• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Çift Diz Replasmanı

18 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒Artrit eklemlerin iltihaplanmasıdır. Bu durum etkilenen bölgede bir eklem veya çoklu eklemleri etkileyerek ağrı ve sertliğe neden olabilir. Bu semptomlar bir veya her iki dizde ortaya çıktığında, genellikle eklemlerdeki kıkırdağın yıprandığını gösterir. Hasarlı eklemleri değiştirmek ve semptomları hafifletmek için diz replasman ameliyatı yapılabilir.

⇒Diz protezi ameliyatı sırasında, cerrah diz ekleminin hasarlı bölgelerini protez adı verilen yapay diz ile değiştirir. Metal, plastik ve seramik bir protez yapılır. Hasarlı dizlerin neredeyse tüm fonksiyonlarını geri kazanmaya ve artrit ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

⇒Dizinizdeki ağrı günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa, doktor genellikle diz protezi ameliyatını önerecektir. Çoğu durumda, bu tip ameliyatlar, 60 yaşın üzerindeki insanlarda yapılır; çünkü genç insanlar yapay dizlerini daha çabuk yıpratırlar.

⇒Şiddetli artrit her iki dizini de etkilediğinde, bir doktor çift diz replasman ameliyatı önerebilir. Bununla birlikte, bu tür cerrahiyle daha fazla risk söz konusudur, bu yüzden genellikle sadece aşağıdakilere tavsiye edilir:

  • Fiziksel olarak formda
  • Genel olarak iyi sağlık
  • Hareketliliklerini tekrar kazanmak için ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyona girmeye motive oldu

⇒Çift diz protezi ameliyatı bir ameliyat veya iki ameliyatı içerebilir. Her iki diz de aynı anda değiştirildiğinde, cerrahi eş zamanlı diz replasmanı olarak bilinir. Her diz farklı bir zamanda değiştirildiği zaman, aşamalı bilateral diz replasmanı olarak adlandırılır. Ya ameliyat, tam diz replasmanı veya kısmi diz replasmanı kombinasyonunu içerebilir.

Eşzamanlı İkili Dizinin Değiştirilmesi

⇒Aynı anda bilateral diz replasmanı ile her iki diziniz de aynı ameliyat sırasında değiştirilecektir. Eşzamanlı bir prosedürün birincil avantajı, her iki dizini de iyileştirmek için sadece bir hastanede kalış ve bir rehabilitasyon dönemi olmasıdır.

⇒Bununla birlikte, dizlerin her ikisini aynı anda kullanmak daha zor olduğundan rehabilitasyon daha yavaş olabilir. Aslında, eş zamanlı bilateral diz ameliyatı geçiren birçok kişinin, iyileşirken evlerinde yardıma ihtiyacı vardır. Bu tür prosedürün gerçekleştirilmesi daha uzun sürer. 

⇒Çift taraflı diz replasmanı sadece iki saat sürerken, eş zamanlı diz replasmanı tipik olarak üç ila dört saat arasında tamamlanır. Eşzamanlı diz replasmanı daha uzun süre ve daha ağır anestezi gerektirdiğinden komplikasyon riski daha yüksektir. Kalp rahatsızlığı veya akciğer hastalığı olanlar için ameliyat önerilmez. Bu yüksek riskli gruplar, ameliyat sırasında ve sonrasında kalp sorunları veya aşırı kan kaybı yaşayabilir.

Aşamalı Bilateral Diz Replasmanı

⇒Sahte bilateral diz replasmanında, her iki diz de iki ayrı ameliyatla değiştirildi. Bu ameliyatlar birkaç ay arayla yapılır. Her ameliyat yaklaşık iki saat sürer. Bu aşamalı yaklaşım, bir diz dizinin ikinci diz ameliyattan önce iyileşmesini sağlar. Aşamalı bir prosedürün ana avantajı, komplikasyon riskinin azalmasıdır. Ayrıca daha kısa bir hastanede kalış gerektirir.

⇒Ancak, bu prosedür iki ameliyat gerektirdiğinden, genel rehabilitasyon süresi çok daha uzun olabilir. Bu, günlük aktivitelerinize geri dönüşünüzü geciktirebilir.

Çift Diz Replasmanının Riskleri

⇒Hem eş zamanlı hem de aşamalı bilateral diz replasman cerrahileri ile ilişkili riskler şunlardır:

  • enfeksiyon
  • kan pıhtıları
  • kalp krizi
  • inme
  • sinir hasarı
  • yapay eklemde başarısızlık

⇒65 yaş üstü bireylerin çift diz replasman cerrahisi komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir. Erkekler ayrıca kadınlardan daha fazla komplikasyon riski altındadır.

Çift Diz Replasmanından İyileşme

Ameliyattan hemen sonra, hastane odanıza getirilmeden önce birkaç saatliğine bir iyileşme odasına götürüleceksiniz. Sahte çift diz replasmanından üç ila beş gün sonra ve aynı anda çift diz replasmanından sonra 10 güne kadar hastanede kalacaksınız. 

Acıyı hafifletmeye yardımcı olacak ilaçlar verilecektir. Hastaneye yatış sırasında, doktorunuz herhangi bir enfeksiyon belirtisi, kan pıhtıları ve diğer olası komplikasyonları izleyecektir. Doktorunuz ayrıca hareketleri iyileştirebilen ve dizlerde iyileşmeyi kolaylaştıracak düşük yoğunluklu egzersizler de gösterecektir.

Ameliyatınızdan altı hafta sonra, fizik tedaviye başlayacaksınız, böylece normal diz hareketine geri dönmeye başlayabilirsiniz. Çoğu fizik tedavi programı altı ila 12 hafta arasında sürer. Fiziksel terapi programınız, hareketliliği artırmak için bir yürüyüş planı ve çeşitli diz güçlendirici egzersizler içerebilir.

Bu alıştırmalar kademeli olarak merdivenlerden yukarı ve aşağı yürüyüş gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini arttırır. Fiziksel bir terapist size her egzersizi nasıl yapacağınızı öğretecektir.

Rehabilitasyon süreniz boyunca, fizyoterapistiniz ve doktorunuzdaki talimatları takip etmeniz çok önemlidir. Bağlılık, diz diz protezi ameliyatınızdan tam iyileşme sağlanmasına yardımcı olacaktır. Çoğu kişi 12 ay içinde iyileşir, ancak iyileşme süreniz yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişebilir.

Çift diz protezi ameliyatı geçirme risk ve zorluklarına rağmen, hem eş zamanlı hem de aşamalı diz replasmanları sıklıkla başarılıdır. Çift diz replasmanı prosedürüne aday olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun ve seçeneklerinizi tartışın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress