• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bilgisayarlı Tomografi Taraması

1 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒Bilgisayarlı tomografi taraması, vücudun enine kesit görüntülerini oluşturmak için bilgisayarları ve dönen röntgen makinelerini kullanır. Bu görüntüler normal röntgen görüntülerinden daha ayrıntılı bilgi sağlar. Vücudun çeşitli bölgelerinde yumuşak dokuları, kan damarlarını ve kemikleri gösterebilir. Aşağıdakileri görselleştirmek için bir tomografi kullanılabilir:

  • Kafa
  • Omuzlar
  • Omurga
  • Kalp
  • Karın
  • Diz
  • Göğüs

⇒Tomografi sırasında, tünel benzeri bir makinede uzanırken, makinenin içi döner ve farklı açılardan bir dizi röntgen alır. Bu resimler daha sonra bir bilgisayara gönderilir, burada vücuttan dilimlerin veya kesitlerin görüntülerini oluşturmak için birleştirilirler. Ayrıca vücudun belirli bir alanının 3 boyutlu görüntüsünü üretmek için de birleştirilebilirler.

Tomografi Neden Gerçekleştirilir?

Tomografinın birçok kullanımı vardır, ancak hastalıkları teşhis etmek ve yaralanmaları değerlendirmek için özellikle uygundur. Görüntüleme tekniği doktorunuza yardımcı olabilir:

  • Enfeksiyonları, kas bozukluklarını ve kemik kırıklarını teşhis eder
  • Kitlelerin ve tümörlerin yerlerini belirleme (kanser dahil)
  • Kan damarlarını ve diğer iç yapıları incelemek
  • İç yaralanmaların ve iç kanamanın derecesini değerlendirmek
  • Ameliyatlar ve biyopsiler gibi kılavuz prosedürleri
  • Kanser ve kalp hastalığı dahil olmak üzere belirli tıbbi durumlar için tedavilerin etkinliğini izlemek

Test minimal invazivdir ve hızlı bir şekilde yapılabilir.

Tomografi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz, iç yapılarınızın röntgen görüntülerinde daha net görünmesine yardımcı olmak için kontrast madde adı verilen özel bir boya verebilir. Kontrast madde, X ışınlarını bloke eder ve görüntülerde beyaz görünür, böylece bağırsakları, kan damarlarını veya incelenen bölgedeki diğer yapıları vurgulamasını sağlar. Vücudunuzun denetlenen kısmına bağlı olarak, kontrastı içeren bir sıvı içmeniz gerekebilir. Alternatif olarak, kontrastın kolunuza enjekte edilmesi veya rektumunuzdan bir lavman yoluyla verilmesi gerekebilir. Doktorunuz kontrast madde kullanmayı planlıyorsa, tomografinizden önce dört ila altı saat kadar oruç tutmanızı isteyebilir.

Tomografi yapma zamanı geldiğinde, sizden hastane elbisesine giymeniz ve metal cisimleri kaldırmanız istenir. Metal, tomografi sonuçlarına müdahale edebilir. Bu ürünler mücevher, gözlük ve takma dişleri içerir. Doktorunuz daha sonra cihazın içine kayan bir masaya yüz üstü yatmanızı isteyecektir. Sonra test salonundan ayrılacaklar ve sizi görüp duyabilecekleri kontrol odasına girecekler. İnterkom ile onlarla iletişim kurabileceksiniz.

Masa yavaşça tarayıcıya girerken, röntgen cihazı etrafınızda dönecektir. Her dönüş vücudunuzun ince dilimlerinin sayısız görüntüsünü oluşturur. Tarama sırasında tıklama, vızıltı ve pır pır sesleri duyabilirsiniz. Muayene bitene kadar tablo bir kerede birkaç milimetre hareket edecektir. Tüm prosedür 20 dakikadan bir saate kadar sürebilir.

Tomografi görüntüleri çekilirken hareketsiz kalmanız çok önemldir, çünkü hareket bulanık görüntülere neden olabilir. Doktorunuz, göğsünüzün aşağı yukarı hareket etmesini önlemek için test sırasında nefesinizi kısa bir süre tutmanızı isteyebilir. Küçük bir çocuğun tomografiye ihtiyacı olursa, doktor çocuğun hareket etmemesi için sakinleştirici önerebilir.

Tomografi sona erdiğinde, görüntüler inceleme için bir radyoloğa gönderilir. Bir radyolog, tomografi ve röntgen gibi görüntüleme tekniklerini kullanarak koşulları tanılama ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmış bir doktordur. Doktorunuz sonuçları açıklamak için sizinle birlikte çalışacaktır.

Tomografi ile İlişkili Riskler Nelerdir?

⇒Tomografi ile ilgili çok az risk vardır. Tomografi sizi tipik X ışınlarına daha fazla radyasyona maruz bıraksa da, sadece bir taramanız olması durumunda radyasyonun neden olduğu kanser riski çok düşüktür. Birden fazla röntgen veya tomografi taramanız varsa, kanser riskiniz zaman içinde artabilir. Tomografi alan çocuklarda, özellikle göğüs ve karın bölgesinde kanser riski artmaktadır.

⇒Bazı insanlar kontrast maddeye alerjik reaksiyon gösterir. Çoğu kontrast madde iyot içerir. Bu nedenle geçmişte iyota karşı ters bir reaksiyon göstermişseniz, doktorunuzu bu konuda bilgilendirdiğinizden emin olun. Doktorunuz, iyot alerjiniz varsa ancak kontrast vermeniz gerekiyorsa, olası yan etkileriyle mücadele etmek için size alerji ilaçları veya steroidler verebilir.

⇒Hamileyseniz doktorunuza bildirmeniz de önemlidir. Tomografindan gelen radyasyonun bebeğinize zarar vermesi muhtemel olmasa da, doktorunuz riski en aza indirmek için ultrason veya MRI taraması gibi başka bir test önerebilir.

Tomografi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

⇒Radyolog görüntülerde herhangi bir tümör, kan pıhtısı, kırık veya diğer anormallikler görmediyse tomografi sonuçları normal olarak kabul edilir. Tomografi sırasında herhangi bir anormallik tespit edilirse, bulunan anormallik türüne bağlı olarak başka testlere veya tedavilere ihtiyacınız olabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress