• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Çatlak İzlerini Önlemek için 7 Önemli İpucu

17 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Çatlak İzlerinin Genel Olarak Görüldüğü Yerler

Çatlak izleri, cildinizde girintili çıkıntılı yollar gibi görünürler. Kırmızı, mor ya da gri görünümlü olabilirler.

  • Karın
  • Göğüs
  • Bel
  • Kalça
  • Basenler

1) Kilonuzu Kontrol Altına Alın

Çatlakların oluşumunu önlemek için alabileceğiniz en yararlı önlemlerden biri sağlıklı bir kiloda olmanızdır. Çatlaklar genellikle cildin hızlı kilo alınması sonucunda gerilmesiyle oluşur. Hızlıca kilo verdikten sonra da çatlakların oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bazı kişilerse, ergenlik döneminde vücutları değişirken çatlak oluşumuyla karşılaşabilirler. Kas çalışan kişilerde kas grupları büyüdükçe veya steroid kullanıldığında çatlaklar oluşabilir.

Vücudunuzdaki değişiklikleri kontrol altına almak, çatlak oluşumunu önlemekteki en iyi yöntem olacaktır. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Hızlı kilo alımı ya da hızlı kilo verme durumu yaşadığınızda doktorunuza giderek bu durumun neden kaynaklandığını öğrenmelisiniz.

2) Bol Su İçin

Yeterli miktarda su içmek, cilt kuruluğunu götüreceği gibi çatlakların görünümünü de düzeltecektir. Erkekler günde 3 litre, kadınlarsa 2 litre su içmeye dikkat etmelidir.

Kafeinli içecekler içmek çatlakların oluşma riskini artırır. Kahve içerseniz daha fazla su içmeniz gerekmektedir.

3) Besin İçeriği Zengin Bir Diyet Yapın

Çatlaklar, yetersiz beslenmenin sonucu olarak da ortaya çıkar. Besin içeriği zengin gıdalar tüketmek cilt sağlığına da faydalıdır.

Beslenme düzeninizdeki yiyeceklerin içermesi gerekenler:

  • C vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • Çinko
  • Protein

Farklı besin gruplarını içeren bir düzen oluşturduğunuzdan emin olmak için tabağınızdaki renkleri kontrol edebilirsiniz. Örneğin yumurta, tam tahıllı ekmek ve renkli meyveler besin değeri yüksek bir kahvaltı yapmanızı sağlayacaktır.

4) Beslenme Düzeninize C Vitamini Ekleyin

Cildinizi güçlü ve elastik tutmak konusunda kolajen büyük rol oynar. Kolajen, kırışıklıkların görünümünün azalmasına yardımcı olmasının yanı sıra çatlak görünümünü de önler.

C vitamini, kolajen gelişimi için önemli bir vitamindir. C vitamini birçok sebzede ve meyvede bulunabilir. Portakal ve limon gibi narenciyeler C vitamini için çok iyi kaynaklardır.

5) D Vitamini Kullanın

Yapılan bir çalışma, D vitamini seviyesinin düşük olmasıyla çatlak izleri arasında bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Daha fazla araştırma yapılması gerekse de D vitamini seviyesini sağlıklı bir seviyede tutmak çatlak izlerinin oluşumunu engeller.

D vitaminini almanın en iyi yolu güneşe çıkmaktır. D vitamini ekmekte, mısır gevreklerinde, süt ve yoğurtta bulunur.

6) Çinko Bakımından Zengin Yiyecekler Tüketin

Çinko, cilt sağlığı için çok önemlidir. Çinkonun iltihaplanmayı azaltan ve iyileşmeyi sağlayan bir özelliği vardır. Çinko ve çatlak izleriyle ilgili çok az çalışma olsa da beslenme düzeninize kuruyemiş ve balık gibi çinko bakımından zengin gıdalar eklemeniz cilt sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

7) Yeni Oluşan Çatlaklara Anında Müdahale Edin

Cildinizde çatlak oluşumunu tamamen engelleyemiyorsanız onları daha az görünür hale getirmeye çalışabilirsiniz. Yeni oluşan çatlak görünümlerini hafifletmek için dermatologla görüşebilirsiniz. Doktorunuz çatlakların oluşumuna neden olan durumu bularak çatlak oluşumunu engelleyebilir ve çatlak izlerini tedavi edebilir.

Risk Faktörleri

Bazı kişilerde çatlak oluşumu çok daha fazla görülür. Risk faktörleri:

  • Kadınlar
  • Ailesinde çatlak oluşumu görülen kişiler
  • Aşırı kilo
  • Hamilelik
  • Hızlı bir şekilde kilo alınması veya verilmesi
  • Kortikosteroid kullanımı
  • Göğüs büyütme ameliyatı
  • Cushingsendromu ya da Marfan sendromu gibi genetik bozukluklar

Hamilelikte Çatlak Oluşumu

Hamilelik, kadınlarda en sık çatlak oluşumu yaşanan dönemdir. Hamile kadınların %50 – 90 arası doğuma kadar vücutlarında çatlak oluşumu gözlemliyor. Hamilelikte oluşan çatlaklar, normal çatlaklardan farklı olabilir.

Bazı uzmanlar hamilelik sırasında oluşan hormon değişikliklerinin çatlak oluşumuna sebep olabileceğine inanıyor. Hormonlar, cildinizin daha çok su tutmasına, esnemesine ve esnediklerinde de daha kolay yırtılmalarına sebep olur. Fakat bu sadece bir görüştür. Çok sayıda hamile kadın, hamileliklerinin altıncı ya da yedinci ayında çatlak oluşumlarını gözlemlemeye başlıyor.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, katılımcıların %78’i çatlak oluşumunu engellemek için çatlak önleyici krem kullanmışlardır. Bu kadınların üçte biri, iki veya daha fazla ürün kullandıklarını belirtmişlerdir. Yine de katılımcıların %58.5’inde çatlak oluşumu gözlenmiştir.

Hamilelikte çatlak oluşumunu engellemenin en iyi yolu yavaş ve düzgün bir şekilde kilo almaktır. Hamilelik sırasında kendinizi ve bebeğinizi düzgün bir şekilde beslemenizi ve fazla kilo almamanızı sağlamak için bir diyetisyenle görüşebilirsiniz.

Hamilelik sırasında çatlaklarınız oluştuysa bile bu çatlaklar zamanla yok olabilir. Zamanla renkleri kırmızı ve pembeden soluk gri veya beyaz renge dönecektir.

Çatlak Oluşumu Tedavisi

Çatlak oluşumunu engellemek zor olabilir ama görünümlerini hafifletmek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır:

1 Retinol Krem
Retinol kremler A vitamini içeren topikal ilaçlardır. Retinol uyguladıktan sonra cildinizin görünümünde özellikle çatlak oluşumları yeniyse düzelmeler olacaktır. Bu krem, cildinizdeki kolajeni tekrar oluşturur ve çatlakların olduğu yerlerin cildinizin diğer yerleri gibi görünmesini sağlar.

Hamileyseniz ya da emziriyorsanız bu tedavi yöntemiyle ilgili doktorunuza danışmalısınız. Birçok uzman,topikalretinol kremlerin hamilelik ve emzirme sırasında kullanılmaması gerektiğini düşünmektedir.

2 Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi, çatlak izlerini azaltmak için bir başka seçenektir. Lazer, kolajeni ve elastini uyararak cildin yenilenmesini sağlar. Lazer tedavinin pek çok türü vardır. Sizin için hangisinin uygun olacağına doktorunuzla konuşarak karar verebilirsiniz.
3 Glikolik Asit
Glikolik asit içeren kremler ve kimyasal soyucular, çatlak oluşumlarını geçirmek için başka bir tedavi yöntemidir.

Bu tedavilerin birçoğu pahalıdır ve sigortanız tarafından karşılanmaz. Bu tedaviler, çatlak oluşumunun görünümünü hafifletmek için kullanılırlar. Yeni çatlak oluşumlarını engellemek için kullanılmazlar.

Çatlakları önlemek için pek çok krem, yağ ve bakım ürünü bulunsa da bu ürünlerin etkili olduğunu destekleyecek herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu ürünler çatlaklar konusunda yardımcı olmasa da herhangi bir zararları da bulunmamaktadır.

Çatlak görünümlerinde bir artış varsa veya çatlaklar vücudunuzun büyük bir kısmını kapsıyorsa doktorunuzla görüşün. Doktorunuz bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip görünümlerini hafifletmek için tedavi uygulayacaktır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress