
Bebeğiniz ne zaman uyku düzenine hazır olur?
Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebeğiniz altı aylık olmaya yaklaşırken geceleri 5 saat uyumaya başlarlar. Geceleri 5 saatlik uykuların başlama süreci genel olarak 3-4 aylık iken gerçekleşir.
Mayo Klinikleri ’ne göre bebeğiniz 1 yaşını doldurmadan önce geceleri 10 saat uyumaya başlayabilir. Ancak her bebek aynı olmadığı için bu süre değişebilir.
Bebeğinizin uyku eğitimine başlamadan önce geceleri kendiliğinden uyku düzenine girdiğini fark edebilirsiniz. Belirli saatlerde uyumaya ve uyanmaya başlar. Geceleri daha az emzirmeye ya da beslemeye başlarsınız. Bu belirtiler keskin değilse ve uyku eğitimine başlama zamanının geldiğinden emin değilseniz doktora başvurarak görüşlerini alabilirsiniz.
Mışıl Mışıl Bir Uyku İçin
1.Rutin
2.Tutarlılık
3.Çevre
4.Gündüz alıştırmaları
5.Önceden planlayın
6.Zaman tanıyın
Bebeklerde Uyku Eğitimi Yöntemleri
1.İlk Üç Ay
2.Dördüncü Ay ve Sonrası
3.Aklınızda Olsun
Bebek Uyku Eğitiminin 2 Kategorisi
1.Göz yaşı olmasın yaklaşımı
2.Ağlamasına izin ver yaklaşımı
Bebeklerde Uyku Sorunu
Eğer bebeğiniz sürekli yorgun göründüğü halde uyuyamıyorsa bunun nedeni bir hastalık olabilir. Yukarıda verdiğimiz tabloya göre bebeğiniz normal süresinin çok altında (12 saatten az) bir süre uyuyorsa farklı nedenler aramaya başlayabilirsiniz.
Bebeğin uyumamasına yol açabilecek sorunlar:
- Kulak enfeksiyonu
- Yiyecek intoleransı
- İnek sütüne alerji
- Fıtık
Bebeklerde Uykuya Dalamama
Bebeklerin uykuya dalamamasının farklı nedenleri vardır. Bu nedenlerin bazıları doğrudan ebeveyn kaynaklıdır bazıları ise çevre kaynaklıdır. Bebeğin uykuya dalmamasına neden olan etkenler:
- Şarkı söyleme
- Sallama
- Emzirme/ besleme
- Ovma
- Bebekle birlikte uyuma
- Ortamda fazla ışık olması
- Bebeğinizin hangi etkenden dolayı uymadığını anlamak için istediğiniz sıra ile bu etkenleri eleyebilirsiniz. Bebeğiniz uyku düzenine alışması zaman alabilir o yüzden etkeni belirlerken bebeğinize biraz zaman tanıyın.
Bir cevap yazın