kazanmasını da sağlayabilirsiniz. Eğer evinizde iki tuvalet mevcutsa ya da çocuğunuza hem tuvalet hem de lavabo için almak istiyorsanız iki tane almanız yeterli olacaktır.
4.İç çamaşırı
Çocuğunuzun eğitimi sırasında kendisini daha iyi hissetmesi için ilk 10 denemsinden sonra ona iç çamaşırı alabilirsiniz. Çocuğunuzun kendine olan güveninin artması ve eğitimine daha hevesli devam etmesini istiyorsanız iç çamaşırı seçim aşamasına kendisini de dahil etmeniz yararlı olacaktır. İç çamaşırlarının kötü yanı ise daha eğitim aşamasında olan çocuğunuz tuvaletinin kontrolünü sağlayamaz ise ortaya çıkan karışıklık biraz fazla olacaktır.
5.Alıştırma pantolonları
Alıştırma pantolonları çocuğunuzu tuvalete götürürken ya da normal bir zamanda oluşacak kazaların etkisini azaltacaktır. Bu da size yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğunuzun ıslaklık meydana geldiğinde rahat hissetmemesi ile çocuğunuzu daha hızlı öğrenmeye teşvik edecektir. Alıştırma pantolonlarının tekrar kullanılabilen ve tek kullanımlık çeşitleri mevcuttur. Tekrar kullanılabilenler ekonomiktir. Tek kullanımlıklar ise size hem para kaybettirir hem de bebek bezleri gibi kirlendikleri zaman atılmaları çocuğunuzun kafasının karışmasına sebep olur.
6.Çıkartması kolay giysiler
Kolay çıkartılabilen giysiler bir diğer olmazsa olmazlardandır. Kısıtlayıcı ve zor çıkartılan giysiler çocuğunuzu tuvalete çıkarttığınızda zamanınızdan çalar ve kazalar yaşanmasına sebep olur. Bu nedenle ilk olarak kolay çıkartılan giysileri tercih edin. Özellikle şortlar mükemmel sonuç verecektir.
7.Musluk uzatıcı
Bazı lavabolar merdiven kullanılmasına rağmen çocuğunuz için yüksek olabilir. Bu durumda musluk uzatıcı kullanmanız çocuğunuz için yararlı olacaktır. Aynı zamanda farklı hayvan şekillerinde olan uzatıcılar da mevcuttur. Çocuğunuzun eğitim sırasında eğlenmesini isterseniz bunları tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun düzenli olarak kullanmaya çalıştığı bir lavabo var ise bunda da bir adet musluk uzatıcı bulundurmanız yararlı olacaktır. Yukarıda saydığımız yöntemler ve araçlar her iki cinsiyet içinde geçerlidir ve oturarak tuvalet eğitiminin parçalarıdır.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Zamanlamanın artık uygun olduğunu düşünüyorsunuz! O zaman başlayalım:

Lazımlık
Bir lazımlığa ihtiyacınız var. Bebeğiniz en fazla nerede zaman geçiriyor ve nerede mutlu ise lazımlığı oraya koyun. Tabi ki başlangıç için.

Lazımlığın Amacı Nasıl Anlatılır?
Bebeğinizin lazımlık üzerine altı bağlı iken veya değilken oturmasına izin verin. Lazımlığın amacını anlatabilmek için, altına bağladığınız kirlenmiş bir bezin içeriğini lazımlığa dökebilirsiniz.

Lazımlığa Oturmayı Övmek
Bebeğinizi, istekli ise, günde birkaç kez bezi olmadan lazımlığa oturtun. Bu esnada eline oyuncak verebilir veya ona masal okuyabilirsiniz. Oturduğu için bebeğinizi cesaretlendirin ve övün, tuvaletini yapmasa bile daha sonra da yapabileceğini vurgulayın. Lazımlığın üzerinde mutlu olmalı.

Sıkıştığını Fark Etmek
Bebeğiniz bu ana kadar “sıkışma” nın ne olduğunu bilmiyordu. Dolan idrarı, torbasını rahatsız edince bezin üzerine bırakıveriyordu. Artık sıkışınca tuvaletinin geldiğini bilmesi ve lazımlığına gitmesi gerekiyor. Bunun için sıkıştığına dair işaretler olunca hemen lazımlığına götürün ve oturması için cesaretlendirin.

Temizliğe Dikkat Çekmek
Temizlik konusunda dikkatli olmaları için uyarın. Klozete dökülen lazımlıktan sonra suyu çekme işini bebeğe bırakabilirsiniz. Ellerini yıkaması gerektiğini söyleyin. Kız çocuklarında altını silerken önden arkaya doğru silmesi konusunda hassas olun. Bu sayede vajina bölgesi temiz kalacaktır.

Bezini Çıkarma Zamanı
Bu şekilde birkaç hafta devam edin. Bebeğinizin hazır olduğunu hissediyorsanız artık bezini çıkarabilirsiniz. Her sıkıştığında istediği an indirebileceği elbiseleri olduğundan emin olun.

Kazalar Olabilir 🙂
Bebeklerde tuvalet eğitimi esnasında kazalar da yaşanabilir. Özellikle heyecanlı bir oyunun ortasında iken bebeğiniz tuvalete gitmeyi unutarak altını ıslatabilir. Böyle durumlarda kıyafet ve temizlik adına hazırlıklı olun, soğukkanlı davranın ve bu durumun son derece normal olduğunun farkında olun. Bu kazaları azaltmak için uyku ve oyun öncesi, yemek sonrası gibi standart zaman dilimlerinde bebeğinizden tuvalete oturmasını isteyebilirsiniz.

Hemen Zorlamayın, Aralar Verin
Bebeğiniz bu eğitim sürecine direnç gösteriyorsa veya karşı çıkıyorsa hiç sorun etmeden bir süre ara verin. Birkaç ay içerisinde tekrar deneyebilirsiniz.

Erkek Çocuklar İçin Ayakta Tuvalet Eğitimi

1.Hedef eğitimi
Çocuğunuz ilk başlarda nereyi hedef alması gerektiğini karıştırabilir. Bu yüzden kendisine hedef eğitimi vermelisiniz. Bunun için küçük yapışkanlar mevcuttur. Böylece çocuğunuz kendiliğinden nereye hedef alacağını bilir. Fakat bunların sık sık değiştirilmesi gerekir ve fazladan masrafa yol açabilirler. Alternatif olarak tuvalet kâğıdı kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun hedef almasını istediğiniz noktaya tuvalet kağıdını yerleştirirsiniz ve oraya doğru tuvaletini yapmasını istersiniz.
2.Mini pisuar
Gerçek pisuarların minyatür versiyonu olan bu ürünler çocuğunuzun kendi başına tuvalet eğitimi almasını sağlarlar. Bazı ebeveynler bunların en etkili yöntem olduğunu düşünmesine rağmen bazı ebeveynler ise yeni öğrenen bir çocuk için oldukça karmaşaya ve pisliğe yol açtığını düşünmektedir. Bunları kendi klozetinize ya da duvara monte edebilirsiniz. Ayrıca mini pisuarlarda kendiliğinden hedef noktaları da bulunmaktadır.
3.Sıçratma eğitimi
Erkeklerin en iyi bildiği durumlardan olan ayakta tuvaletin yapılması sırasında sıçramalar meydana gelmektedir. Bu yüzden kendi tuvaletinize ya da çocuğunuz için özel aldığınız tuvaletlere sıçrama önleyici taktırmanız yararlı olacaktır.

Çocuğunuzun Geceleri Altını Islatması Nasıl Engellenir?

Çocuğunuzun tuvalet eğitimini tamamlamanız şarttır. Tuvalet eğitimi tamamlandıktan sonra da 5 yaşındaki çocukların %20’si geceleri altını ıslatmaktadır. Bu durumlarda adım adım ilerlemeniz daha kalıcı sonuçlar verecektir.

1.Adım
Çocuğunuz altını geceleri ıslatıyor ise kesinlikle ona kızmayın ya da sessiz kalıp sadece çarşafları yıkamayın. Çocuğunuzla konuşmaz ve bunun kendiliğinden geçmesini beklerseniz hata yaparsınız. Bu nedenle çocuğunuzla konuşun. İlk olarak kendisine bunun sorun olmadığını ve çözümünü birlikte bulacağınızı söyleyin. Aynı zamanda kendisini kötü hissetmemesi için ona diğer çocukların da geceleri altlarını ıslattıklarını ve bu durumun zaman içinde birlikte çalışma ile çözüleceğinin garantisini verin.
2.Adım
Geceleri yatmadan 1 saat önce çocuğunuza verdiğiniz içecekleri kesin. Uykudan önce su ya da süt içmek çocukların altlarını ıslatmasına yol açabilir. Aynı zamanda çocuğunuzun yeterince sıvı alması için sabahları ve gün içerisinde bolca sıvı tüketmesini sağlayın. Böylece akşamları ve geceleri sıvı ihtiyaçları azalacaktır.
3.Adım
Çocuğunuzu yatağına yatırmadan önce tuvalete çıkartın. Böylece çocuğunuz ilk başlarda farkına varmasa dahi ilerleyen dönemler bu kendisine biyolojik olarak yerleşecektir ve yatmadan önce tuvaletini kendisi yapmaya başlayacaktır.
4.Adım
Eğer bu sorunun üstesinden gelemez iseniz doktora başvurun ve çocuğunuzda herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenin. Doktora gittiğiniz zaman çocuğunuzun da doktorla iletişim kurmasına izin verin böylece doktorunuzun bilmek istediği şeyleri kendisi de söyleyebilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress