• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Beyin Duyguları Nasıl Kontrol Eder?

29 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Duygular Nasıl Oluşur?

Limbik sistem, beynin derinlerinde birbirine bağlanan bir yapıdır. Bu yapı, davranışsal ve duygusal tepkilerden sorumludur. Bilim insanları henüz limbik sistemi ortaya koyan yapıların tam bir listesini oluşturamasalar da genel olarak kabul gören yapılar bulunmaktadır.

Bu yapılar:

1 Hipotalamus
Hipotalamus duygusal tepkileri kontrol etmenin yanı sıra cinsel dürtüleri, hormon salınımlarını ve vücut sıcaklığını ayarlamayı da kontrol eder.
2 Hipokampüs
Hipokampüs hafızaları saklayıp korur. Hipokampüsün, boyutları nasıl algıladığınızı kontrol etmekte de önemli rolü vardır.
3 Amigdala
Amigdala duygusal tepkilerinizi tetikleyen olaylara vereceğiniz tepkileri düzenler. Bu yapı, korku ve kızgınlık duygularının oluşmasında büyük rol oynar.
4 Limbik Korteks
Beyindeki bu yapı, singulat kıvrımı ve parahipokampal jirus olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bu yapılar birlikte moralinizi, motivasyonunuzu etkileyerek yargı oluşturmanızı sağlar.

Korkuyu Beynin Hangi Kısmı Kontrol Eder?

Biyolojik açıdan bakıldığında korku çok önemli bir duygudur. Size zarar verebilecek durumlarda uygun bir şekilde tepki verebilmenizi sağlar.

Bu tepkiler genellikle amigdalanın uyarılmasıyla başlayıp hipotalamusla devam eder. Bu yüzden, beynin amigdala kısmı hasar gören kişiler tehlikeli durumlarda uygun tepkiler veremezler.

Amigdala, hipotalamusu uyardığı zaman ”Savaş ya da kaç” denilen bir tepki oluşturur. Hipotalamus, böbrek üstü bezlerine adrenalin ve kortizol gibi hormonları üretmesi için sinyal gönderir. Hormonlar kana karıştıklarında bazı fiziksel değişiklikler yaşayabilirsiniz.

Bu değişiklikler:

  • Kalp atışının hızlanması
  • Nefes alışının hızlanması
  • Kan şekerinde değişiklik
  • Terleme

“Savaş ya da kaç” tepkisinin ortaya çıkmasını sağlaması dışında amigdala, korkunun öğrenilmesi konusunda da önemli bir etkiye sahiptir. Korkuyu öğrenme, belirli durumlarla korku hissi arasında ilişki kurmanız anlamına gelir.

Öfkeyi Beynin Hangi Kısmı Kontrol Eder?

Korku gibi, öfke de çevrenizde strese neden olan faktörlerin sonucunda oluşan bir tepkidir. Tehlikeli görünen bir durumda olup kaçamadığınızda öfkeli ya da saldırganca tepkiler verebilirsiniz. Öfke barındıran tepkilerin de “Savaş ya da kaç” tepkilerinden olduğunu düşünebilirsiniz.

Hedefinize doğru ilerlerken size engel olan bir şeylerle karşılaştığınızda yaşadığınız hayal kırıklıkları da öfke tepkilerini tetikleyebilir.

Öfke, kızgınlıkta da olduğu gibi amigdalanın hipotalamusu uyarmasıyla başlar. Ayrıca, prefrontal korteks de öfke tepkilerinde büyük rol oynar. Bu bölgelerinde hasar olan kişiler, özellikle öfke ve saldırganlık duygularını kontrol edemezler.

Prefrontal korteks, öfke tepkilerini düzenlemeye de yardımcı olur. Bu bölgelerinde hasar olan kişiler öfkelerini ve saldırma hislerini kontrol etmekte oldukça güçlük çekerler.

Mutluluğu Beynin Hangi Kısmı Kontrol Eder?

Mutluluk, tamamen iyi veya hoşnut durumda olmak anlamına gelir. Mutlu hissettiğinizde genellikle olumlu düşünceler ve hisler içinde olursunuz.

Görüntüleme çalışmaları, mutluluğun büyük çoğunluğunun limbik kortekste oluştuğunu gösteriyor. Precuneus denilen bir başka bölge de mutluluk hissinin oluşmasında büyük rol oynuyor. Anıların kaydedilmesi, benlik bilinci ve dikkatinizi toparlama gibi durumlar da precuneus denilen bölgede gerçekleşir.

2015 yılında yapılan bir çalışmada, beyin hacmi ne kadar büyük olursa sağ precuneusun o kadar büyük olduğu ortaya çıkmıştır. Uzmanlar, precuneusun bilgileri işlediğini ve bu bilgileri mutluluk hissine çevirdiğini düşünüyor. Diyelim ki sevdiğiniz ve önemsediğiniz biriyle birlikte bir akşam geçirdiniz. Aradan zaman geçtikten sonra bu anıyı hatırladığınızda mutluluk hissedebilirsiniz.

Aşkı Beynin Hangi Kısmı Kontrol Eder?

Kulağa tuhaf gelebilir ama romantik ilişkilerin başlangıçları, hipotalamusun salgıladığı stresle ilişkilidir. Birine âşık olmaya başladığınız zaman kendinizi gergin hissettiğinizi ve tuhaf bir heyecan duyduğunuzu düşünecek olursanız bu durum çok daha mantıklı gelecektir.

Hisler büyüdükçe hipotalamus dopamin, oksitosin ve vazopresin gibi başka hormonları da salgılamaya başlar.

Dopamin vücudunuzun ödül sistemiyle ilişkilendirilir.  Bu hormon, aşkı çok daha arzulanabilir hale getirir.

2015 yılında yapılan küçük çaplı bir araştırmada, katılımcılara âşık oldukları kişilerin fotoğrafları gösteriliyor. Daha sonra tanıdıklarının fotoğrafları gösteriliyor. Âşık oldukları kişiler gösterildiğinde katılımcıların beyinlerinde dopamin açısından zengin olan bölgelerdeki etkinlik artıyor.

Bir diğer aşk hormonu olan oksitosin ise birine sarıldığınızda artar. Hipotalamusta üretilir ve hipofiz bezlerinden salınır. Bu hormonlar sosyal bağ kurmakla da yakından ilgilidir. Oksitosin ilişkilerde güvenin oluşumu konusunda da oldukça önemlidir. Sakinlik ve memnuniyet hissinin oluşmasına da katkı sağlar.

Vazopresin, hipotalamusta üretilir ve hipofiz bezleri aracılığıyla salınır. Eşinizle veya partnerinizle sosyal bir bağ kurmanızı sağlar.

Beyin oldukça karmaşık bir organdır. Beyni tam olarak anlayabilmek için hala araştırmalar devam etmektedir. Uzmanlar, beynin duyguları büyük oranla kontrol ettiği limbik sistemi tanımlamış durumdalar. Teknoloji geliştikçe, bilim insanları insan zihnine daha yakından bakabilecekler. Bunun sonucunda bizde daha karmaşık duyguların nasıl oluştuğunu anlayabileceğiz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress