• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bronkopulmoner Displazi: Ölümcül Olabilir.

2 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bronkopulmoner Displazinin Nedenleri

Bronkopulmoner displazi, genellikle solunum güçlüğü sendromundan dolayı ortaya çıkar. Solunum güçlüğü sendromu, akciğer gelişiminde oluşan belli sorunların sonucunda yaşanır. Prematüre bebeklerin akciğerlerinde yeterli yüzey aktif madde bulunmaz. Yüzey aktif madde, ciğerlerin içini kaplayan bir sıvıya sahiptir ve akciğerlerin açılmasını sağlar. Bu bebeklerin yüzey aktif madde yerine geçecek bir maddeye ve ventilatöre yani nefes makinesine konulması gerekebilir.

Nefes makinesi, yüksek doygunluktaki oksijenin bebeğe verilmesini sağlar. Tedavi, bebeğin akciğerlerine zarar verirse ve bebeğin birkaç hafta daha makinede kalması gerekirse bronkopulmoner displazi tanısı konulabilir.

Kimler Bronkopulmoner Displazi için Risk Altındadır?

Bronkopulmoner displazinin 2 kilogramdan daha düşük kiloyla doğan bebeklerde görülme riski yüksektir. Bu prematüre bebeklerin doğduklarında tam olarak gelişmiş akciğerleri yoktur. Akciğer sorunları ya da enfeksiyonları olan tam olarak gelişmiş bebeklerde de bronkopulmoner displazi riski büyük olabilir.

Bronkopulmoner Displazinin Belirtileri

Bebeklerde bronkopulmoner displazinin temel belirtisi, nefes almanın normale göre çok daha zor olmasıdır.

Diğer belirtilerin arasında şunlar bulunur:
Cildin mavileşmesi
Çok hızlı nefes alınması
Öksürme ya da hırıltılı solunum
Beslenmede güçlük çekme ya da sık sık kusma

Bronkopulmoner Displazi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar bronkopulmoner displaziyi genellikle solunum güçlüğü sendromu normalden daha uzun sürerse teşhis ederler. Bazen doktorlar 28. gün gibi belirli günleri işaretçi olarak kullanabilirler. Doktorlar, bronkopulmoner displaziyi, bebeğin orijinal doğum tarihi geçmesine rağmen solunum sorunları devam ediyorsa da teşhis edebilir.

Doktorlar, yeni doğan bebeklerde bronkopulmoner displaziyi teşhis etmek için göğüs röntgeni ve detaylı gözlemden faydalanırlar. Röntgen, bebeğin akciğerlerinin sünger gibi göründüğünü ortaya çıkarabilir. Doktor, bebeğin kanını alarak, kandaki oksijen miktarını ölçmek için kan gazı testi de yapabilir.

Bronkopulmoner Displazinin Tedavisi

Bronkopulmoner displazisi olan bebekler, kendi başlarına nefes alacak kadar güçlü olana dek enfeksiyonların yoğun bakım ünitesinde kuvöze konulurlar. Ventilatör ya da sürekli pozitif nazal hava yolu basıncı makinesiyle oksijen verilir.

Bazı vakalarda doktor, bebeği yavaşça oksijenden keser. Ayrıca, düşük basınçlı ventilasyon cihazları da kullanılabilir. Bu cihazlar, akciğerlerde daha fazla hasarın oluşmasını engeller.

Bronkopulmoner displaziyi tedavi etmek için pek çok tür ilaç kullanılabilir. Albuterol gibi bronkodilatörler bebeğin solunum yolunun açılmasına yardımcı olabilir. Furosemid gibi diüretikler, bebeğin vücudunun su toplamasını engelleyerek akciğerlerde biriken su miktarını azaltabilir. Bronkopulmoner displazisi olan bebekler, zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarına daha yatkın olduklarından antibiyotiklerle enfeksiyonların önlenmesi sağlanır.

Steroidler, iltihaplanmayı azaltır. Ancak, hastaların bu ilaçları düşük dozda ve kısa süreliğine kullanmaları gerekir. Sterodilerin ciddi yan etkileri olabilir ve bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini etkileyebilir. Bebek, nefes almak için daha çok çalıştığından fazladan kaloriye ihtiyacı olursa yüksek kalorili mamaların verilmesi gerekebilir. Bebek, normal mamayı sindiremeyecek olursa damar yolundan besleyici sıvı verilebilir.

Bronkopulmoner displazi tedavilerinin çoğu hastanede yapılır. Bronkopulmoner displazisi olan bebeğin, doktorlar bebekle ilgili solunum sorunlarından endişelenmeyene kadar hastanede yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalması gerekebilir. Çocuk Sağlığı(Kid Health), bronkopulmoner displazisi olan bebeklerin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalma uzunluğunun ortalama 120 gün olduğunu belirtiyor.

Bronkopulmoner Displazinin İlerleyişi

Bronkopulmoner displazi, komplikasyonlara neden olabilir. Bronkopulmoner displazisi olan bebeklerde, yiyeceklerin akciğerlere girme riski yüksektir. Ayrıca, soğuk algınlığı ya da solunum yolu hastalıklarından sonra nefes alma güçlüğü yaşama riski de artar.

Bronkopulmoner displazisi olan bazı bebeklerin, hastaneden eve gittikten sonraki birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca oksijen terapisine ihtiyaçları olabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress