• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Boğulmaya Neden Olan 17 Durum

8 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Boğulmaya Neden Olan 17 Durum

  1. Yabancı Cisimlerin Yutulması ya da Solunması

Herkes yabancı cisim yutarak boğulma tehlikesi yaşasa da bebeklerde ve çocuklarda bu risk daha yüksektir.

  1. Boğulayazma

Boğulayazma, kişi suyun altında kalarak neredeyse boğulacaksa gerçekleşir. Genellikle gerçekten boğulmadan önceki son aşamadır ve ölümcül olabilir.

  1. Miyastenia Gravis

Miyastenia gravis, vücudun hareket etmek için kullandığı iskelet kaslarında zayıflığa neden olan, nadir görülen nöromüsküler hastalıktır. Sinir hücreleri ve kaslar arasındaki iletişim bozulduğunda ortaya çıkar. Bu iletişimsizlik yutkunmakta ve çiğnemekte zorlanmaya yol açarak boğulmaya neden olabilir.

  1. Anaflaksi

Alerjen maddelere karşı ciddi reaksiyonlar verdiğinizde anaflaksi oluşabilir. Anaflaksi oluştuğunda nefes almada zorlanma ya da yutkunmakta zorlanma gibi boğulmaya neden olacak durumlar görülebilir.

  1. Gıda Alerjisi

Gıda alerjileri bağışıklık sisteminin normalde zararlı olmayan yumurta ya da yer fıstığı gibi yiyeceklere karşı tepki geliştirmesinin sonucunda ortaya çıkar. Alerji boğazda şişliğe neden olarak solunumu tıkayabilir ya da anaflaksiye neden olabilir. Her iki durum da boğulma yaşanmasına yol açabilir.

  1. Alerjiler

Alerji, bağışıklık sisteminin normalde zararlı olmayan yabancı maddelere karşı oluşturduğu bir tepkidir. Bu yabancı maddelere alerjen denir ve tıpkı gıda alerjilerinde olduğu gibi diğer alerjenlere karşı oluşturulan alerjiler de boğulmaya neden olabilir.

  1. Panik Atak

Panik atak bozukluğu, panik atak korkusu yaşandığında görülür. Bir neden olmadığı halde kendinizi korku içinde buluyorsanız panik atak geçirebilirsiniz. Panik atak sırasında nefes almada zorlanma yaşanacağından boğulma görülebilir.

  1. Agorafobili Panik Bozukluk

Agorafobili panik bozukluk, bir anksiyete bozukluğu türüdür. Agorafobi, içine gireceğiniz durumdan kaçmak zor olabileceğinden dolayı bu alanlara gitmekten korku duymaktır. Kişide panik benzeri belirtilerle birlikte bu korku görülürse agorafobili panik bozukluk oluşur ve panik atak da olduğu gibi nefes almakta zorlanma yaşanabilir.

  1. Merkezi Uyku Apnesi

Merkezi uyku apnesi uyurken nefes almanın kısa süreli olarak durduğu bir rahatsızlıktır. Bu durma anında kişi boğulma tehlikesi atlatabilir.

  1. Kafa Yaralanması

Beynin, kafatasının ya da kafa dersinin yaralandığı durumlara kafa yaralanması denir. Bu durumda hafif bir morluk gibi basit bir belirti oluşabileceği gibi travmatik beyin yaralanması gibi ciddi durumlar da görülebilir. Kafa yaralanmaları sonrasında kişi kusabilir. Bilinç kaybıyla birlikte kusma görüldüğünde boğulma yaşanabilir.

  1. Parkinson Hastalığı

Parkinson hastalığı, ilerleyen nörolojik bir bozukluktur. İlk olarak harekette oluşan sorunlarla ortaya çıkar. Parkinson hastalığı yutkunma da zorluğa neden olabilir.

  1. İnme

İnme, beyin damarlarında yırtılma veya kanama olduğunda ya da beyne giden damarlarda tıkanıklık olduğunda beynin yeterli oksijeni almamasının sonucunda görülür. İnme; kusmaya, bilinç kaybına, nefes almada ve yutkunmada zorlanmaya neden olabilir. Tüm bunlar kişinin boğulmasına yol açabilir.

  1. Omurilik Yaralanması

Omurilik yaralanması, hayatınızın geri kalanı boyunca sizi etkileyebilir. Böyle bir sorun yaşandığında yürümede zorluk, kolların ve bacakların hareket ettirilememesi, bilinç kaybı gibi belirtilerin yanında şok da yaşanabilir.

  1. Kas Distrofisi

Kas distrofisi, kalıtsal bir hastalık olup zamanla kasların zayıflamasına yol açar. Bu hasar ve zayıflık protein eksikliğinden kaynaklanır. Kas distrofisi, nefes almada ve yutkunmakta sorunlara yol açar.

  1. Boğmaca

Boğmaca, bebekleri ve küçük çocukları etkileyen ciddi bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle kontrol edilemez şekilde öksürmeye ve nefes almada zorlanmaya yol açar.

  1. Polio

Poliomiyelit ya da polio, virüslerin sinir sistemine saldırdığı son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk ve kusma gibi basit belirtilere yol açabileceği gibi kas atropisi, nefes almada ve yutkunmada zorlanma, uyku apnesi gibi boğulmaya neden olabilecek belirtilere de neden olabilir.

  1. Multiple Skleroz

Multiple skleroz, sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalıktır. Multiple sklerozda kasların zayıflamasından dolayı çiğneme güçlüğüne bağlı olarak boğulma tehlikesi yaşanabilir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır ve teşhis amaçlı kullanılamaz. Sağlığınızla ilgili tüm endişelerinizi sağlık uzmanlarına danışmalısınız.
Multiyaşam
Multiyaşam

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress