
Çene Gerginliğinin Belirtileri
Çenede gerilmeyi pek çok farklı şekilde deneyimleyebilirsiniz. Çenede hafif veya yoğun ağrı ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Çiğnerken ya da esnerken bu belirtiler daha da kötüleşir. Bazı durumlarda konuşmak bile zor olabilir.
Çenede acı ve gerginlik yüzün iki tarafında da hissedilebileceği gibi burnu, ağzı ve kulakları etkileyebilir. Aynı zamanda kafayı, dişleri ve boynu da etkiler.
Çene gerginliğinin belirtileri:
- Çıtırdama sesleri
- Kulak ağrısı
- Kısıtlı hareket
- Çene eklemlerinin kilitlenmesi
- Yüzün bir tarafında ya da iki tarafında birden ağrı
- Omuz ağrısı
- Diş ağrısı
Çene Gerginliğinin Nedenleri
Çene gerginliğinin pek çok nedeni olsa da stres bu durumun oluşmasındaki en büyük etkendir. Duygusal ya da fiziksel stres, çenede gerginliğe ve ağrıya neden olabilir. Stres altında olduğunuzda, sinirli veya kızgın olduğunuzda çenenizin kasıldığını veya ağrıdığını fark edebilirsiniz. Geceleri uyurken dişlerinizi sıkıyor ve gıcırdatıyorsanız bu durumun sonucunda da çene gerginliği oluşabilir ve ağrı yaşayabilirsiniz.
Gün içinde hareket ederken düzgün bir duruş sergilememeniz ve midenizin üzerinde ve kafanız yan bir şekilde yatmanız da gerginliğe neden olacaktır. Bu tür bir pozisyon boynunuzun, başınızın ve çenenizin yanlış konumda olmasına neden olur. Sinüslerdeki baskı da migren baş ağrıları gibi çenede gerginliğe neden olur.
Çene gerginliğinin diğer nedenleri:
- Boyundaki kemik çıkıntıları
- Disklerde şişme
- Aşırı çiğneme
- 20 yaş dişlerinin çıkması
- Boyun kusurları
- Kireçlenme
- Eklem iltihabı
- Alt çene ekleminin yerinden çıkması
- Tetanoz
Çene Gerginliğini Geçirmek için Yapabileceğiniz 3 Egzersiz
Çenenizi rahatlatıp esnetebilmeniz için yapabileceğiniz bazı egzersizler vardır. Bu egzersizleri gün boyunca yapmanız yaşadığınız gerginliği ve ağrıyı hafifletecektir. Fayda görmek için düzenli olarak bu hareketleri yapmanız gerekmektedir.
1 Nefes Egzersizi
2 Çeneyi Açmak
3 Boyun Kaslarını Güçlendirmek
Çene Gerginliğini Rahatlatmanın Yolları
Çene gerginliğinin altında yatan nedenleri tedavi etmek için başka yöntemleri de araştırabilirsiniz. Bu gerginliğe neden olan etkeni bulmanız tedavi için çok önemlidir. Belirtiler daha da kötüleşirse veya düzelmezse doktora görünün.
Bu sırada, kendi başınıza çene gerginliğini azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır:
1 Masaj
2 Ağrıyı Şiddetlendiren Şeylerden Uzak Durun
3 Sıcak veya Soğuk Bası Uygulayın
4 Ağızlık Kullanın
5 Ağrı Kesici Özellikli İlaçlar ve Yağlardan Faydalanın
6 Duruşunuzu Düzeltin
7 Rahatlama Teknikleri
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın