• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bel Ağrısı İle Yaşamak Zorunda Mıyım?

3 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

1 Gerilme
Sırtınızdaki kaslar ve bağlar aşırı aktiviteye bağlı olarak gerilebilir veya yırtılabilir. Semptomlar bel sırtında ağrı ve sertlik ile kas spazmlarını içerir. Dinlenme ve fizik tedavi bu belirtiler için çarelerdir.
2 Disk Hasarı
Sırtınızdaki diskler yaralanmalara eğilimlidir ve bu risk yaşla birlikte artar. Diskin dış kısmı yırtılabilir veya fıtık yapabilir. Fıtık bir disk (kaymış veya yırtılmış disk olarak da bilinir) kendisini çevreleyen kıkırdak omuriliği veya sinir köklerini iterken ortaya çıkar. Belkemiği omurgası arasında oturan yastık normal pozisyonunun dışına uzanır. Bu, sinir kökünün omurilikten ve omurga kemiklerinin içinden çıkarken sıkışmasına neden olabilir. Disk hasarı genellikle bir şeyi kaldırdıktan veya arkaya doğru eğilirkenaniden ortaya çıkar. Bir sırt gerilmesinin aksine, bir disk hasarından kaynaklanan ağrı genellikle 72 saatten fazla sürer.
3 Siyatik
Disk siyatik sinire basarsa, siyatik fıtık disk ile oluşabilir. Siyatik sinir, omuriliği bacaklara bağlar. Sonuç olarak siyatik, bacaklarda ve ayaklarda ağrıya neden olabilir. Bu acı genellikle yanma veya iğne gibi hissettirir
4 Spinal Stenoz
Spinal stenoz omurganın daraldığı, omurilik ve omurga sinirlerine baskı uyguladığı zaman olur. Spinal stenoz en sık olarak omurlar arasındaki disklerin dejenerasyonuna bağlıdır. Sonuç, sinir köklerinin veya omuriliğin, kemikli dikenler veya diskler gibi yumuşak dokular tarafından sıkıştırılmasıdır. Belkemiği sinirleri üzerinde basınç uyuşma, kramp ve zayıflık gibi semptomlara neden olur. Bu semptomları vücudun herhangi bir yerinde hissedebilirsiniz. Spinal stenozlu birçok kişi ayakta veya yürürken belirtilerin daha da kötüleştiğini fark eder.
5 Anormal Omurga Eğrilikleri
Skolyoz, kifoz ve lordoz omurgada anormal kıvrımlara neden olan durumlardır. Bunlar doğuştan gelen durumlardır ve genellikle hastalar çocukken teşhis edilir. Anormal kavis kaslara, tendonlara, bağlara ve omurlara baskı yaparak ağrıya ve kötü duruşa neden olur.
6 Diğer Durumlar
Sırt ağrısına neden olan bir dizi başka durum vardır. Bu durumlar arasında artrit, fibromiyalji (eklemlerde, kaslarda ve tendonlarda uzun süreli ağrı ve hassasiyet), spondilit (spinal kemikler arasındaki eklemlerin iltihaplanması) ve spondiloz (normal spinal yapı kaybına neden olabilen dejeneratif bir bozukluk) bulunur. Yaşlanma spondilozun birincil sebebi olmasına rağmen, dejenerasyonun yeri ve oranı bireyseldir.

Böbrek ve mesane problemleri, gebelik, endometriyoz, yumurtalık kistleri, rahim fibroidleri ve kanser de bel ağrısına neden olabilir.

Sırt Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Çoğu doktor acıyı nerede hissettiğinizi belirlemek için fizik muayene yaparak başlar. Fiziksel bir muayene ağrının hareket açıklığınızı etkileyip etkilemediğini de belirleyebilir. Doktorunuz ayrıca reflekslerinizi ve bazı duyularınızı da kontrol edebilir. Bu, bel ağrınızın sinirlerinizi etkileyip etkilemediğini belirler. Semptomlarınızla ilgili ya da zayıflatıcı belirtileriniz olmadığı sürece, doktorunuz sizi test için göndermeden önce birkaç hafta boyunca durumunuzu izleyecektir. Bunun sebebi, bel ağrısı için çoğu insanın basit kişisel bakım tedavilerini kullanmasıdır.

Bağırsak kontrolü, zayıflık, ateş ve kilo kaybı gibi bazı semptomlar daha fazla test gerektirebilir. Aynı şekilde, bel ağrınız evde tedavi edildikten sonra da devam ederse, doktorunuz size test yapmak isteyebilir. Bel ağrısına ek olarak bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım alın.

Röntgen, tomografi, ultrason ve MRI gibi görüntüleme testleri gerekli olabilir; böylece doktorunuz kemik problemlerini, disk problemlerini veya sırtınızdaki bağ ve tendonlarla ilgili sorunları kontrol edebilir.

Doktorunuz sırtınızdaki kemiklerle ilgili bir sorundan şüphelenirse, sizi kemik taraması veya kemik yoğunluğu testi için gönderebilir. Elektromiyografi (EMG) veya sinir iletim testleri sinirlerinizdeki bir problemi tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Bel Ağrısı için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

1 Evde Bakım
Kişisel bakım yöntemleri ağrı başladıktan sonra ilk 72 saat boyunca faydalıdır. Eğer 72 saat süren ev tedavisinden sonra ağrı düzelmezse, doktorunuzu aramalısınız.

Normal fiziksel aktivitelerinizi birkaç gün durdurun ve belinize buz uygulayın. Doktorlar genellikle ilk 48 ila 72 saat boyunca buz kullanmasını ve ardından sıcağa geçilmesini tavsiye eder. Kasları rahatlatmak için alternatif buz ve ısıdır. RICE protokolü (dinlenme, buz, sıkıştırma ve yükseklik) ilk 48 saat içinde önerilir.

Ağrıyı gidermek için ibuprofen (Advil, Motrin IB) veya asetaminofen (Tylenol) gibi reçetesiz ağrı kesici ilaçları kullanın.

Bazen sırt üstü uzanmak daha fazla rahatsızlığa neden olur. Eğer öyleyse, dizlerinizi bükerek ve bacaklarınız arasında bir yastık ile yan yatmayı deneyin. Sırtınıza rahatça uzanabiliyorsanız, beldeki basıncı azaltmak için uylukların altına bir yastık veya rulo havlu yerleştirin.

Sıcak bir banyo ya da masaj genellikle sırttaki sert ve düğümlü kasları gevşetebilir.

2 Tıbbi Tedavi
Bel ağrısı; kas gerginliği ve güçsüzlüğü, sıkışmış sinirler ve omurilikte yanlış hizalama gibi bir dizi farklı durumlarla ortaya çıkabilir. İlaçlar, tıbbi cihazlar ve fizik tedavi gibi bir dizi olası tıbbi tedavi vardır. Doktorunuz, belirtilerinize göre ilaç ve ilaçların uygun dozunu ve uygulamasını belirleyecektir.

Doktorunuzun reçete edebileceği bazı ilaçlar arasında kas gevşetici ilaçlar, steroidal olmayan iltihap karşıtı ilaçlar (NSAID’ler), ağrı kesici için kodein, iltihabı azaltmak için steroidler ve kortikosteroid enjeksiyonları olabilir.

Doktorunuz ayrıca masaj, gerdirme, kuvvetlendirici egzersizler, sırt ve omurga manipülasyonu dahil olmak üzere fizik tedavi de yazabilir.

3 Ameliyat
Şiddetli vakalarda ameliyat gerekli olabilir. Ameliyat genellikle barsak veya mesane kontrolü kaybı veya acil bir durum olduğunda ilerleyici nörolojik kayıp olmadıkça diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda sadece bir seçenektir.

Disektomi, şişkin bir disk veya kemik dikeni tarafından bastırılan sinir kökünden gelen basıncı azaltır. Cerrah, spinal kanalın kemikli bir parçası olan küçük bir parça laminayı çıkaracaktır.

Foraminotomi; foramenleri, sinir kökünün çıktığı omurilik kanalındaki kemik deliğini açan cerrahi bir prosedürdür.

İntradiskal elektrotermal tedavi (IDET), bir kateterin içinden bir iğneyi diske yerleştirmeyi ve 20 dakika kadar ısıtmayı içerir. Bu disk duvarını daha kalın yapar ve iç diskin şişkinliğini ve rahatsızlığını dindirir.

Bir nükleotit, bir iğneden diske yerleştirilmiş asa benzeri bir cihaz kullanır. Daha sonra iç disk malzemesini kaldırabilir. Cihaz daha sonra dokuyu ısıtmak ve küçültmek için radyo dalgalarını kullanır.

Radyofrekans lezyonu veya ablasyon, sinirlerin birbirleriyle iletişimini engellemek için radyo dalgalarını kullanmanın bir yoludur. Bir cerrah sinirlere özel bir iğne sokar ve ısıtır ki sinirleri yok eder.

Omurga füzyonu omurganın daha güçlü olmasını sağlar ve ağrılı harekete geçer. Prosedür, iki veya daha fazla omurga arasındaki diskleri kaldırır. Cerrah, omurları kemik greftleri veya özel metal vidalarla birleştirir.

Spinal dekompresyon olarak da bilinen bir spinal laminektomi, spinal kanalın büyüklüğünü daha büyük yapmak için laminayı çıkarır. Bu, omurilik ve sinirler üzerindeki baskıyı azaltır.

Sırt Ağrısı Nasıl Önleyebilirim?

Bel ağrısını önlemenin birçok yolu vardır. Önleme tekniklerinin uygulanması ayrıca bel yaralanmanız varsa belirtilerinizin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Önleme; karın ve sırt kaslarınızı çalıştırmayı, aşırı kiloluysanız kilo vermeyi, eşyaları doğru bir şekilde kaldırılması (dizlerde büküp bacaklarla kaldırma) ve uygun duruşu korumayı içerir.

Sağlam bir yüzeyde uyuyun ve doğru yükseklikte olan destekleyici sandalyelere oturun. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Sigara içiyorsanız, bırakmalısınız. Nikotin, omurilik disklerinin dejenerasyonuna neden olur ve ayrıca kan akışını da azaltır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress