
Buğday Alerjisi Belirtileri
Buğday alerjisi belirtileri genellikle buğday ile temas eden dakikalarla gelişir. Semptomlar diğer besin alerjilerinden kaynaklananlara benzerdir ve şunları içerir:
- Kurdeşen veya döküntü
- Ağız ve boğaz tahrişi
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Burun tıkanıklığı
- Göz tahrişi
- Nefes darlığı
♦♦Şiddetli bir buğday alerjisi ek olarak boğazınızı şişirebilen ve vücudu şoka sokabilen bir anaflaksiye neden olabilir. Anafilaksi yaşamı tehdit eder ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Buğday Alerjisine Sebep Olan Nedir?
♦♦Buğdayda bulunan proteinlere herhangi bir maruz kalma, alerjiniz varsa, vücudunuzda bir bağışıklık tepkisine neden olacaktır. Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler buğday bulunduran yaygın yiyeceklerdir. Bununla birlikte kozmetik proteinler, ketçap ve dondurma gibi hemen bariz olmayan ürünler ve gıdalarda da bulunur.
Aşağıda buğday alerjisi olan bir kişide alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilecek bazı gıdalar ve ürünler bulunmaktadır:
- Ekmekler, makarnalar, kekler, kurabiyeler ve kekler
- Kahvaltı gevrekleri
- Kuskus
- Farina, irmik ve kavuzlu buğday
- Bira
- Soya sosu
- Hidrolize bitkisel protein
- Sosisli veya soğuk et gibi işlenmiş et ürünleri
- Ekmek kabuklu proteinler
- Dondurma gibi süt ürünleri
- Meyan kökü, şekerlemeler ve sert şekerler
- Jelatinize nişasta ve değiştirilmiş gıda nişastası
- Sebze sakızı
♦♦Buğday alerjisi olan bazı kişilerde semptomlar sadece buğday ürünlerini yedikten sonraki saatlerde egzersiz yaparlarsa ortaya çıkar. Semptomlar genellikle bu vakalarda daha şiddetlidir ve anafilaksi içerebilir. Bu duruma buğdaya bağımlı egzersiz kaynaklı anafilaksi denir.
Buğday Alerjisi için Kim Risk Altındadır?
Buğday Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Buğdaysız Yaşam Tarzı
♦♦Bir buğday alerjiniz varsa potansiyel olarak yaşamı tehdit eden semptomların ortaya çıkmasını önlemek için sıkı bir buğday içermeyen diyete uygulamalısınız. Neyse ki marketlerde ve restoranlarda buğdaydan kaçınmak isteyen insanlar için birçok yiyecek seçeneği var.
Taze meyveler, sebzeler, fasulye ve paketlenmemiş etler sağlıklı buğday içermeyen gıdalardır. “Glutensiz” olarak işaretlenmiş herhangi bir paketlenmiş gıda ürünü, tanım gereği, buğday içermez. Ayrıca diğer tahıllardan yapılmış ürünler de yiyebilirsiniz:
- Mısır
- Pirinç
- Kinoa
- Arpa
- Çavdar
- Yulaf
♦♦Soya, pirinç, mısır, sorgum, tapyoka, patates veya hindistancevizi ile yapılan un ile geleneksel unun tadını alabilirsiniz.
♦♦Amerika Birleşik Devletleri yasaları gereği buğday içeren ambalajlanmış gıda ürünlerinin buğdayın varlığını açıklayan net bir etikete sahip olması gerekir. Bununla birlikte bu yasa kozmetik veya banyo ürünleri gibi gıda dışı ürünler için geçerli değildir. Bu nedenle şiddetli bir buğday alerjiniz varsa, eğer herhangi bir endişeniz varsa, bileşen listesini okumanızda veya üreticiye başvurmanızda büyük fayda vardır.
Buğday Alerjisinin Belirtilerini Yönetmek
♦♦Anafilaksi, buğday alerjisinin en ciddi semptomudur ve yaşamı tehdit edici olabilir. Buğday alerjisi olan bir kişi buğday tükettiğinde birkaç saniye içinde anaflaksi yaşayabilir. Anafilaksi epinefrin adı verilen bir steroid enjekte edilerek hemen tedavi edilebilir.
♦♦Bir buğday alerjisi teşhisi konduğunda doktorunuz size bir epinefrin oto-enjektör için reçete verecektir. Bu şekilde siz ya da çevrenizdeki bir kişi yanlışlıkla buğday tüketir ve anafilaksiye girerse bir epinefrin aşısı yapabilirsiniz. Anafilaksi yaşayan birine epinefrin uyguladıktan hemen sonra 911’i aramalısınız. Doktorunuz oto-enjektörün nasıl kullanılacağını ve bir ambulans gelene kadar buğdayı tüketen kişinin nasıl bakım yapacağını açıklayacaktır.
♦♦Antihistaminikler ve kortikosteroidler gibi yaygın alerji ilaçları buğday alerjisinin diğer semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir.
♦♦Bir buğday alerjisinin belirtileri rahatsız edici olabilir, ancak siz veya çocuğunuz bu belirtileri önlemek için buğdaysız bir yaşam tarzını nasıl ayarlayacağınızı çabucak öğreneceksiniz. Anafilaksiyi, eğer olursa, tedavi etmek için hazırlanmak size buğday olmadan normal bir yaşamda rahatlamanıza ve yaşamanıza izin verecektir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın