• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bebeklerde Uyku Eğitimi: Mışıl Mışıl Uyku

9 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bebeğiniz ne zaman uyku düzenine hazır olur?

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebeğiniz altı aylık olmaya yaklaşırken geceleri 5 saat uyumaya başlarlar. Geceleri 5 saatlik uykuların başlama süreci genel olarak 3-4 aylık iken gerçekleşir.

Mayo Klinikleri ’ne göre bebeğiniz 1 yaşını doldurmadan önce geceleri 10 saat uyumaya başlayabilir. Ancak her bebek aynı olmadığı için bu süre değişebilir.

Bebeğinizin uyku eğitimine başlamadan önce geceleri kendiliğinden uyku düzenine girdiğini fark edebilirsiniz. Belirli saatlerde uyumaya ve uyanmaya başlar. Geceleri daha az emzirmeye ya da beslemeye başlarsınız. Bu belirtiler keskin değilse ve uyku eğitimine başlama zamanının geldiğinden emin değilseniz doktora başvurarak görüşlerini alabilirsiniz.

Mışıl Mışıl Bir Uyku İçin

1.Rutin
Bebeğiniz gece kuşu olsa bile kendinizi onun rutinine göre ayarlamaya başlayabilirsiniz.

2.Tutarlılık
Ayarladığınız rutin konusunda tutarlı olun. Bebeğiniz siz farkında olmadan banyo, yemek, sarılma, hikâye anlatma gibi olaylar arasında bir bağlantı kuracaktır.

3.Çevre
Bebeğiniz geceleri emzirme için uyandığında ortam ışığı loş olsun ve sesinizi alçak bir düzeyde tutun. Böylece bebeğiniz gece vaktinin oyun vakti olmadığını anlayacaktır.
4.Gündüz alıştırmaları
Bebeğiniz ile gündüzleri sürekli vakit geçirin ve oyunlar oynayın. Bu sayede gece vakti davranışlarınız ile arasında büyük farklar olur ve bebeğiniz bu oyunlar sırasında enerji harcayarak geceleri daha uzun uyuyabilir.
5.Önceden planlayın
Bebeğiniz kendi yatağına yatırmak için tamamen uyumasını beklemeyin. Bebeğiniz hafif uykulu hissetmeye başladığı zaman onu kendi yatağına yerleştirin. Böylece kendiliğinden uykuya dalmaya alışır ve gece vakti uyandığında sizin yardımınız olmadan tekrar uyuyabilir.
6.Zaman tanıyın
Bebeğinizi yatağına ilk yatırdığınızda ağlayabilir. Ağladığı zaman onu anında geri kucağınıza almak yerine biraz tanıyın sesinizle ve dokunarak onu rahatlatın.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Yöntemleri

1.İlk Üç Ay
Yeni doğan bir bebeğe altıncı haftaya kadar uyku ile ilgili herhangi bir yönlendirme yapmayın. Bir yeni doğan zaten her birkaç saate bir beslenmek isteyecektir. Sadece ihtiyaçlarını karşılamaya ve onu rahat ettirmeye odaklanın.

Altıncı haftadan sonra bebeğinizin biyolojik saatini gece uykusuna göre yönlendirmeye başlayabilirsiniz. Ilık bir banyo sonrasında masal okurken karnını doyurup uykunun kollarına bırakabilirsiniz.

Burada önemli olan, akşam yatırdığınız ve sabah uyandırdığınız saatlerin hep aynı kalmasıdır. Uyku süresi bebekten bebeğe değişmesine rağmen bu süreçte bebeklerin günde 15-17 saat uyumaları normaldir. Bebeğin gece uykusunu 8 saatlik bir periyotta değerlendirmek mantıklı olacaktır.

2.Dördüncü Ay ve Sonrası
Bu aşamada bebeğin gece uyanmaları azalmaya başlayacaktır. Öncesinde birkaç saatlik uyku ve kısa süreli uyanmalar şeklinde devam ederken; dört aylık olan bebeklerde uyku bölünme miktarı azalır. Dolayısıyla gece uykusu kavramı daha gerçekçi hâle gelir. Gece uykusunun periyodunu 8 saatten 12 saate çıkarabilirsiniz.

Ancak bilinmesi gerekir ki 6 ayını doldurmamış bebeklerin gece uykusunda hiç uyanmamaları pek olası değildir. Bu, zamanla düzene oturur.

3.Aklınızda Olsun
Şu şekilde yerinmeleri duymuşsunuzdur: “Alıştırdık, şimdi kucaktan inmiyor.” “Alıştı, sallamadan uyutamıyoruz.” Bebeklerde uyku eğitiminde bu serzenişleri yok edeceği düşünülen bir metot var, ağlamaya bırakmak (cry it out, CIO). Bu yöntemle ebeveyn bebek ağlasa bile uyumaya terk ederek uyku düzeni sağlamaya çalışır.

Ufak ağlamalarda çok sorun teşkil etmese bile unutmayın ki bebekler tamamen sizin merhametinizle varlıklarını sürdürür. Bu yöntem sonrasında bebekte gelişebilecek agresif karaktere ve aranızda oluşabilecek güven sorunlarına karşı pedagoglar uyarıyor.

  • Her bebek bir değildir. Diğer tüm şartlar aynı olmasına rağmen bazı bebekler daha fazla uyku problemi yaşar. Farklı önlemler almak gerekebilir.
  • Profesyonel görüş almak her ne kadar çok önemli olsa da, bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz.

Bebek Uyku Eğitiminin 2 Kategorisi
1.Göz yaşı olmasın yaklaşımı
Göz yaşı olmasın yaklaşımında ebeveynler bebek ağlamaya başladığı anda onu rahatlamaya çalışmalarıdır.

Bebeğin Uyku Kitabı’nın yazarı Dr. William Sears, bu yöntemi destekleyen en ünlü doktorlardandır. Dr. Sears’ın yöntemi bebeğinizle birlikte uyuma, emzirme ve sallayarak uyutma yöntemlerini savunmaktadır. Aynı zamanda bebeğin tek bir uyku düzenine sokulması yaklaşımını tavsiye etmemektedir. Fakat Amerika Pediatri Akademisi verilerine göre bebeğinizle birlikte uyumak, uykuya bağlı ölüm riskini arttırmaktadır.

Ağlatmadan Uyutmanın Çözümü adlı kitabın yazarı Elizabeth Pantley ise Dr. Sears’ın yöntemine benzer bir yöntem önermektedir. Pantley bebeklerin uyumaya yaklaştıklarında kendi beşiklerine yatırılmaları gerektiğini fakat ağlamaları durumunda direkt müdahale ile bebeğin tekrar kucağa alınıp sakinleştirilmesini önermektedir. Bebeğin beşiğe alıştırılabilmesi için ise 6 adımlı zemin hazırlama yöntemini önermektedir.

Üçüncü bir yöntem ise bebeğin beşiğine alışması için tekrar tekrar kucağa alınıp sakinleştirilip bir daha beşiğine yatırılması yöntemidir. Bebek beşiğe alışana kadar kaç deneme gerektiği düşünülmeden bu aşamalar tekrarlanmalıdır.

2.Ağlamasına izin ver yaklaşımı
Bu yaklaşımda bebeğinizin gece ağlamasına izin vermek kuralı vardır. Bu kural elbette bebeğin bütün gece karanlıkta tek başına ağlaması değildir. Özel olarak belirlenmiş aralıklar olmalıdır bebeğinizi rahatlatmaya başlamadan önce. Bebeğinizi kucağınıza almadan sözlü olarak rahatlatmanız gerekir. Ferber yöntemi olarak bilinen bu yöntem ağlamanın her uyku eğitimi için ağlamanın kaçınılmaz olduğunu söyler. Bebeğinizin üzerine her an titremek ya da onu sallayarak uyutmak yerine beşiğine alışana kadar belirli uzunluktaki sürelerle beşiğinde ağlamasına izin verilebilir. Bu sayede bebeğiniz zamanla kendisini yatıştırmaya alışır ve beşiğinde daha rahat eder.

Bebeklerde Uyku Sorunu

Eğer bebeğiniz sürekli yorgun göründüğü halde uyuyamıyorsa bunun nedeni bir hastalık olabilir. Yukarıda verdiğimiz tabloya göre bebeğiniz normal süresinin çok altında (12 saatten az) bir süre uyuyorsa farklı nedenler aramaya başlayabilirsiniz.
Bebeğin uyumamasına yol açabilecek sorunlar:

  • Kulak enfeksiyonu
  • Yiyecek intoleransı
  • İnek sütüne alerji
  • Fıtık

Bebeklerde Uykuya Dalamama

Bebeklerin uykuya dalamamasının farklı nedenleri vardır. Bu nedenlerin bazıları doğrudan ebeveyn kaynaklıdır bazıları ise çevre kaynaklıdır. Bebeğin uykuya dalmamasına neden olan etkenler:

  • Şarkı söyleme
  • Sallama
  • Emzirme/ besleme
  • Ovma
  • Bebekle birlikte uyuma
  • Ortamda fazla ışık olması
  • Bebeğinizin hangi etkenden dolayı uymadığını anlamak için istediğiniz sıra ile bu etkenleri eleyebilirsiniz. Bebeğiniz uyku düzenine alışması zaman alabilir o yüzden etkeni belirlerken bebeğinize biraz zaman tanıyın.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress