• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı)

7 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı)

Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu 1 yaştan büyük herkeste oluşabilir. Çok küçük çocuklarda belirtiler genellikle görülmez ya da belirtiler o kadar hafiftir ki mono teşhisi konmaz. EBV enfeksiyonunu bir kez geçirdikten sonra bir daha enfeksiyon geçirme ihtimaliniz düşüktür. EBV enfeksiyonu kapan herkes, hayatlarının geri kalanında mono enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazanır.

Ancak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve diğer ülkelerdeki pek çok çocuk bu enfeksiyona küçük yaşlarda yakalanmazlar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, ergenlik çağındakiler ve genç yetişkinler EBV enfeksiyonunu en çok yaşayan yaş gruplarıdır. Yani, mono genellikle lise ve üniversite çağındaki kişileri etkiler.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Centers for Disease Control and Prevention

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Virüsün kuluçka dönemi, enfeksiyonla ilk karşılaşıp belirtilerinizi görmeye başladığınız zamana kadarki aralıktır. Bu dönem 4 ila 6 hafta sürebilir. Mononun belirtileri genellikle bir veya iki ay boyunca sürer.

Belirtiler arasında şunlar bulunur:
Ateş
Boğaz ağrısı
Boyundaki ve koltuk altlarındaki lenflerin şişmesi
Baş ağrısı
Yorgunluk
Kaslarda zayıflık
Bademciklerin şişmesi
Gece terleme

Ara sıra karaciğer veya dalak da şişebilir ancak mononükleozun ölüme neden olduğu çok nadiren görülür.

Mono, grip gibi yaygın olarak görülen diğer virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardan ayırt edilmesi oldukça zor bir hastalıktır. Belirtileriniz evde uyguladığınız dinlenme, yeterli sıvı tüketme ve sağlıklı gıdalarla beslenme gibi tedavilerle bir veya iki hafta içerisinde düzelmezse doktorunuza görünün.

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Nedenleri Nelerdir?

Mononükleoz, EBV’nin neden olduğu bir hastalıktır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, EBV, dünya üzerinde insanları en yaygın olarak etkileyen virüs ailesi olan herpes ailesine ait bir virüstür.
 Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Centers for Disease Control and Prevention

Virüs, enfeksiyon kapan kişinin ağzından tükürükle ya da kan gibi diğer vücut sıvılarıyla doğrudan bulaşabilir. Ayrıca, cinsel temas ya da organ nakliyle de bulaşabilir. Öksürme, hapşırma, öpüşme, yiyecek ve içecekleri paylaşma gibi durumlarda da mono enfeksiyonu yaşayan kişiden hastalığı kapabilirsiniz. Enfeksiyonu kaptıktan sonra belirtilerin oluşması genellikle 4 ila 8 haftayı bulur.

Ergenlik çağındakilerde ve yetişkinlerde enfeksiyon vakalarının %35 ila 50’sinde fark edilebilir belirtiler görülür. Çocuklarda virüs genellikle bir belirtiye neden olmaz ve enfeksiyon tanısı konulmadan iyileşir.

Kimler Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Riski Altındadır?

Şu grupların mono enfeksiyonu yaşama riski daha yüksektir:
15 – 30 yaş aralığındaki gençler
Öğrenciler
Doktorlar
Hemşireler
Hasta bakıcılar
Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişiler

Düzenli olarak kalabalıkla temas halinde olan kişilerde mono riski artar. Bu nedenle lise ve üniversite öğrencileri sıklıkla enfeksiyon yaşarlar.

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Nasıl Teşhis Edilir?

Hepatit A gibi daha başka ve ciddi virüsler de mono ile benzer belirtilere neden olduğundan doktorunuz diğer seçenekleri mümkün olduğunca elemek isteyecektir.

I İlk Muayene
Doktorunuzla randevunuza gittiğinizde doktorunuz belirtilerinizin ne zamandır devam ettiğini sorar. 15 – 25 yaş aralığındaysanız doktorunuz mono enfeksiyonu geçiren biriyle görüşüp görüşmediğinizi sorabilir. Mono teşhisi koymak için yaygın görülen ateş, boğaz ağrısı ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilere bakılır.

Doktorunuz ateşinizi ölçüp, boynunuzu, koltuk altlarınızı ve kasıklarınızı lenf bezlerinin şişip şişmediğini anlamak için kontrol edecektir. Ayrıca, midenin sol üst kısmı dalağın genişleyip genişlemediğini anlamak için kontrol edilebilir.

II Tam Kan Sayımı
Bazen doktorlar tam kan sayımı isteyebilirler. Bu kan testi, doktorunuzun çeşitli kan hücrelerinin seviyelerine bakarak hastalığınızın ciddiyetini belirlemesine yardımcı olur. Örneğin, lenfosit sayısının yüksek olması mono enfeksiyonuna işaret edebilir.
III Akyuvar Hücresi Sayımı
Mono enfeksiyonu genellikle vücudun kendini savunmasını sağlayan akyuvarların daha fazla üretilmesine yol açar. Akyuvar sayısının yüksek olması EBV’den kaynaklanan bir enfeksiyon olduğunu kanıtlamasa da bu ihtimali güçlendirir.
IV Monospot Testi
Laboratuvar testleri, doktorunuzun teşhis koyması için muayenenin ikinci kısmını oluşturur. Mononükeloz için en güvenilir teşhis yöntemlerinden biri monospot ya da heterofil testidir. Bu kan testi, vücutta bağışıklık sisteminin zararlı bileşenlere karşı savunma olarak ürettiği proteinler olan antikorları kontrol eder. Ancak, EBV antikorlarını incelemez. Monospot testinde EBV enfeksiyonu yaşadığınızda vücudun üretebileceği diğer antikor seviyelerine bakılır. Bu antikorlara heterofil antikorlar denir.

Testin sonuçları, mono belirtileri görülmeye başladıktan 2 ila 4 hafta boyunca tutarlı olur. Bu noktada, olumlu bir tepki oluşturacak hetorofil antikorları yeterli noktaya ulaşır.

Bu test her zaman güvenilir olmasa da yapılması kolaydır ve sonuçları bir saat gibi kısa bir sürede çıkar.

V EBV Antikor Testi
Monospot testi negatif çıkarsa doktorunuz EBV antikor testi isteyebilir. Bu kan testi EBV’ye özel olarak üretilen antikorları inceler. Bu test, belirtileri yaşadığınız ilk haftada bile monoyu belirleyebilir ancak sonuçların çıkması uzun sürer.

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Nasıl Tedavi Edilir?

Bulaşıcı mononükleozun özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, doktorunuz boğazın ve bademciklerin şişliğini azaltmak için kortikosteroid verebilir. Belirtiler genellikle bir veya iki ay içinde düzelir.

Tedavide belirtileri hafifletmeye odaklanılır. Bunun için ateşi düşürecek ilaçlar, boğaz ağrısını hafifletecek tuzlu suyla gargara gibi yöntemler kullanılabilir.

Belirtileri hafifletmek için evde kullanılabilecek tedaviler:
Bolca dinlenmek
Bol su içerek vücudun susuz kalmasını engellemek
Tavuk çorbası içmek
Asetaminofen(Tylenol) gibi ağrı kesici ilaçlar içmek

Yoğun bir karın ağrısı yaşıyorsanız ya da belirtileriniz giderek kötüleşiyorsa doktorunuza görünün.

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Muhtemel Komplikasyonları Nelerdir?

Mono genellikle ciddi bir hastalık değildir. Bazı durumlarda, mono enfeksiyonu yaşayan kişiler streptokok boğaz ağrısı, sinüs enfeksiyonları ve bademcik iltihabı gibi ikincil enfeksiyonlar da yaşayabilirler.

Nadiren de olsa bazı kişilerde şu komplikasyonlar görülebilir:

I Dalağın Şişmesi
Enfeksiyondan dolayı şişmiş olabilecek dalağın yırtılmasını engellemek için ağır eşya kaldırmak ya da temas gerektiren sporlar yapmak gibi enerji gerektiren hareketleri yapmak için en az 1 ay beklemelisiniz. Normal aktivitelerinize ne zaman döneceğinizi doktorunuza sorun. Monosu olan kişilerde dalak yırtılması nadir olarak görülür ancak bu, hayatı tehdit edebilecek acil bir durumdur. Mononuz varsa ve karnınızın üst sol kısmında keskin, ani bir acı yaşıyorsanız bir an önce acil servise gidin.
II Karaciğerin İltihaplanması
Hepatit (karaciğer iltihaplanması) ya da sarılık (gözlerin ve cildin sararması), mono enfeksiyonu olan kişilerde ara sıra yaşanabilir.
III Nadir Görülen Komplikasyonlar

Mayo Clinic’e göre, mono son derece nadir de olsa şu komplikasyonlara yol açabilir:
Anemi (Alyuvar hücrelerinin sayısında azalma olması)
Trombositopeni (Kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin sayısında azalmanın olması)
Kalpte iltihaplanmanın olması
Menenjit ya da Guillain-Barre sendromu gibi sinir sistemini etkileyen komplikasyonlar
Nefes almayı engelleyecek şekilde bademciklerin şişmesi

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Hastalığının İlerleyişi ve İyileşmesi

Mono belirtileri 4 haftadan uzun süre devam eder. Mono enfeksiyonu geçiren kişilerin çoğu 2 ila 4 hafta içinde iyileşir.

Kronik EBV enfeksiyonu denen hastalığın belirtileri 6 aydan uzun sürebilir. EBV hücrelerinizin içinde hayatınızın geri kalanı boyunca etkin olmayan bir şekilde kalabilir ve ara sıra belirtiler olmadan aktifleşebilir. Bu zamanlarda tükürük aracılığıyla virüsü başkalarına yaymanız mümkündür.

EBV, vücuttaki bağışıklık sistemi hücrelerinde aktif olmayan bir enfeksiyon olarak hayat boyu kalabilir. Çok nadiren de olsa virüsü taşıyan kişilerde Burkitt lenfoması ya da nazofarenks karsinomu gibi nadir kanserler oluşabilir. EBV, bu kanserlerin gelişiminde bir rol oynuyor gibi görünmektedir. Ancak, kanserlerin oluşmasındaki tek etken EBV değildir.

Bulaşıcı Mononükleoz (Bulaşıcı Öpücük Hastalığı) Nasıl Önleyebilirim?

Daha önceden EBV enfeksiyonu geçirmiş sağlıklı kişiler bu enfeksiyonu hayatları boyunca dönemsel olarak yayabildiğinden mono enfeksiyonunun önlenmesi neredeyse imkânsızdır. 35 yaşına kadar neredeyse tüm yetişkinler mono enfeksiyonu geçirdiğinden vücutlarında bu enfeksiyona karşı antikor bulunur. İnsanlar normalde hayatları boyunca sadece bir kez mono enfeksiyonu geçirirler.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress