• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Boğaz ve Kulak Ağrısı- Bu Bilgiler İşinize Yarayacak

1 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 1 Yorum

Boğaz ve Kulak Ağrısının Nedenleri

Pek çok hastalık boğaz ve kulak ağrısına sebep olmaktadır. Boğaz ağrısı hafif, orta dereceli ya da şiddetli olabilir. Hafif derecede boğazda küçük bir rahatsızlık hissedilirken, şiddetli ağrılar yutkunma ve nefes alma gibi yaşamsal faaliyetleri etkilemektedir. Kulak ağrısı genel olarak orta, iç ya da dış kulakta oluşan enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar birinde ya da hepsinde olabilir. Enfeksiyonun derecesine bağlı olarak ağrı hafif, orta dereceli ya da şiddetli olabilir.

Akut Sinüzit
Burun deliğinin iltihap kapmasıdır ve 8 haftaya kadar sürebilir. Eğer 8 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit adı verilen sinüzittir (genel olarak farklı belirtiler gözlemlenir). Akut sinüzitin en yaygın nedenleri alerji ya da bakteriyel etkenlerden kaynaklanan soğuk algınlığıdır. Akut sinüzitte görülen en yaygın belirtiler ise; şiddetli baş ağrıları, yorgunluk, boğaz ve kulak ağrısı, kulak ve burunda doluluktur. Tedavisi; nazal dekonjestan, kortikosteroid, saline (tuzlu) burun spreyi ve analjezik (ağrı kesici) gibi ilaçlarla mümkündür.

Bademcik İltihabı
Bademcik iltihabı, çoğunlukla bakterilerden ya da virüslerden kaynaklanır (fakat aynı zamanda bireylerin bağışıklığına bağlı olarak mantardan da kaynaklanabilir). Öncelikli belirtileri; kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ateş ve yutkunmada zorlanmadır.

Genellikle dinlenme, sıvı antibiyotik, gargara ile tedavi edilebilir. Ancak eğer hiçbir gelişme gözlenmiyorsa sistemik antibiyotik (katı antibiyotik) kullanılması önerilir.

Kulak Enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonu; kulak ağrısına, denge kaybına, ateşe, baş ağrısına, enfeksiyonlu sıvı boşaltımına, duyma bozukluğuna ve iştah kaybına sebep olur.

Sıcak su torbaları, ağrı kesicileri, kulak damlaları ve antibiyotik ile tedavi edilebilir. Çocuklarda sürekli olarak kulak enfeksiyonu varsa takibe alınmalıdır.

Soğuk Algınlığı ya da Grip
Bahar dönemlerinde ya da kışın boğaz ağrısı ve kulak acısı genel olarak gözlenen durumlardır. Durumların büyük çoğunluğunda belirtiler birkaç gün içerisinde geçmektedir (özellikle de virüse bağlı enfeksiyonlarda).

Süreci daha da kısaltmak için evde uygulanan tedaviler faydalıdır. Bal ve limonlu sıcak çay, portakal suyu, acı biber ve tavuk suyuna çorba tedavi için kullanılabilir. Tedavisi güç durumlarda antibiyotik kullanmak ikinci bir enfeksiyonu engellemek için yararlı olabilir.

Bahar Nezlesi
Vücudun toza, polene ya da evcil hayvanlara verdiği alerjik tepkidir. Belirtileri soğuk algınlığına benzer. Burun akması, hapşurma ve sinüs basıncı.

En iyi tedavi alerji yapan maddelerden uzak durmaktır. Bunun dışında doktorunuz kortikosteroid, antihistamin, dekonjestan, lökotrien düzenleyici, nazal ipratropium ilaçlar verebilir.

Larinks (Gırtlak) Kanseri
Gırtlak kanseri boğaz ağrısına, kalıcı öksürüğe, ses kısıklığına/ bozukluğuna, nefes almada güçlüğe ve boyunda şişmeye sebep olur.

Kanserin aşamasına bağlı olarak, ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmektedir. Prognoz (hastalığın sonucu) kullanılan yöntemlere ve kanserin seviyesine göre değişmektedir.

Diğer Nedenler
Diğer nedenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Diş iltihabı (boğaz ağrısı dişe vurur mu?)
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yemek yeme
  • Boğaz ağrısına sebep olan küçükdil iltihabı
  • Ses tellerinin çok fazla kullanılması (özellikle öğretmenler, konuşmacılar ve şarkıcılar)
  • Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi boğazda tahrişe neden olur

Kulak ve Boğaz Ağrısı Tedavisi

Yutkunurken boğaz ve kulak ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısının kulağa vurması ne iyi gelir? Tedavisi önce altta yatan nedeni bulmakla başlar. Bunun dışında bazı doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Aşağıda yer alan yöntemler olumlu sonuçlarıyla bilinmektedir.

Masaj
Masaj, kulak ve boğaz ağrısının tedavisinde etkili olan doğal yöntemlerden biridir. 1 çay kaşığı zeytin yağıyla beraber sandal ya da kekik yağı kullanılabilir. Bu yağla boyun bölgesine masaj yapıldıktan sonra bir havlu ya da eşarpla boyun kapatılır. Kulaklar için ise masaj, sıcak suya batırılmış bir havluyla kafa çevresine yapılmalıdır.

Gargara
Gargara yapmak kulak ve boğaz ağrısından kurtulmaya yardımcı olur. Sıcak Tuz gargarası her 30 dakikada bir uygulandığında belirtilerden erkenden kurtulmayı sağlar. Arnavut biberi gargarası da etkilidir. İçerisinde virüs engelleyen maddeler bulunmaktadır. 1 bardak sıcak suya 5 tutam arnavut biberi eklenip, en iyi sonuç için 15 dakikada bir gargara yapılmalıdır.ayrıca 1 fincan sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip gargara yapmak da faydalıdır.

Sıcak İçecekler
Sıcak su ya da limonlu ve ballı sıcak çay içmek boğaz ağrısından kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

Boğaz ve kulak ağrısına hangi bitki iyi gelir?

Zencefil
Zencefil ağrı kesici olarak etkilidir. Zencefil çayı da boğaz ağrısını engellemek için içilebilir.

Sarımsak
Sarımsak, içerisinde antiviral (virüs engelleyen) ve antifungal (mantar engelleyen) içeriği sebebiyle eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı için iki diş sarımsak önerilmektedir. Çorbayla ya da herhangi bir içecekle beraber alınabilir. Kulak ağrısı için yarım diş sarımsak ve susam yağının sıcak haldeki karıştırılıp, daha sonra bu karışım her bir kulağa 10 dakika aralıkla damlatılabilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. flama bayrak says

    10 Mart 2016 at 13:42

    bogaz agrısına sarımsak antıbiotik iyi gelir ben dün denedim gecti cok sükür sizede tavsiye ederim

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress