
Çiçek (Variola) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tarihi kanıtlar çiçek hastalığı geçiren kişiler 7 ila 17 gün boyunca herhangi bir belirtinin ortaya çıkmadığını gösterir. Ancak, virüsün gelişme aşaması yani kuluçka dönemi sonlandığında grip benzeri bazı belirtiler ortaya çıkar.
Belirtiler: |
---|
Yüksek ateş |
Titreme |
Baş ağrısı |
Ciddi sırt ağrısı |
Karın ağrısı |
Kusma |
Bu belirtiler 2 – 3 gün içerisinde geçer. Sonrasında hasta kendini daha iyi hissedebilir. Ancak, hasta kendini daha iyi hissetmeye başlar başlamaz ciltte kızarıklıklar ortaya çıkar. Kızarıklıklar yüzden başlayıp ellere, alına ve vücudun geri kalanına doğru yayılır. Kızarıklıklar kaybolana kadar hastalık son derece bulaşıcıdır.
İki gün içerisinde kızarıklıklar içinde sıvı ve irin birikerek apse oluşur. Apse açılarak kabuk bağlar. Kabuklar iyileşince düşer ve iz bırakır. Kabuklar düşene kadar hastalık hâlâ bulaşıcıdır.
Çiçek (Variola) Hastalığının Türleri
Çiçek hastalığının iki tane yaygın, iki tane de nadir görülen türü bulunur. Variola minor ve variola major yaygın olarak görülen türlerdir.
Çiçek hastalığı vakalarının yaklaşık %90’ının variola major olduğunu saptamıştır. Tarihsel açıdan çiçek hastalığının bu türü, hastalığa yakalanan kişilerin %30’unu öldürmüştür.
Çiçek hastalığının nadir görünen türleri ise hemorajik çiçek hastalığı ve kötü huylu çiçek hastalığıdır. Her iki tür de yüksek derecede ölüm oranı bulunan ancak nadir görülen türlerdir.
Hemorajik çiçek hastalığı, organların mukoza zarına ve cilde kan sızdırmasına neden olur. Kötü huylu çiçek hastalığında ise cilt üzerinde irin dolu kabarcıklar oluşmaz. Hastalık boyunca cilt yumuşak ve düz kalır.
Çiçek (Variola) Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Çiçek hastalığının bu kadar tehlikeli ve ölümcül olmasının nedenlerinden biri de havadan bulaşan bir hastalık olmasıdır. Havadan bulaşan hastalıklar hızlı bir şekilde yayılma eğilimindedirler.
Öksürmek, hapşırmak ya da vücut sıvılarıyla doğrudan temas kurmak virüsün yayılmasına neden olabilir. Ayrıca, hasta kişinin kullandığı virüsle kirlenen kıyafetleri ve yatağı paylaşmak enfeksiyona neden olabilir.
Çiçek (Variola) Hastalığının Tedavisi
Çiçek virüsünün herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Bunun sonucunda dünya çapında tekrarlanan aşı programları sürdürülerek variola yani çiçek virüsü tamamen yok edilmiştir. Risk altında olduğu düşünülen kişiler, laboratuvar ortamında çiçek hastalığını araştıran kişilerdir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın