• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Burun Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

20 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 3 Yorum

Burun Şişmesinin Nedenleri

Burnun Darbe Alması
Şişmenin en yaygın nedeni budur. Düşmek, bir yere çarpmak veya darbe yemek gibi buruna gelebilecek herhangi bir travma şişmeye ve ağrıya sebep olur. Eğri bir burun, burun kemiğinde meydana gelen bir kırılma veya çatlamaya işaret eder. Genellikle burun ve göz çevresinde kanama ve morarma da olur. Bazıları nefes almakta zorluk bile çekebilirler. Tüm bunlar acil tıbbi destek almanız gerektiğini gösteren belirtilerdir.

Enfeksiyon
Burun eti şişmesinin olası nedenlerinden biri burun içerisinde veya dışında meydana gelen bölgesel enfeksiyondur. Kızıl ve sert bir sivilce görünümüyle başlayıp daha fazla ağrı çektirene ve daha fazla kızarana kadar büyüyerek en son iltihap toplayabilir. Eğer burun içinde oluştu ise sebebi koparılan bir burun kılı, sürekli burun karıştırmak ve mukoza lezyonu ile sonuçlanan sürekli sümkürme olabilir. Stafilokoksik gibi bakteriler lezyondan (yaradan) sızarak vücut savunmasını kırarak enfeksiyona neden olur. Burun derisinde de benzer durum görülür. Fazladan olarak Stafilokok bakterisinin gözenekleri tıkayarak enfeksiyona sebep olduğu görülür.

Sinüzit
Bir diğer yaygın sebep sinüzittir. Sinüzit enfeksiyon veya alerjik tepki kaynaklı olabilir. Oluşan iltihap sinüs mukozasının şişmesine, bu durum ise burun tıkanıklığına ve aşırı miktarda mukus üretimine neden olur. Burnunuzu çekmenizin ve baş ağrınızın sebebi budur. Antibiyotikler, burun dekonjestanları (nemi azaltarak soluğu kolaylaştıran ilaç) ve ağrı kesiciler hastalık belirtilerini hafifletecektir. Alerjik sinüzit ve alerjik burun iltihabı (aşağıda) benzerdir.

Alerjik Rinit
Soluk almanızla birlikte içinize çektiğiniz toz, polen, sigara dumanı, bakteriler ve diğer kirler alerjik rinite neden olarak burnunuzun içindeki mukoza tabakasının şişmesine sebep olabilir. Alerjik rinit kesilmek bilmeyen hapşırmalara, sürekli burun akıntısına ve baş ağrısına neden olabilir. Burun şişer, tıkanır, kızarır ve ağrır. Çok sık sümkürürseniz bu belirtiler artacaktır. Alerjik burun iltihabı ve alerjik sinüzitin tedavisi için antihistaminler (alerji ilaçları), dekonjestanlar ve ağrı kesiciler kullanılır.

Burun Polipi
Burun polipleri de şişmeye neden olabilir. Polipler burnun içinde alerjik durumlarla ve uyaranlarla ilişkili yararlı ve damla şeklindeki parçalardır. Fazla büyürlerse burun yolunu tıkayabilir, mukus üretimini ve toplanmasını artırabilir, yüz ağrısına neden olabilir ve sinüzite benzer diğer belirtilere sebep olabilir. Büyümeye devam ederse kemiklere doğru baskı yaparak burnun veya yüzün şeklini değiştirebilirler. Dekonjestan, steroid burun spreyi ve cerrahi müdahale gibi tedavileri alabilmek için kulak burun boğaz doktoruna görünmelisiniz.

Yabancı Nesne
Sıklıkla küçük çocukların, bazen büyük çocukların, nadiren de yetişkinlerin burunlarına yabancı maddeler sıkışır. Bu durum burun etinde aşırı hassasiyete ve şişmeye neden olur. Boncuk veya küçük oyuncak benzeri yabancı nesne birkaç gün fark edilmez veya mukoza tabakasını yırtarsa enfeksiyon oluşturarak burundan sarı-yeşil arası çok ağır kokan bir sıvı akmasına neden olabilir. Nesneyi çıkarmak ve enfeksiyonu gidermek için acil tıbbi müdahale gerekli olur.

Burun Şişmesi Tedavisi

Altta Yatan Nedenin Bulunması
Burun şişkinliğine sebep olan faktörün teşhis edilmesi tedavinin ilk adımıdır. Burun şişkinliğinin nedeni enfeksiyon ise, antibiyotik almak için doktora görünmelisiniz. Bazı durumlarda ise kırık burun kemiğinin düzeltilmesi, poliplerin çıkarılması, iltihap veya apsenin boşaltılması gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Burnu Daha Fazla Zedelemeyin
Her şeyden önce, burnunuzun içini bir nesne ile veya parmaklarınızla karıştırmayın. Kanamaya veya enfeksiyona neden olabilir. Şiddetli sümkürmeyin, hafifçe sümkürün. Burnunuza hiçbir şey sokmayın. Burun deliklerinizi sarmak için pamuk ve peçete de dâhil.

Buz Tedavisi
Acıyı dindirip şişkinliği azaltmak için plastik bir poşete veya havluya buz sararak burnunuza uygulayın. Günde üç kereye kadar on beş yirmi dakika boyunca bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Burun Spreyleri
Burnunuz alerjenlerden veya sinüzitten ötürü tıkandıysa burun dekonjestanları, burun spreyleri ve alerji ilaçları yardımcı olacaktır. Bu yardımcıları üç gün boyunca kullandığınız halde şişkinlik inmezse bir doktora danışın.

Başınızı Yüksekte Tutun
Uzanırken başınızı yüksekte tutmak için bir yastık daha kullanın. Bu sayede mukusunuz kuruyacak ve nefes alabilerek daha rahat uyuyacaksınız.

Sigaradan Uzak Durun
Sigara ve alkolden uzak kalın, belirtileri azdırabilir. Alerjik tepkiye neden olabileceği için tozdan, polenden ve diğer tahriş edebilecek yabancı maddelerden uzak durun.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. orhan kargun says

    26 Nisan 2016 at 14:29

    Ya lütfen yarďım edin düşme sonucu burnum enfeksiyon kaptı derisi kalınlaştı burun ucunda şişme oldu 1.5 ay oldu inmedi kremler antibiyotikler alìorum geçmiyor üstteki bayan gibiydi burnum film çektirdim kırık yok dediler ne zaman iner sisler burun eski haline dönermi teşekkür ederim.

    Cevapla
  2. riza says

    16 Kasım 2016 at 01:16

    O kadar söylüyorum parfüm sıkmayın diye fakat genede sıkıyorlar parfüm böyle burun deliklerinde polipelerin şişemesine neden olur sanırım parfümün dahada cok zararı var tabiki

    Cevapla
  3. Ercan says

    4 Ağustos 2017 at 09:48

    Havuzdan sonra burun şişliğim oldu hatırladığım kadarıyla darbe almadı ağrı veya sancı yok nedeni nedir ve en kısa sürede nasıl iner?

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress