• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Boğaz Kültürü: Hangi Durumlarda İstenir?

10 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Boğaz Kültürü Nedir?

Boğaz kültürünün amacı, enfeksiyona neden olabilecek organizmaların varlığını saptamaktır. Örneğin,  boğazda grup A streptokok bakteri (Streptococcus pyogenes) olması, streptokok boğaz ağrısının işaretçisidir.

Streptokok bakteri oldukça bulaşıcıdır. Havada kalan taneciklerle yayılabilir. Enfeksiyonu taşıyan bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında ya da yiyecek ve içeceklerini paylaştığında bakteriyi kolaylıkla bulaştırabilir. Bakteriler kapı kolu gibi yerlerden burnunuza, ağzınıza ve gözlerinize bulaşabilir.

Boğaz ağrınız varsa ve doktorunuz streptokok boğaz ağrısından şüpheleniyorsa boğaz kültürü isteyebilir. Bu testin sonuçları doktorunuzun teşhis koymasına ve tedavi planı oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Boğaz Kültürünün Amacı Nedir?

Boğaz ağrılarının pek çoğuna virüsler neden olur. Boğaz ağrılarının çoğu basit ağrı kesiciler ve pastillerin kullanımı dışında herhangi bir tedaviye gerek kalmadan birkaç gün içinde geçer.

Doktorunuz belirtileriniz streptokok boğaz ağrısını ya da başka bir enfeksiyonu gösterdiğinde boğaz kültürü isteyecektir. Kızarıklık, şişlik, bademciklerin üzerindeki beyaz lekeler, irinler ve kırmızı lekeler ağzın üst bölgesinde enfeksiyona işaret eder. Bu işaretler enfeksiyonun viral ya da bakteriyel olduğunu belirtmediğinden boğaz kültürüne ihtiyaç duyulur. Streptokok boğaz ağrısı oldukça bulaşıcıdır. Bu nedenle erkenden teşhis edilmesi önemlidir.

Boğaz Kültürü Nasıl Alınır?

Çocuğunuz muayene olacaksa sabit durmasını isteyin. Bazı durumlarda çocuğunuzu nazik bir şekilde tutmanız gerekebilir.

Doktorunuz ağzınızı açıp kafanızı arkaya doğru yaslamanızı isteyecektir. Gerekli görülürse doktorunuz dil pensi kullanabilir. Bunun kullanılması boğazın daha iyi görülmesine yardımcı olabilir. Daha sonra steril pamuklu bir çubuk alınıp boğazın arkasına, bademciklere ve burada bulunan diğer yerlere birkaç saniye boyunca sürtülür. Pamuk, boğazın arkasındaki salgıların örneğini toplar.

Doktorunuz topladığı örnek daha sonra laboratuvara gönderilir ve bakterilerin gelişmesi için bir kaba konulur. Bakterilerin alınan numunede gelişme sürecine kültür denir. Zararlı bakterilerin olup olmadığına ve varsa bakterinin türüne karar vermek için kültür yapılan örnek üzerinde kimyasal testler yapılır. Genellikle kültürün oluşması birkaç günü bulacağından test sonuçlarının çıkması biraz vakit alır.

Test Sonrasında Ne Beklemeliyim?

Boğaz kültürünün sonuçlarının çıkması birkaç günü bulabilir. Örnek kültürü oluşturulduktan ve bakteriler analiz edildikten sonra doktorunuz sizinle konuşacaktır.

Boğaz kültürünün negatif çıkması, boğazınızda bulaşıcı bir bakteri olmadığı anlamına gelir. Pozitif bir testse streptokok boğaz ağrısına neden olan streptococci bakterisinin ya da başka bakterilerin varlığına işaret eder. Doktorunuz enfeksiyona neden olan bakterinin türünü belirledikten sonra tedavi planı oluşturabilir.

Bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için doktorunuz antibiyotik ilaç yazacaktır. Penisilin ve amoksisilin yaygın olarak yazılan iki ilaçtır. Yaşça küçük çocuklar hap yutmakta zorlanabileceğinden ya da kusacağından penisilin iğnesi gerekli olabilir.

Doktor reçetesiz olarak kullanılabilen ibuprofen ya da asetaminofen gibi ilaçları boğaz ağrısını hafifletip, ateşi düşürmek için kullanabilir. Çoğu kişi bir iki gün içinde daha iyi hissetmeye başlayabilir ancak belirtiler 48 saat sonra da devam ediyorsa doktorunuza başvurun.

Boğaz kültürü, boğazı etkileyen enfeksiyonların belirlenmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Boğaz kültürüyle varsa bakteriyel enfeksiyon teşhis edilir ve buna neden olan durum belirlenir. Boğaz ağrısına neden olan etken belirlendiğinde doktorunuz sizin için en iyi tedavi seçeneğine karar verecektir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress