• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bruksizm (Diş Gıcırdatma) Nedenleri Nelerdir?

28 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bruksizmin Sebepleri Nelerdir?

⇒Bruksizmin %70’inden fazlası stres ve endişe nedeniyle ortaya çıkar. Siz uyurken genellikle bilinçaltında görülür. Bununla birlikte aşağıda açıklanan olası nedenler de dahil olmak üzere başka şeyler buna yol açabilir.

1.İlaçlar

  • Bruksizm bir çok ilacın; en sık olarak antidepresanlar, antipsikotiklerin ve psikotropik ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.
  • Bruksizme neden olan ilaçların en yaygın türü selektif serotonin geri alım inhibitörleri veya bir antidepresan türü olan SSRI’dır. Bu kategorideki yaygın ilaçlar arasında paroksetin (Paxil) ve sertralin (Zoloft) bulunur.

2.Çene Problemleri
Oklüzal bir tutarsızlıktan muzdaripseniz, üst ve alt dişlerinizin doğru şekilde uymaması durumu, bruksizmden muzdarip olabilirsiniz. Eksik dişleriniz veya çarpık dişleriniz varsa bu durum oluşabilir. Çene problemleriniz düzeltildikten sonra çene problemlerinden kaynaklanan bruksizm durabilir.

3.Yaşam Tarzı Seçenekleri
Bazı yaşam tarzı seçimleri; yüksek miktarda alkol alımı, eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımı ve çok miktarda tütün içmek dahil olmak üzere, brütizmden muzdarip olma ihtimalinizi artırabilir.

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?

⇒Bruksizm tedavisi hissettiğiniz herhangi bir ağrıyı azaltmayı, dişlerinize zarar gelmesini önlemeyi ve mümkün olduğunca sıkma ve taşlaşmayı azaltmayı amaçlar.

1.Tıbbi bakım

  • Diş hekiminizin, dişlerinizi daha fazla zarar görmemesi için bir dişlik ya da ateli, koruyucu bir dişçi aleti yazması muhtemeldir. Ağzınıza farklı şekillerde uyacak birkaç stil koruyucu vardır. Diş hekiminiz, dişlerinize en büyük korumayı sunarken ağzınıza en uygun türü seçecektir.
  • Bir dişlik muhafazasının amacı, çenenizi daha rahat bir pozisyonda tutarken dişlerinizi korumak ve çenenin sıkışmasını önlemektir. Koruyucu giymek acı verici olmamalıdır. Bir ağızlık türü çalışmıyorsa, rahat olanı ve bruksizmi çözene dek başka bir şey denemelisiniz.
  • Bir atel veya koruyucu işe yaramazsa, diş hekiminiz yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek için diş telleri veya cerrahi ameliyatlar gibi ortodontik ayarlama önerebilir. Bununla birlikte, bunlar bruksizm için çok nadir görülen tedavilerdir ve sorunu çözmeyebilir.

2.Öz Tedavi
Bruksizmin yan etkilerini kendiniz tedavi etmenin çeşitli yolları vardır. Ağrıyı hafifletmek, sert yiyeceklerden kaçınmak ve yüz kaslarınızı gün boyunca periyodik olarak gevşetmek için çene kaslarınızı buzlandırmayı içerir. Gevşeme terapileri ve derin nefes alma egzersizleri gibi stres yönetimi teknikleri de faydalıdır.

3.Alışkanlığı Bırakma
Bazı durumlarda, bruksizm, alışkanlığı kırmayı öğrendikten sonra durabilir. Örneğin, rahatlama tekniklerini öğrenme ve çenenizi daha rahat bir pozisyonda tutarak alışkanlığı bozabilirsiniz. Gündüz bruksizm azaldıktan sonra, uyku bruksizminin de iyileşmesi muhtemeldir.

Tedavi edilmeyen Bruksizmin Potansiyel Komplikasyonları Nelerdir?

⇒Bruksizm şiddetli diş ağrısına yol açabilir ve tedavi edilmezse yeme bozukluklarını tetikleyebilir. Dişleriniz ve çeneniz daha hassas hale gelir ve daha fazla acı hissedersiniz. Bu depresyon ve uykusuzluğa neden olabilir. Bruksizm ayrıca kulak ağrısına, baş ağrısına, çene ağrısına, dişlerde anormal aşınma, kırık veya kırık dişlere, diş hareketliliğine ve tedavi edilmediği takdirde iltihaplı ve tekrarlayan diş etlerine neden olabilir.

Bruksizm İçin Uzun Vadeli Öngörü Nedir?

⇒Bruksizm sıklıkla çözülebilirdir ve stres ve kaygı ile başa çıkmayı öğrenme stratejileriyle dişlerinize daha fazla zarar gelmesi önlenebilir. Bu egzersiz, konuşma terapisi, nefes ve rahatlama teknikleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilir.

⇒Bruksizminiz tedavi edildikten sonra bile, diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz önemlidir. Bruksizminizin size haber vermeden önce geri döndüğüne dair işaretler bulabilirler.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress