• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Birinci Derece Yanık Sonuçları ve Tedavisi

27 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Birinci Derece Yanığın Belirtileri Nelerdir?

⇒Birinci derece yanıkların belirtileri genellikle küçüktür ve birkaç gün sonra iyileşme eğilimindedir. İlk başta görebileceğiniz en yaygın şeyler cilt kızarıklığı, ağrı ve şişliktir. Ağrı ve şişlik hafif olabilir ve cildiniz bir gün sonra soyulmaya başlayabilir. Buna karşılık, ikinci derece yanıklar kabarcık ve yanık yarasındaki derinliğin artması nedeniyle daha ağrılıdır.

⇒Cildinizin daha geniş alanlarında ortaya çıkan birinci derece Yanık için, daha yüksek düzeyde ağrı ve şişlik yaşayabilirsiniz. Büyük yaraları doktorunuza bildirmek isteyebilirsiniz. Büyük yanıklar, küçük yanıklar kadar hızlı iyileşmeyebilir.

Elektrik Yanıkları Hakkında Önemli Bir Not:

Elektriğin neden olduğu birinci derece yanıklar, cildin üst katmanında gördüğünüzden daha fazla etkiye sahip olabilir. Kazadan hemen sonra tıbbi tedavi almak iyi bir fikirdir.

Birinci Derece Yanığa Neden Olan Nedir?

Yüzeysel yanıkların ortak nedenleri arasında şunlar vardır:

1.Güneş yanıkları
Güneş yanığı, uzun süre güneş altında kaldığınızda ve yeterince güneş kremi kullanmadığınızda gelişir. Güneş, cildinizin dış katmanına nüfuz edebilen ve kızarmasına, kabarmasına ve soyulmasına neden olabilecek yoğun ultraviyole (UV) ışınları üretir.

2.Haşlanma
Haşlanmalar, 4 yaşından küçük çocuklarda birinci derece yanıkların ortak bir nedenidir. Ocaktaki bir tencereden dökülen sıcak sıvı veya sıcak sıvının yaydığı buhar el, yüz ve vücutta yanıklara neden olabilir.

Aşırı sıcak suda banyo veya duş alırsanız haşlanmalar da oluşabilir. Güvenli bir su sıcaklığı 49˚C veya altında olmalıdır. Bundan daha yüksek sıcaklıklar, özellikle küçük çocuklarda daha ciddi cilt yaralanmalarına neden olabilir.

3.Elektrik
Elektrik prizleri, elektrik kabloları ve ev aletleri küçük bir çocuğa ilgi çekici gelebilir, ancak çok büyük tehlikeler oluşturur. Çocuğunuz bir parmağını veya herhangi bir nesneyi bir soketin deliklerine sokarsa, elektrik kordonunu ısırırsa veya bir cihazla oynarsa, elektriğe maruz kalmaları nedeniyle yanabilir veya elektrik çarpabilir.

Birinci Derece Yanık Nasıl Tedavi Edilir?

⇒Evde birinci derece yanıkların çoğunu tedavi edebilirsiniz. Çocuğunuzun aldığı yanık konusunda endişeleriniz varsa, çocuğunuzun çocuk doktoru ile görüşmelisiniz. Doktorları, ciddiyeti belirlemek için yanıkları inceleyeceklerdir.

Şunları görmek için yanığa bakarlar:

  • Cildin katmanlarına ne kadar derin olduğu
  • Eğer büyükse veya gözler, burun veya ağız gibi acil tedavi gerektiren bir alandaysa
  • Sızma, irin veya şişme gibi enfeksiyon belirtileri gösterirse

⇒Yanığınız enfekte olmuş, şişmiş veya aşırı ağrılı ise doktorunuzu görmelisiniz. Bazı bölgelerdeki yanıklar için doktor ziyareti gerekebilir. Bu yanıklar vücudun diğer bölgelerindeki yanıklardan daha yavaş iyileşebilir ve doktora gitmeyi gerektirebilir. Bu alanlar şunları içerir:

  • Yüz
  • Kasık
  • Eller
  • Ayaklar

Evde Bakım Tedavisi

⇒Evde yaranızı tedavi etmeyi seçerseniz, ağrıyı ve şişliği gidermek için üzerine serin bir kompres yerleştirin. Bunu beş ila 15 dakika boyunca yapabilir ve ardından kompresörü kaldırabilirsiniz. Buzu veya aşırı soğuk kompresleri kullanmaktan kaçının çünkü Yanıkyı artırabilirler.

⇒Yanığa, tereyağı da dahil olmak üzere herhangi bir tür yağ uygulamaktan kaçının. Bu yağlar bölgede iyileşmeyi önler. Bununla birlikte, lidokain içeren aloe vera içeren ürünler ağrı kesilmesinde yardımcı olabilir ve reçetesiz bulunabilir. Aloe vera yanı sıra bal, losyon veya antibiyotik merhemler, kurumayı azaltmak ve hasarlı cildin onarımını hızlandırmak için birinci derece yanıklara da uygulanabilir.

Birinci Derece Yanığın İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

⇒Cilt iyileştikçe soyulabilir. Ek olarak, birinci derece yanığın düzgün iyileşmesi 3 ila 20 gün sürebilir. İyileşme süresi etkilenen bölgeye bağlı olabilir. Yanıkta enfeksiyon belirtileri varsa veya daha da kötüleşirse daima doktorunuza danışın.

Birinci Derece Yanıklar Nasıl Önlenebilir?

Doğru önlemleri alırsanız çoğu birinci derece yanık önlenebilir. Birinci derece yanıkları önlemek için aşağıdaki ipuçlarını izleyin:

  • Güneş yanıklarını önlemek için güneş koruma faktörü (SPF) 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu güneş kremi veya güneş kremi kullanın.
  • Kazaları önlemek için, ocaklarda sıcak pişirme tencerelerini tutamakları ocakların ortasına doğru bakacak şekilde tutun. Ayrıca mutfakta küçük çocukları izlediğinizden emin olun.
  • Güvenli bir su sıcaklığı 49˚C veya altında olmalıdır. Çoğu su ısıtıcıları maksimum 60˚C ayarına sahiptir. Yanıklarını önlemek için sıcak su tankınızı maksimum 49˚C olacak şekilde manuel olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Evinizdeki tüm açık elektrik prizlerini çocuklardan uzak koruyucu kapaklarla kapatın.
  • Kullanılmayan aletleri prizden çekin.
  • Elektrik kablolarını çocuğunuzun onlara ulaşamayacağı bir yere yerleştirin.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress